De perfect georganiseerde koelkast

Chefs weten het maar al te goed: als je de ijskast slim gebruikt, benut je niet alleen de ruimte optimaal. Je koelt ook energiezuinig en mits enkele tips in het achterhoofd te houden, verspil je geen etenswaren. Hier zijn onze tips om het maximum uit jouw koelkast te halen.

Organiseer je koelkast zo dat wat je het vaakst nodig hebt, binnen handbereik ligt. Zo hoeft de deur minder langer open en blijft de koude binnen. De handigste koelkast is een vierdeursmodel. Door de handige indeling hoef je nooit de ijskast volledig te openen.

Wist je dat je spontaan grijpt naar wat vooraan ligt? Hanteer daarom het First In, First Out-principe: zet oudere producten of etenswaren die het snelst bederven vooraan en de recent aangekochte producten achteraan.

Geef voeding een vaste plaats. Wat leg je waar het best? Dat hangt van het product af. De temperatuur van de gemiddelde ijskast is niet constant. De koudste zone in de ijskast, de plank net boven de groentelade, is ideaal voor vis, vlees en gevogelte. Groenten bewaar je in de bakken onderaan, de vochtigste plek. Fruit en kruiden die je best koel houdt mag je er gerust bij stoppen. Boven in de ijskast horen kaas en boter thuis. Het midden is dan weer de perfecte plek voor taart, gebak en overschotjes, net als geopende potten en bokalen.

Ook de koelkastdeur deel je slim in door bovenin de boter en eieren te plaatsen, sauzen zoals ketchup en mayonaise in het midden en onderaan melk, yoghurt, sappen en andere dranken.

Koelen als een chef

Steeds plaats te kort in de ijskast? Misschien ben je wel aan een nieuwe toe. De frigo dagelijks volproppen is immers geen goed idee. Niet alleen is het onoverzichtelijk waardoor je verse etenswaren uit het oog verliest, koude lucht kan niet circuleren en dan bederft voedsel sneller. De ingenieurs van Samsung bedachten SpaceMax, een nieuwe technologie die aan de basis ligt van de SmartSpace koelkast. Dankzij deze ijskast koel je als een echte chef.

Geen plaats voor een groter toestel, zeg je? Geen nood! Door de SpaceMax technologie bieden de koelkasten meer capaciteit in vergelijking met een andere koelkast met dezelfde buitenmaat. Om je een idee te geven: bij een 2 meter hoog model betekent dat tot 30% extra ruimte. Dat heeft dit model te danken aan de dunnere isolatie. De ijskast is bovendien gemaakt om de ruimte op ieders gebruik af te stemmen. De vier deurvakken zijn bijvoorbeeld makkelijk verstelbaar.

De perfect georganiseerde koelkast

Chefs zweren bij een nauwkeurige en stabiele koeling, zodat hun etenswaren optimaal vers blijven. Geïnspireerd op professionele koelkasten bewaart deze ijskast thuis de voeding op de ideale temperatuur. Zo is hij uitgekiend om temperatuurschommelingen te voorkomen. Speciaal voor vlees en vis is de Chef Zone ontwikkeld, een plek om vlees en vis zo te bewaren dat ze hun smaak en textuur behouden.

Het neusje van de zalm is de Family Hub die Samsung in 2017 op de markt brengt in ons land. Deze revolutionaire ijskast is uitgerust met een Cool Select Zone waarbij je koelvakken omtovert tot vriesvakken indien nodig. Het Triple and Metal Cooling systeem houdt etenswaren langer vers. Hij weet onder meer ook wat in de koelkast staat en bezorgt je via de smartphone recepten voor een gerecht met alles wat je nog in huis hebt. Handig om voedselverspilling tegen te gaan.

Minder verspillen

De gemiddelde Belg gooit immers jaarlijks 23 kg voedsel weg en dat is jammer. Ook met jouw ijskast kan je voorkomen dat voeding verloren gaat. Stel een weekmenu op en maak een boodschappenlijstje als je gaat winkelen. Zo voorkom je impulsaankopen.

Veel dingen die perfect eetbaar zijn, belanden in de vuilnisbak. Het loof van wortels of radijsjes is bijvoorbeeld een perfecte basis voor een pesto. Je kan het ook frituren en er een gerechtje mee afwerken. Trouwens, dat bodempje pesto dat in de koelkast blijft rondslingeren, is lekker als marinade, extra smaakgever in een vinaigrette of nog, verwerkt in een omelet. Overrijpe bananen bewaar je in de diepvriezer. Je maakt er ijs van door de bevroren stukken kort te blenderen.

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/