De magische zomer van Rijnland-Palts

Op amper 250 kilometer van Brussel ligt het vakantieparadijs Rijnland-Palts. Deze prachtige regio in Zuid-West-Duitsland bruist het hele jaar door. In de winter heb je er de kerstmarkten, in de herfstmaanden de wereldberoemde wijnfeesten en in de zomer kan je onder andere prachtige avonden op de Rijn beleven, terwijl de omgeving magisch verlicht wordt door vuurwerk. Maar er is meer!

In Rijnland-Palts kom je om te ontspannen. Je kan er prachtige fietstochten maken, heerlijke wandelingen door de bossen en in de zomer pik je regelmatig een adembenemend evenement mee. Te beginnen met ‘Rhein in Flammen’®.

Magnifiek vuurwerk in Bingen

'Rhein in Flammen' in Koblenz
‘Rhein in Flammen’ in Koblenz© Frey-Pressebild

Rhein in Flammen® lokt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Het vuurwerkspektakel vindt plaats op vijf data op verschillende locaties langs de Rijn. Op elke locatie wordt het event anders ingekleurd. Zo kan je op zaterdag 7 juli terecht in de stad Bingen in de regio Rheinhessen. Als de avond valt, kan je inschepen op een van de vijftig verlichte boten die er op de Rijn rondvaren tussen Bingen en Rüdesheim aan de overkant. De gloed van duizenden Bengaalse fakkels en verschillende vuurwerkspektakels zal de hele vallei figuurlijk ‘in Flammen’ zetten. Burcht Klopp – de indrukwekkende burcht aan de rand van Bingen waar het stadsbestuur zetelt – zal er ongetwijfeld een kleurtje van krijgen… Wie ten volle wil genieten van dit uitzonderlijke spektakel, boekt zich beter meteen een verblijf in Bingen.

De magische zomer van Rijnland-Palts
© Frey-Pressebild

Klank- en lichtspel in Mainz

In de hoofdstad van Rijnland-Palts ben je enkele dagen zoet. De 2000 jaar oude stad in de regio Rheinhessen werd gesticht vlakbij de monding van de Main in de Rijn. Je vindt er prachtige vakwerkhuizen, kerken in barokstijl en talloze boetiekjes en cafés en wijnlokalen. De stad ligt precies op de 50e breedtegraad wat ook duidelijk gemaakt wordt in het straatbeeld. Drie keer per week vindt op het Domplein de weekmarkt van Mainz plaats. De markt behoort tot de oudste en mooiste van Duitsland. Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst, was van Mainz. Een bezoek aan zijn museum mag dan ook niet ontbreken op je to-dolijstje.

Van vrijdag 27 juli tot zondag 29 juli vindt de Meinzer Sonnerlichten er plaats. Dit is een totaalspektakel met muziek, vuurwerk en een lasershow. Je kan het fantastische en kleurrijke event bewonderen vanop de oevers van de Rijn of op een van de schepen. Er werd speciaal voor dit event een apart arrangement uitgewerkt.

Bloemencorso in Bad Ems

De zomerhoofdstad van Europa is een kuuroord pur sang in het Lahntal. Alle koningen, keizers en tsaren van de afgelopen eeuwen hebben hier verbleven. De barokke architectuur heeft nog niets van zijn grandeur ingeboet. Je vindt er verschillende wellnesscomplexen die 365 dagen per jaar geopend zijn. Er is zelfs een drijvende sauna bovenop de rivier de Lahn die langs Bad Ems stroomt. In Bad Ems is het elke dag vakantie.

Bad Ems
Bad Ems

Een bijzondere dag is zondag 26 augustus. De bloemenstad maakt dan zijn naam helemaal waar met een bloemencorso door de centrumstraten. Meer dan 1,5 miljoen bloemen sieren zo’n dertig wagens die begeleid door muziek de hele binnenstad aandoen. Een prachtspektakel!

Stip zeker ook deze aan:

Donderdag 29 mei tot zondag 3 juni

Burgfestspiele te Mayen in de Eifel: theaterfestival in open lucht in het rustige Mayen.

Vrijdag 22 juni tot zondag 24 juni

Stadsfestival te Trier in Mosel: de beste livemuziek en de tofste eetkraampjes.

Vrijdag 22 juni tot maandag 25 juni

Johannesnacht te Mainz in Rheinhessen: show, kunst- en boekenmarkten, concerten, sportdemonstraties en heerlijke streekgerechten in het gastvrije centrum van Mainz.

Zaterdag 30 juni

Rosenball te Bad Ems in Lahntal: dansen en feesten, zien en gezien worden. Hoogtepunt van de avond is de verkiezing van de nieuwe Rozenkoningin.

Zondag 1 juli

Zomerfeest te Hachenburg in Westerwald: Hachenburg verwelkomt de zomer feestelijk met een grote modeshow. Rondom de catwalk staan kleurrijke eetstandjes.

Vrijdag 6 juli tot maandag 9 juli

Folklorefestival te Bitburg in Eifel: dansers van over heel Europa tonen hun folkloredansen.

Zondag 29 juli

Festival in het meer te Schillingen in Hunsrück: verschillende kindvriendelijke attracties op en rond het meer van Schillingen.

Zaterdag 4 augustus en zondag 5 augustus

Straattheaterfestival te Idar-Oberstein in Nahe: poëten, komieken, acrobaten en vele anderen geven het beste van zichzelf in de voetgangerszone van Idar-Oberstein. Tegelijk vindt ook een edelsteen- en goudsmidmarkt plaats in de historische binnenstad.

Zondag 19 augustus

Markt der Sinne te Kastellaun in Hunsrück: zintuiglijke markt in het kasteel van Kastellaun met culinaire lekkernijen, prachtige decoratie, heerlijk geurende cosmetica en kunst, bloemen en juwelen.

Zaterdag 25 augustus tot zondag 2 september

Backfischfest te Worms in Rheinhessen: een groots wijn- en volksfeest met ludieke spelen in het centrum, kraampjes en allerhande attracties.

Vrijdag 31 augustus tot zondag 2 september

Fischerstechen te Bad Kreuznach in Nahe: vergelijk het met een middeleeuws riddertornooi, maar dan op het water. Met een botte lans probeer je elkaar het water in te duwen terwijl je recht staat in een klein, wankel bootje. Vanop de oever van de Nahe moedigen supporters je luidkeels aan.

Lees hier de andere artikels van dit dossier.