De kracht van de hut

© Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Wat is het beste antidotum tegen een stressvol leven? Plof neer op de houten bank van een oergezellige en authentieke berghut, bestel een bord bergkaas, geniet en laat alle zorgen uit je lichaam wegglijden. Nergens kan dat beter dan in een van de negen authentieke berghutten die het Montafon in Vorarlberg rijk is.

Authentieke berghutten zorgen voor sfeer in Montafon

Wandelen in de bergen heeft iets bezwerends. Iets magisch: voet voor voet, langzaam wisselende bergcoulissen, evoluerende natuur, zalig-zuivere lucht.

De kracht van de hut
© Andreas Haller – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Wat vinden we het heerlijk om een huttentocht te maken in het Montafon, hartje Vorarlberg. Zuivere, ongerepte natuur en – vooral – negen oergezellige berghutten waar we kunnen uitblazen en op krachten komen na een rustig-dieselende klim.

Stel je even voor: houten hut, houten plankenvloer, rood-wit geruite gordijntjes, houten tafels, gezellig keuvelende wandelaars. We trekken onze dampende wandelschoenen uit en stappen een hut binnen. We krijgen een supervriendelijk ‘Grüass di’ te horen: gegroet! Zoek je maar een bankje uit! Meteen is het ijs gebroken. Iedere gast is hier even welkom.

In de keuken van de berghut gebeuren mirakels. Wat kan gezonde, stevige bergkost toch smaken na een sportieve inspanning. ‘Jöriga Keesen Spek’ zal zelden ontbreken: kaas en spek behoren tot de oeringrediënten van de bergkeuken. In het Montafon moet je zeker en vast de ‘Keesknöpfl met Montafoner Sura Kees’ proberen, of de overheerlijke Apfelstrudel. Voldoende calorieën om aan het tweede deel van je bergwandeling te kunnen beginnen. Keuze genoeg, wat dat betreft: Vorarlberg telt niet minder dan 1.160 kilometer goed onderhouden wandelwegen.

De kracht van de hut
© Christoph Schöch – Lindauerhütte – Thomas Beck

Best wel leuk is het dan om te weten dat er zoveel gezellige berghutten te vinden zijn waar je energie kan bijtanken.

Huttentocht

Om ten volle van het Montafon en zijn hutten te genieten, is er natuurlijk de Montafoner Huttentour. Die bestaat uit dertien etappes en loopt over de drie bergketens van Montafon: Rätikon, Silvretta en Verwall. Dat staat voor dertien etappes lang smullen van fantastische vergezichten.

De kracht van de hut
© Andreas Haller – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Alles samen is deze straffe tour goed voor 9.844 hoogtemeters en 130 kilometer stappen. Liever wat rustiger? Geen probleem: de etappes kunnen ook afzonderlijk worden afgelegd.

De kracht van de hut
© Andreas Haller – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Vergeet nooit om in een van de berghutten van het Montafon binnen te stappen. Een belevenis die je niet snel zal vergeten.

Klik hier en lees meer over de berghutten van het Montafon.