De Balearen, de bestemming voor alle seizoenen

Cabo Formentor, Mallorca © Getty Images

De eilanden Mallorca, Menorca, Formentera en Ibiza vormen samen de Balearen. De vier hebben alvast de zon gemeen. Maar daarnaast bezitten ze elk hun eigen troeven om verschillende types van reizigers aan te spreken. Vooral Mallorca doet dat het hele jaar door, over alle seizoenen heen.

De Balearen? Verrassend gevarieerd! Ibiza doet dromen van zon, maar heeft ook Unesco Wereldgoed in huis met de Dalt Vila, de oude, ommuurde bovenstad. Het kleine Formentera legde meer dan 30 groene routes voor wandelaars en fietsers aan. Menorca is tegelijk een uniek natuurreservoir én een openluchtmuseum met megalithische bouwwerken en monumenten zoals taulas, talayots en navetas. Maar de breedste waaier van mogelijkheden biedt Mallorca aan.

Mallorca is voor elk moment

Als grootste eiland van de Balearen is Mallorca echt een paradijs voor alle seizoenen. In de lente lonkt er pracht van de natuur, kan je de beroemde bootwedstrijden bijwonen, de Paasfestiviteiten volgen en lokale wijnen proeven tijdens het wijnfestival. In de zomer en de herfst biedt Mallorca tal van religieuze feesten en muziekfestivals aan. Het najaar leent zich tot een bezoek aan wijndomeinen of deelname aan culinaire events als TaPalma of Dijous Bo de Inca. En ook in de winter blijft de verveling op Mallorca ver weg dankzij sportevenementen, de kerst- en oudjaarfeesten, en de festivals ter ere van de patroonheiligen Antonius en Sebastiaan.

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca© Getty Images

Als het wat meer mag zijn

Wie zich graag trakteert op een vleugje luxe, is op Mallorca welkom. Hoofdstad Palma de Mallorca huisvest stijlvolle stadshotels als uitvalsbasis voor een wandeling door het verleden met de Romeinse muren, de gotische kathedraal, de Plaça Mayor, het Almudainapaleis of Bellver. Verkies je winkelplezier, dan kom je hier ruimschoots aan je trekken. Ontdek lokale producten en verleidelijke merkkledij in de winkelstraten of op markten in Palma of in een van de kuststadjes.

Manieren om Mallorca te ontdekken

Verken je graag het hele eiland? Dat kan op verschillende manier. Je kan een fiets, een scooter of een auto huren en Cabo Formentor, het klooster van Valldemossa of de druipsteengrotten bij Porto Christo verkennen. Reis je met kinderen, dan leiden de wegen naar water- of themaparken als Aqualand of Jungle Park heen.

Ensaimada - traditioneel spiraalvormig gebak
Ensaimada – traditioneel spiraalvormig gebak© Getty Images

Lekker Mallorca

De vele foodfestivals op het eiland eren de culinaire tradities van het eiland. Proef de sobrasadaworst, de coca de trempó – die vinden ze hier beter dan gelijk welke pizza – en de pittige rijstschotel arròs brut. Desserten bevatten vaak lokale honing of amandelen, maar je kunt ook voor de ensaimada gaan, sinds de 17e eeuw dé lokale zoetigheid.

Voor een leven in balans

Aan lekker eten en drinken dus geen gebrek op Mallorca. Wil je je lichaam toch scherp houden, weet dan dat Mallorca, de geboorteplek van Rafael Nadal, over een meer dan uitstekende sportinfrastructuur beschikt.

Valldemossa, Mallorca
Valldemossa, Mallorca© iStock

Op weg naar Mallorca

Brussel heeft in de zomer dagelijks vluchten naar Mallorca. In Charleroi, Luik, Oostende en Antwerpen kan je terecht voor meerdere vluchten per week. In de winter kan je vanuit Charleroi viermaal per week naar Mallorca vliegen. Voor je verblijf boek je rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse of via een touroperator naar keuze.

Meer informatie: www.spain.info. Je kunt ook de Engelstalige brochure over de Balearen downloaden.