Culinair slalommen in Tirol

Wedelhütte Zillertal © Tirol Werbung / Frank Bauer

Wedelen: gezwind slalommen op en naast skipistes. In de zomer krijgt die term een extra dimensie: al wandelend slalom je van de ene naar de andere culinaire belevenis. Dat kan in het dal, maar ook op de flanken en zélfs op de toppen van de Oostenrijkse Alpen in Tirol. Op zoek naar gastronomie, naar lokale producten of wat lekkers voor de kinderen? Proef misschien even mee…

Wat zijn we toch verslaafd aan de heerlijke berglucht van Tirol. In de winter skiën we er graag, maar in de zomer ruilen we onze ski- voor onze wandelschoenen. Langs goed aangegeven wandelpaden slalommen we graag zigzaggend naar boven, terwijl we traagzaam zien hoe de natuur evolueert: van platte dalen met sappige weiden en rustige bergriviertjes die door oergezellige dorpen lopen, naar bossen die heerlijk naar dennenappels ruiken, tot op de alpenweiden waar koeien de zomer lang lekker gras grazen, om uiteindelijk op een winderige col uit te komen, hoog verscholen tussen onbereikbaar uitziende alpiene toppen.

Wat ons tijdens die zalige wandeltochten telkens weer opvalt, is hoe die evoluerende natuur onze appetijt aanscherpt. Van stappen krijg je honger. Gelukkig doet Tirol op dat vlak zijn reputatie alle eer aan: niet alleen in grote steden of bergdorpen in het dal kan je zalig lunchen en dineren, maar ook in de vele berghutten langs wandelpaden kan je dat. De keuze is daarbij vaak niet makkelijk: ga je voor een oergezellige berghut waar de boerin haar zelfgemaakte kazen en schnaps laat proeven, wil je liever met je kinderen genieten van een bord vol afwisseling, of opteer je resoluut voor topgastronomie waarbij je figuurlijk de sterren op je bord ziet liggen?

In grote steden of bergdorpen in het dal kan je zalig lunchen en dineren, maar ook in de vele berghutten langs wandelpaden kan je dat.

Gastronomisch topniveau

In het leven moet je keuzes maken, bedenken we, terwijl we in het Zillertal een mooie dagtocht maken. Via de Hochalm en de Hubertuskapelle stijgen we gestaag hoger het dal uit, het Hochzillertal in. Een mooie tocht, verse frisse lucht en onbeschrijfbaar mooie vergezichten. En dan, plots, duikt de Wedelhütte op: 2.350 meter boven het zeeniveau, daar ligt deze bijzonder fraai en modern gerestaureerde berghut die niet alleen een exclusief (maar klein) designhotelletje is, maar ook een straffe reputatie op culinair vlak heeft. In de bekende ‘Falstaff Restaurant Guide’ krijgt de keuken van de Wedelhütte zowaar drie vorken toebedeeld: de garantie dat je hier geraffineerd, geïnspireerd en enthousiast kan lunchen of dineren op top niveau. Onze wandelinspanningen worden hier meer dan beloond. We nemen plaats op het zonovergoten terras en laten ons verrassen door topchef Christian Siegele.

Wedelhütte Zillertal
Wedelhütte Zillertal© Tirol Werbung / Frank Bauer

Maar geen paniek: er zijn nog veel andere hutten in Tirol waar je op gastronomisch topniveau kan eten. Neem nu het letterlijk adembenemende ice Q: een verbluffend restaurant op 3.000 meter hoogte, boven aan de Gaislachkogelbahn boven het bekende Sölden. Langs een hoogalpien wandelpad wandelen we van de Gaislacher See naar boven. Het restaurant ziet er als een futuristisch ijsblok uit: een straf contrast met de imposante bergen eromheen. Onze inspanningen worden beloond: chef Patrick Schendl bewijst op een heel overtuigende wijze dat je met lokale producten behoorlijk impressionant culinair kan uitpakken. Zijn keuken is meteen 14 Gault Millaupunten waard.

Een mooi staaltje authenticiteit krijg je ook op de Aussermelang Almwandeling, een uiterste schoonheid.

Authenticiteit ten top!

Maar we zijn niet altijd naar culinaire toppers op zoek. Soms hebben we meer zin in een eerlijke, trage keuken die op het ritme van de Alpen evolueert. Neem nu de Gampe Thaya, ook bij Sölden. Vanuit het soms nogal drukke Sölden wandelen we door heerlijk-koele zomerse naaldbossen bergop. We stijgen 640 meters, maar weten dat die inspanning beloond zal worden in de Gampe Thaya berghut. Terwijl het er in de winter behoorlijk hectisch kan zijn, is de Gampe Thaya in de zomer een zalig, rustig toevluchtsoord. We trekken onze bergschoenen uit en stappen blootvoets de volledig in hout ingerichte hut binnen. Het lijkt alsof de tijd hier is blijven stilstaan. Authenticiteit, handgemaakte meubelen, fraai handwerk aan de muren, jodelende bergdeuntjes uit de speakers: dit voelt aan als de perfect in balans zijnde gemoedelijkheid waar Tirol zo gekend voor is. Van aan ons tafeltje zien we door een venster hoe de keukenploeg in de weer is. We moeten kiezen: een kaasfondue – all the way! – of een slaatje met lauwwarm spek? Sowieso willen we hier de Gampekaas proeven, die huttenbaas Jakob Prantl hier produceert. Tijdens de zomermaanden staat zijn mobiele kaasmakerij gewoon hier, hoog op de alpenweiden. Verser en kruidiger kan verse kaas moeilijk worden, beseffen we.

Gampe Thaya
Gampe Thaya© Tirol Werbung / Frank Bauer
Gampe Thaya
Gampe Thaya© Tirol Werbung / Frank Bauer

Een mooi staaltje authenticiteit krijg je ook op de Aussermelang Almwandeling. Vanuit Walchen in het Wattental klimmen we 500 meter naar boven. Een gemiddelde moeilijkheid, maar een uiterste schoonheid. En die wandeling brengt ons naar de fantastische Aussermelang Alm. Elke zomer opnieuw produceren bergkoeien hier niet minder dan 10.000 liter verse bergmelk. De boeren uit het Tuxertal maken er hoogwaardige kaasproducten mee. Een gouden tip: vertrek met een lege rugzak, bezoek een kaasmaker op de alm, en keer terug met een rugzak vol ‘Wattentaler Almkäse’.

Aussermalang Alm Wattenberg
Aussermalang Alm Wattenberg© Tirol Werbung / Jörg Koopmann

Kidsproof

Een week wandelen in Tirol, behoort tot het beste wat de zomer ons te bieden heeft. Niets beter tegen de stress van alledag dan een week op het ritme van je eigen ademhaling genieten van de majestueuze schoonheid die je in Tirol voorgeschoteld krijgt. Van korte, vlakke, makkelijke wandelingetjes tot straffe meerdaagse huttentochten waar je best geen hoogtevrees etaleert: het aanbod is echt oneindig groot. Net als het culinaire aanbod van Tirol.

We hadden het al over topgastronomie in de bergen en over authentieke eerlijkheid. Maar denk nu niet dat al dat fraais en lekkers alleen voor volwassenen is weggelegd. Wat is het heerlijk om na een ontspannen wandeling samen neer te strijken op het warme, houten terras van de Mutterer Alm, hoog boven de Tiroolse hoofdstad Innsbruck. We nemen uit het dal de lift naar boven, meteen tot op de alm. Hier lopen we een makkelijke wandeling, mét kinderwagen. Het traject van een dikke 3 kilometer brengt ons langs een idyllische vijver, en loopt over een mooi en lieflijk bospad. We komen aan bij de Speichersee, waar de heel gezellige en superkindvriendelijke Mutterer Alm ligt. Onze kinderen houden er van de slaatjes met kip, en van de lekkere frisdrankjes. Terwijl wijzelf wat langer natafelen bij een glas koele witte wijn, gaan de kinderen ravotten in de grote speeltuin naast de hut. Na een uur zijn we allemaal gezond moe. Geen nood: we stappen gewoon de kabelbaan terug in en laten ons naar het dal van Innsbruck glijden. De ogen van de kinderen vallen toe, hun blik straalt geluk en tevredenheid uit.

Culinair slalommen in Tirol
© Tirol Werbung / Frank Bauer

Een andere wandeltopper voor families die van lekker eten houden, is ongetwijfeld die naar het Berggasthaus Kammerkör op de indrukwekkende Steinplatte. Het is een goed aangegeven, makkelijke wandeling van zo’n 4 kilometer, die ons langs het Triassic Park leidt: een voorhistorische speeltuin met dinosaurussen en ander prehistorisch geweld, waar de kinderen dol op zijn. In het Berggasthaus zelf, een panoramarestaurant op 1.660 meter hoogte, vindt zelfs het meest kieskeurige kind spek naar zijn bek. Letterlijk zelfs! Ze eten vast met smaak van de Tiroler Gröstl: een stevig gerecht met aardappeltjes, spek en ei. Genoeg om de lege energietanks weer bij te vullen, voor oud én jong.

De combinatie van wandelen en culinair genieten is een voltreffer. Het is fantastisch om je eerst lichamelijk in te spannen en nadien tomeloos te kunnen genieten van de heerlijke streekproducten. Zowel de vele, goed bewegwijzerde wandelroutes als de talrijke berghutten hebben veel met elkaar gemeen: ze zijn eerlijk, authentiek, hebben stijl en verwennen al onze zintuigen.

Meer info over de vakantiemogelijkheden op de Tiroolse Alpen vind je hier.