Bezoek eens een microbrouwerij!

© Zarya Maxim - Fotolia

Bier is weer trendy geworden en weet een steeds deskundiger en nieuwsgieriger publiek voor zich te winnen. In België, Frankrijk en zelfs Italië openen kleine ambachtelijke brouwers hun deuren voor je.

De golf van microbrouwerijen die momenteel de hele wereld overspoelt, is een jaar of tien geleden begonnen in Canada, waar jonge liefhebbers zich voornamen om het hopwereldje op zijn kop te zetten. België behoorde tot de eerste landen die aanhaakten bij deze trend, net als Italië, waar bier evenzeer wordt gewaardeerd als wijn (hoewel niet iedereen dat weet). Benut je verblijf om een brouwerij te bezoeken en smakelijke bieren te proeven terwijl je je deskundig laat adviseren door een gepassioneerde brouwer. Weekendesk selecteerde enkele leuke adresjes voor jou.

Leuven en Mechelen

Omdat België volgens de laatste inventarisatie bijna 250 microbrouwerijen telt, heb je bij ons keuze te over. Er zijn dus veel verschillende stijlen en smaken te ontdekken.

Brouwerij Domus. In de historische binnenstad van Leuven is nog maar één brouwerij over: herberg-huisbrouwerij Domus. De brouwerij is rechtstreeks met het restaurant verbonden via een pijpleiding. Er worden drie huisbieren gebrouwen.

Brouwerij Domus, Tiensestraat 8, 3000 Leuven.

Bezoek eens een microbrouwerij!
© Brent Hofacker – Fotolia

– Microbrouwerij Den Triest. In Vlaams-Brabant. De brouwer verbouwt zelf zijn hop. Bezoek aan de brouwerij en, als het weer het toelaat, ook aan het hopveld. Proeverij in het naastgelegen café.

Brouwerij Den Triest, Trieststraat 24, 1880 Kapelle-op-den-Bos.

Als je een beetje te diep in het glaasje hebt gekeken, kun je logeren in het Begijnhof Hotel in Leuven. Het bijzondere gebouw waarin het hotel is gevestigd, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Normandië en Elzas

Je hebt natuurlijk Parijs, maar als je een verblijf op het oog hebt in Normandië of de Elzas, waar het prachtig is in de herfst, vind je hier twee verrassende excursietips.

Ouistreham Riva-Bella (Normandië). De brouwerij ligt niet ver van de 171 treden hoge vuurtoren. Een schitterend brouwerijtje, dat een smakelijk lokaal bier maakt. Vlak daarbij ligt het hotel Le Manoir d’à Côté (Courseulles-sur-Mer), dat een perfecte uitvalsbasis vormt om de streek met zijn stranden, oorlogsmonumenten, cider en gastronomie te verkennen.

Bezoek eens een microbrouwerij!
© Syda Productions – Fotolia

Brouwerij Uberach (Elzas). De Elzas staat eerder bekend om zijn wijn dan om zijn hop, maar telt niettemin een stuk of veertig microbrouwerijen. Brouwerij Uberach is opgericht door een voormalige kerningenieur, die gelukkig voor een andere loopbaan heeft gekozen, en maakt kruidige of fruitige bieren met water uit de Vogezen.

Rome

In Rome zijn ze steeds innovatiever en maken ze zelfs ambachtelijke bieren met basilicum, noten en druiven. Het aantal bars en cafés dat deze bieren schenkt, groeit explosief, niet alleen in de hippe wijk Pigneto, maar ook in Trastevere en zelfs in het historische centrum van de stad.

Brouwerij 4:20 (Porta Portese). De brouwerij maakt haar eigen experimentele bier, genaamd Revelation Cat, en serveert alleen bier, whisky, bourbon en water!

– Bierliefhebbers mogen zeker de Open Baladin niet missen. Dit café-restaurant staat volledig in het teken van lekkere bruine en blonde bieren!