Berg- en watersport rond de idyllische Achensee

© Achensee Tourismus
Toerisme Oostenrijk
Toerisme Oostenrijk
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 april 2022, 08:29 Bijgewerkt op: 26 april 2022, 09:33

Ergens tussen het Rofan- en het Karwendelgebergte ligt de diepblauwe Achensee, het grootste meer van Tirol. Behalve een fotogenieke plek is de regio rond dit water ook een topbestemming voor wie van wandelen, watersporten, actie en andere avonturen houdt.

De streek rond de mooie Achensee staat al langer bekend als uitstekend wandelgebied. Met meer dan 500 kilometer gemarkeerde routes en goed onderhouden paden voor alle niveaus vind je er ongetwijfeld een natuurtocht of hike die bij je past. Welke route je daarbij ook kiest, vroeg of laat duikt het meer in de vallei als herkenningspunt op – soms helderblauw, soms donker en geheimzinnig, maar altijd wondermooi.

Alsof dat nog niet volstaat, heeft deze vakantieregio nog een heleboel andere sportieve opties in de aanbieding. Zeven verrassende suggesties.

Berg- en watersport rond de idyllische Achensee
© Achensee Tourismus

1. Zwemmen

Weinig dingen evenaren een verkwikkende duik in het streelzachte water van een bergmeer. Dat kun je hier aan de Achensee op veel plaatsen ervaren. Bijna overal is de oever vlot toegankelijk, zodat je makkelijk in dit grote meer kunt gaan zwemmen. Wie zeker wil zijn van een aangename temperatuur, kiest best voor de zuidelijke oever bij het dorp Maurach. In de zomer haalt het water hier vlot 22° C.

2. Fietsen en mountainbiken

Als je de omgeving op de fiets wilt verkennen, heb je met 250 km routes in elk geval een ruime keuze. Rustig cruisen kan bijvoorbeeld langs de oever van de Achensee of door een etappe te volgen van de langeafstandsroute ‘münchen venezia’. Ook vrij relaxed is een fietstocht naar een van de vele romantische zijdalen. Trek dan zeker genoeg tijd uit voor een stop aan een typische berghut. Wie sportiever fietsplezier zoekt, vindt hier ook meer dan genoeg opties. Ook aan pittige mountainbiketrails is er geen gebrek.

Berg- en watersport rond de idyllische Achensee
© Achensee Tourismus

3. Klimmen

Wie bij bergen vooral aan rotsen en klimmen denkt, wordt in deze streek op zijn wenken bediend. Rond de Achensee liggen de sportklimroutes voor het uitkiezen: kort of heel lang, voor beginners of voor technisch gevorderden.

De regio telt er ook acht via ferrata’s of klettersteigen: met kabels beveiligde routes, die zelfs minder ervaren klimmers naar prachtige plekken brengen. Een klassieker is de Achensee 5-Gipfel-Klettersteig, die je langs vijf toppen in het Rofangebergte leidt. Met een lengte van twee kilometer is dit een van de langste via ferrata’s in de Alpen.

Je klimtechnieken testen, oefenen en verbeteren? Er zijn meerdere klimtuinen en een groot, avontuurlijk klimbos met zeven verschillende parcours.

4. Watersporten

Zelfs watersporters kunnen voluit gaan. Hoe merkwaardig het ook lijkt, aan de Achensee waait er altijd een lichte tot matige wind, zodat zeilen, windsurfen of kitesurfen zonder problemen mogelijk is. Minstens even leuk en minder technisch: suppen of ‘peddelsurfen’ op een board zonder zeil (stand up paddling). Er zijn verschillende watersportclubs en -scholen, waar je materiaal kunt uitlenen of lessen kunt volgen.

5. Tubing

Funproject voor gezinnen met kinderen vanaf acht jaar: een rondje tubing op het water. Jullie hangen elk in een reusachtige ‘binnenband’ en dobberen zo mee stroomafwaarts met een plaatselijke beek. Wie komt als eerste aan?

6. Varen & wandelen

Origineel: een combitocht langs de autovrije oever aan de westelijke kant van de Achensee. Je wandelt het vijf kilometer lange traject tussen Pertisau en berghut Gaisalm te voet, en keert terug met een lijnboot. Of omgekeerd. De wandelomgeving is niet alleen prachtig, maar ook heerlijk rustig.

7. Begeleide wandeltochten

Een wandeltocht die wordt begeleid door een plaatselijke gids is vaak net iets boeiender. In het zomerseizoen biedt vakantieregio Achensee gratis verschillende begeleide themawandelingen in groep aan. Op de planning staan onderwerpen zoals zomerkruiden, natuurbeleving of bergtoppen. Meestal zijn er ook wandelingen bij zonsopgang. Interessant is verder de tocht rond de traditionele winning van Tiroler Steinöl®, een geneeskrachtige olie uit de streek.

Berg- en watersport rond de idyllische Achensee
© Achensee Tourismus

Meer info op www.austria.info of www.achensee.com

Klik hier om terug te keren naar de overzichtspagina.