5 goeie redenen om dit najaar een weekendje Luxemburg te boeken

© Paul Frantzen

In het dichtbij gelegen Luxemburg is veel meer te doen dan je wel denkt, van Museumnacht tot de prestigieuze Luxemburg Art Week. Bovendien is de natuur er in de herfst op haar best, en tovert ze het land om tot een paradijs voor wie van wandelen houdt.

1.De stad bruist van de contrasten

De oude stad Luxemburg groeide in de 16de eeuw vanaf de legendarische Bockfelsen uit tot een van de sterkste vestigingen van Europa. Zowel de oude stad als de vesting zijn Unesco Werelderfgoed. Neem een duik in de boeiende geschiedenis tijdens een bezoek aan de Bock-kazematten, een kilometerslang netwerk van ondergrondse galerijen en bunkers. Maar de vestingstad op de rotsen is ook hipper dan je vermoedt. Met een Luxembourg-Card

maak je gebruik van het openbaar vervoer, en proef je in de diverse wijken van een kosmopolitisch sfeertje. 1, 2 of 3 dagen krijg je gratis toegang tot meer dan 60 musea en attracties.

Kazematten
Kazematten© Alfonso Salgueiro

2.Smullen van de sterrenkeuken

In Luxemburg valt er altijd wel iets te feesten. Nooit gebeurt dat zonder de bijhorende culturele hoogstandjes. Luxemburg telt immers de meeste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld, gerekend naar het aantal inwoners. Schuif je voeten onder tafel in het Italiaanse Mosconi, of het Frans geïnspireerde Clairefontaine en Le Bouquet Garni. Iets boven je budget? No worries, je vindt hier net zo goed oergezellige brasseries die je verwennen met een breed culinair aanbod.

5 goeie redenen om dit najaar een weekendje Luxemburg te boeken
© Alfonso Salgueiro

3.Streekproducten als souvenir

Nog tijd voor wat souvenirs? In Luxemburg-stad wachten je in de autoluwe straten zoals de Grand-Rue en de Rue Philippe II een resem aan trendy kledingboetieks. Direct in de buurt vind je foodmarkten vol smakelijke biologische streekproducten. Wijn, kaas, kruidenthee en oergranen met het label Vum Séi : het komt allemaal uit de regio! Het niet te missen Luxembourg House is een conceptstore vol trendy producten van Luxemburgse ontwerpers, van rugzakken tot babykleertjes.

4.De natuur is op haar best

Geef toe: Luxemburg associeer je in de eerste plaats niet met natuur. Toch is het aanbod groen indrukwekkend. Een derde van het land bestaat uit bossen, doorsneden door meren en rivieren. Ze vormen het decor van prachtige fietsnetwerken, die je trakteren op fenomenale uitzichten. De zes regio’s van Luxemburg (Mullerthal, de Ardennen, de Moezel, Terres Rouges, Guttland en hoofdstad Luxemburg) hebben elk hun eigen karakter en bieden dus ook andere buitenervaringen. Spring in het zadel, en ontdek het 700 kilometer lange netwerk aan goed bewegwijzerde mountainbikeroutes door de adembenemende natuur. Door het afwisselende terrein is er een grote keuze aan routes op elk niveau.

5.Wandel op een van de mooiste wandelpaden van Europa

Het meest tot de verbeelding sprekende wandeldecor van Luxemburg is het Mullerthal. Spectaculaire rotsformaties en betoverende wouden maken hier ‘Luxemburgs Klein Zwitserland’ van. De Mullerthal Trail is één van de mooiste wandelroutes van Europa en kreeg het kwaliteitslabel ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’. Kies voor ‘wandelen zonder bagage’ en weg zijn je zorgen. Ook dagwandelaars komen aan hun trekken met kortere wandeltrips die je onder meer naar de iconische rots Predigtstuhl voeren.

Ontdek veel meer Luxemburg via Vignet Visit Luxembourg

Müllerthal
Müllerthal© Pulsa Pictures