In het idyllische Saint-Valéry-sur-Somme maakten de antiquairs Sophie en Patrick Deloison van een scheepsloods een flat met maritieme charme.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

In Saint-Valérie waren er vroeger veel scheepswerven, en in het centrum werd het hout opgeslagen. Als antiquairs waren Sophie en Patrick al lang op zoek naar zo’n opslagruimte. “Deze stapelplaats zag er wel heel anders uit”, vertelt Sophie. “Ze had geen verdieping maar was immens hoog, je kon er een boot in herbergen. De verdieping bouwden we dus zelf. Beneden stockeren we de spullen voor de handel en boven richtten we een flat in voor vrienden en kennissen.”

Het resultaat heeft iets van een boothuis. Sophie en Patrick hergebruikten veel bouwmaterialen, zoals deuren, die ze ter plaatse vonden in oude huizen. Ze bewaarden ook wat de ruwe stijl van het originele gebouw. Ze zijn dan ook goed thuis in de wereld van de maritieme oudheden. “We verkopen alles wat van ver of van dicht met het water te maken heeft,” legt Patrick uit, “zoals lokeenden, maquettes van boten, drijfstenen, stootkussens en zelfs reiskoffers.”

Het paar is erg vindingrijk in het uitdokteren van decoratieve en functionele oplossingen die leuk ogen en die niet eens zoveel hoeven te kosten. Zo brachten ze achterin de flat een glazen vloer aan, waardoor je naar de onderliggende stapelplaats kunt kijken.

Het achterste deel van de flat is opgevat als een soort tuinhuis met een houten façade. Achter achttiende-eeuwse paneeldeurtjes beland je in twee slaapkamers met bad. Veel oudheden vonden er een tweede bestaan, zoals een negentiende-eeuwse badkuip en Marokkaanse zonneluiken. De keuken zit in de woonkamer verstopt achter een soort bar. Daaromheen ontdek je allerlei maritieme spullen. Van het zwerfhout dat op het strand aanspoelde, maakten ze lampen en een oud bed transformeerden ze tot canapé.

Maar de charme van deze flat heeft alles te maken met een delicate lichtinval. Omdat ze aan de buitengevel niets mochten veranderen, lieten ze veel licht door het dak naar binnen stromen, zodat de flat, zelfs op een winterse dag, zonnig oogt.

Info: Sophie Deloison, tel. +33-322-26 92 17.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content