Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Dit is het laatste nummer van de fantastische zomer van 2003. De zomer van de grote stroomstoring in Noord-Amerika. The biggest, the greatest en nu duidelijk ook de meest kwetsbare. Erg toch als zo’n president voor de camera moet toegeven dat het een en ander aan de infrastructuur van zijn land misschien wel zwaar verouderd is. Terwijl hij de grootste hap van zijn budget opsoupeert in een oorlog die nog zeer lang dreigt te duren. Benieuwd overigens hoe de donkere, zwoele nachten vol verveling ginder het geboortecijfer van mei 2004 zullen beïnvloeden.

De tropische zomer waarin niet alleen hier veelvuldig blote buiken te zien waren op straat. Maar de zomer ook waarin Engeland een naakte wandelaar zag lopen, alleen gekleed met zware bottines, een rugzak en een hoed. Het hielp geen zier dat ze hem af en toe arresteerden, hij hield vol. Hij had er genoeg van om in het gareel te lopen, zei hij. Hij wou zijn kinderen een voorbeeld stellen : dat een mens zichzelf kan blijven, tegen alles en iedereen in. We helpen het hem hopen.

Intussen werd in Nederland meer en meer “naakt gerecreëerd”, zoals ze dat daar verbloemend noemen. Toen de zeer bekende strafpleiter Gerard Spong (intimus van Pim Fortuyn zaliger) in Almere werd opgepakt wegens blootliggen op een daartoe niet bestemde groene plek, werd bloot recreëren daar pas écht een zaak. Op het Bredense naaktstrand werden alleen een paar al te intiem met elkaar omgaande paartjes afgevoerd in politieoveralls. Volgend jaar beter.

De zomer waarin we in België de eerste homohuwelijken vierden. Gefeliciteerd Kathy en Sandra ! Maar waarin tegelijkertijd in het traditioneel verdraagzame Nederland de roep ging dat de tolerantie tegenover homoseksuelen te ver gaat. Het haalde zelfs de cover van HP/De Tijd, in een ver verleden een progressief weekblad. Twee mannen die zoenen op straat, dat vindt ongeveer de helft van onze noorderburen aanstootgevend, vertelde het Onderzoek naar Sociaal-Culturele Ontwikkelingen van de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

De zomer waarin België uit de bol ging. Keer na keer. Tien jaar Albert : feest ! Kim Clijsters nummer één op de WTA-wereldranglijst. En alle dagen heerlijk weer. Het kon niet op.

2003, de zomer waarin meer en meer mensen zeiden : “Ik ga niet op reis. Want ver weg gooien ze bommen en is er sars.” Ik was daar één van, deels ook omdat het mijn eerste zomer buiten was, na 31 jaar stadsleven.

Wat een zomer ! Een zomer met veel vrienden en vriendinnen aan tafel. Uren durende middagen en avonden met gesprekken die nog dagen in je hoofd nazoemen. Luie dagen met een boek in de schaduw van mijn grote es als het zuiderterras te heet werd. De zomer van het gevoel dat alles op zijn plek valt, dat de cirkel rond is.

Op de redactie was het de zomer van de grote activiteit. Volgende week krijgt u immers het nieuwe gezicht te zien van Weekend Knack. Een nieuwe vorm en nieuwe rubrieken. Evenveel informatie, evenveel nieuws, maar makkelijker en aangenamer om lezen. Ik laat u graag nog een beetje op uw honger. Benieuwd wat u ervan vindt.

Op 10 september krijgt u dan het jubileumnummer van Mode dit is Belgisch. Twintig jaar al wordt de Belgische mode gepromoot onder dit motto. Wij maakten een Wie Is Wie van de Belgische Mode en een totaaloverzicht van wat er in dit land aan creativiteit is losgebroken in die afgelopen twintig jaar. Bij dat jubileumnummer zit voor elke lezer een heel bijzonder, genummerd cadeau. Waarmee u bovendien kans maakt schitterende prijzen te winnen.

In deze lange hete zomer heeft de redactie van Weekend Knack harder gewerkt dan ooit. Want wij willen voor u het nieuwsmagazine met de betrouwbaarste informatie over de goede kanten van het leven blijven. Veeleisende levensgenieters verdienen dat.

TESSA VERMEIREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content