Wijnpers

Wijn en liefdadigheid

In de wijnbusiness zitten niet alleen harde poenpakkers. Gordon Holmes, 56 jaar, verkocht in 2000 zijn Wall Streetmagazines Research en Buyside om met het rentenierskapitaal zijn jongensdroom te verwezenlijken : een eigen wijndomein, Lookout Ridge gedoopt. Sinds kort koppelt hij filantropie aan zijn wijnpassie. Voor elke verkochte kist (400 à 500 dollar) schenkt Gordon voortaan een rolstoel aan een behoeftige. Op de vraag of hij zo niet regelrecht zijn financiële put graaft, reageert hij : “Ach, mijn domein draait niet rond winst maken, ik wil wel iets speciaals presteren. In staat zijn iemands leven te veranderen is pretty darn powerful.”

Flessen in de handbagage

De verijdelde terreuraanslagen met vloeibare bommen en het daarop volgende verbod om tijdens vliegreizen naar/van de VS vloeistoffen in de handbagage te stoppen, hebben blijkbaar de creativiteit aangescherpt bij een aantal Californische wijnhuizen. Zij vrezen natuurlijk dat hun lucratieve, soms levensnoodzakelijke, verkoop-op-het-domein drastisch keldert. De meeste domeinen bieden nu gratis versterkte schuimverpakkingen aan, waarin wijnflessen beter gecontroleerd en veiliger vervoerd kunnen worden. Bovendien schenken veel wineries flinke kortingen als klanten hun flessen naar huis laten opsturen.

Zuster, schenkt u nog eens vol ?

Wanneer u als wijnliefhebber moet gehospitaliseerd worden, is Engeland misschien wel the place to be. Nadat eerder al een oncologisch ziekenhuis zijn kankerpatiënten toeliet om eigen wijn mee te brengen om de (ziekenhuis)maaltijden door te spoelen, biedt het exclusieve privéhospitaal King Edward VII in Londen bedlegerigen (en hun bezoekers) nu zelfs een heuse wijnkaart aan. Daarop staan hoofdzakelijk Franse en nieuwewereldproducten, mousserende wijnen en rosés. Gek genoeg is dit geen primeur, want in hetzelfde ziekenhuis gebruikte een chirurg in 1917 al champagne als anesthesie tijdens de amputatie van een arm bij een soldaat.

Alcoholpercentage in wijn

Hebt u ook het gevoel dat wijn, vooral rode dan, almaar alcoholrijker wordt en dat een instapniveau van 13 % alcoholvolume tegenwoordig als ‘normaal’ wordt beschouwd ? Amerikaanse onderzoekers beweren nochtans in het vaktijdschrift Alcoholism : Clinical and Experimental Research dat de hedendaagse Amerikaan relatief ‘lichter’ drinkt dan zijn voorzaten. Volgens hun studie ‘verdampte’ het gemiddelde alcoholpercentage van 17 % in de jaren vijftig geleidelijk tot 10,5 % in 1990, met een nieuwe lichte klim tot 11 % in 2002. De verklaring voor dit ‘dipje’ ligt echter in het radicaal verschuivend drinkpatroon : decennia terug bleken Amerikanen namelijk verzot op versterkte wijnen, met alcoholvolumes van 15 à 20 % (of meer), die nu nog nauwelijks populair zijn. En dat vertekent de statistieken.

Spanje : nieuwe wijncategorie een feit

De kogel is door de kerk. Na heel wat getouwtrek heeft het Spaanse ministerie van Landbouw deze zomer dan toch de nieuwe geografische wijnindicatie Viñedos de España doorgedrukt. Deze nieuwe etikettering – naar verluidt jaarlijks toepasbaar op zo’n 2 à 3 miljoen hectoliter wijn met ingang van de oogst 2006 – geldt zowel voor stille, parelende als zoete wijnen die niet over een D.O. (beschermde appellatie) beschikken. Ze mogen uit elf autonome regio’s komen : Andalusië, Aragon, de Balearische Eilanden, de Canarische eilanden, Castilla-La-Mancha, Catalonië, Estremadura, Madrid, Murcia, (delen van) Navarra en Valencia. Niet iedereen is echter even gelukkig met dit initiatief. Met name de uitgesloten regio’s Rioja en Castilla y Léon willen het besluit nog juridisch aanvechten, omdat ze geloven dat weer een nieuwe categorie, die niet het héle Spaanse grondgebied bestrijkt, extra verwarring zaait bij de consument. De ambitie van deze Viñedos de España is nochtans groot : de overheid ziet ze als haar geheime wapen om de ca. 25 à 30 procent tafel- en landwijnen die jaarlijks worden gedistilleerd, een lucratievere bestemming te geven op de wereldmarkt.

In deze maandelijkse rubriek verdiept wijnkenner Frank Van der Auwera zich in de laatste nieuwtjes van de wijnwereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content