Wijn
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : droge witte bordeaux.
E ntre-Deux-Mers is een wijnzee tussen de stromen Garonne en Dordogne. Waterlopen die de getijden voelen, worden in het Frans Mers genoemd. Daarom spreekt men in het Frans soms ook van Entre-Deux-Marées. In de jaren 1940-1950 was de wijn van dit gebied grotendeels zoet. De vele Belgen die gedurende de oorlog naar dit deel van Frankrijk waren gevlucht, brachten naar huis de herinnering mee aan hoofdpijnverwekkende, overmatig gezwavelde, wat onnozele zoete wijnen. Maar vanaf 1953 is de toestand volkomen veranderd : in de appellation werden van dan af nog alleen droge witte wijnen toegelaten met een maximum van drie gram restsuiker per liter, die bovendien gemaakt moesten zijn van minstens drie verschillende druivensoorten : sémillon voor de complexiteit, sauvignon als smaakstuwend element en ten slotte muscadelle voor een matige muscat-toets. Er werd een begin gemaakt met de techniek van de gekoelde gisting zodat het fruit beter gerespecteerd bleef tot in het glas. De wijngaard is nu ongeveer 1500 hectare groot en de jaarlijkse opbrengst ligt rond 100.000 hectoliter.
De AOC Entre-Deux-Mers omvat dus heel wat minder dan de 23.000 hectaren van het tweestromenland tussen Garonne en Dordogne. De gemeenten met een eigen appellation, zoals Sainte-Foy-Bordeaux (253 ha ) en Premières Côtes de Bordeaux (3887 ha), zijn uitgesloten. Daarbij komt nog dat de meeste wijnbouwers slechts hun beste cuvées voor de appellation En- tre-Deux-Mers voorbehouden, de rest gaat onder de ruimere en minder strenge regionale appellation Bordeaux.
Men kan zich afvragen wat dan het verschil wel kan zijn met de droge Bordeaux Blanc. Onder deze ruimere appellation vallen meestal wijnen die voor 100 procent van de meer modieuze sauvignon-druiven gemaakt zijn of waar het opgelegde Entre-Deux-Mers-trio niet helemaal in aanwezig is of die te zoet zijn.
Het ordebrengend decreet van 1953 brengt ook een andere belangrijke nieuwigheid : om tot de appellation te worden toegelaten, moeten de wijnen vooraf door een proefcommissie goedgekeurd zijn via blindproeverijen. Het zou nog tot 1974 duren eer de proeverij voor alle appellations in Frankrijk verplicht zou worden gesteld. Entre-Deux-Mers heeft hier een voortrekkersrol gespeeld.
Men kan zich aan de hand van cijfergegevens een idee vormen van de revolutionaire verandering die het decreet veroorzaakte : op drie jaar tijd werd het volume wijn onder de naam Entre-Deux-Mers wel tienmaal kleiner. Toch heeft Entre-Deux-Mers bij ons ook nu nog een imagoprobleem : een fles ervan eindigt nogal gemakkelijk in de mosselpot. We weten nog niet goed dat moderne Entre-Deux-Mers door zijn brede multicépage-smaakonderbouw uiterst geschikt is als begeleider van de moderne elegante keuken. Vooral het arsenaal van fijne verse visbereidingen zoals jakobsschelpen biedt erg ruime mogelijkheden.
Blason Timberlay, Bordeaux 2001
Van het Franse tegenetiket leren we dat de wijn gemaakt is van sauvignon-druiven. Mooie neus van getemde sauvignon zonder het onrijpe ‘kattenpiselement’, en een goede smaak die echter wat in simpelheid eindigt. (Carrefour : 4,69 euro)
Château Vrai Caillou, Entre-Deux-Mers 2001
Volgens het Franse tegenetiket zou deze wijn, verrassend genoeg, geen muscadelle bevatten, wat hem buiten de AOC En- tre-Deux-Mers zou brengen. Dat is dus niet het geval. In het glas komt een brede multicépage-neus met het tintelend frisse framboos van de muscadelle. De smaak is fris en zacht, samen met een goed geknoopte mondevolutie. Goede wijn. (Carrefour : 4,43 euro)
Entre-Deux-Mers, sec 2001
Op het (ook Nederlandstalig) tegenetiket worden de drie druivensoorten correct vermeld. De neus is fijn maar neigt wat naar dunheid. De smaak is goed in de aanzet, maar gaat wat afgestompt verder zodat de alcohol er door komt. (Delhaize : 3,39 euro)
Château La Tuilerie, Graves 1999
De neus heeft een toets van te rijp. De smaak is gezond maar wat massief en mist nuance. (Delhaize : 5,99 euro)
Château La France, Bordeaux Blanc Sec 2001
Op het (ook Nederlandstalig) tegenetiket leren we dat de samenstellende druivensoorten sauvignon en sémillon zijn. De neus is fris zoals van een kleine Graves waarin de sauvignon goed is ingebouwd en de smaak is fris en charmerend. Goede wijn. (Colruyt : 4,39 euro)
herwig van hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier