Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Duitse wijn (2).

Het lijkt alsof Duitse wijnen in de rekken van de supermarkten verstopt zitten: je moet er actief naar zoeken. Bij onze tweede rondgang is de oogst al meer geschakeerd en opvallend beter. In Duitsland zelf wordt ook moeite gedaan voor een klantvriendelijker imago: de etiketten ogen frisser, het gotisch schrift en de adelaar verdwijnen meer en meer. De zoete, bijgesuikerde nachtmerrie van voor 1971 (toen de wet verstrengde), is definitief voorbij. De meeste Duitse wijnen zijn volkomen droog en het feit dat ze trocken zijn staat op het etiket. Daarmee doelt men dan wel op een droge smaak en niet op de afwezigheid van restsuiker. Het smaakgevoel van droog in de mond is namelijk sterk afhankelijk van het zuurgehalte: hoe hoger het zuurgehalte hoe meer restsuiker er mag aanwezig zijn zonder dat men de smaak van zoet heeft.

Toch is echt zoet niet zomaar gelijk te stellen met ‘verkeerd’. Zoet vergist tot alcohol en soms moet men een keuze maken. Als men in de streek van Baden een most van Auslese-kwaliteit volkomen droog laat uitgisten, komt men uit bij een alcoholgehalte van wel 14 volumeprocent. Het is dan vaak beter voor het evenwicht om wat restsuiker toe te laten en op minder alcohol uit te komen. Zeker bij de moderne, elegante keuken is een zachtaardige smaak te verkiezen boven alcoholdominantie.

Een ander imago-aspect van Duitse wijnen dat tegenzit, is het feit dat ze bijna altijd wit zijn. In België wordt echter driemaal meer rood gedronken dan wit. Duitse wijn belandt dus vooral bij aanhangers van een verfijnde keuken met gevogelte, kalfsvlees, hopscheuten en asperges.

Pinot Gris 1998 dry, Badische Winzerkeller, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiet (Q.bA)

Baden is als wijngebied het spiegelbeeld van de Franse Elzas, maar dan over de Rijn, grofweg van Heidelberg tot Basel. Het is het warmste wijngebied van Duitsland (klimaat te vergelijken met de Loire). Voorliggende wijn komt van de Badische Winzerkeller in Breisach, een coöperatie waar de oogst van 27.000 leden wordt verwerkt via een 90-tal subcoöperaties. Het zuurgehalte is 5,5 g/l en het zoete is 6,5 g/l: hij gaat dus door voor droog.

In het glas komt een goede, heldere kleur en de neus is een zuivere pinot-neus, altijd wat wee, maar ruimt goed na opschudden. In de mond een vrij stevige smaak, friszuur en droog; voldoende lengte voor aan tafel. Goede afwisseling voor chardonnay of sauvignon. (GB: 179 fr.)

Pinot Blanc 1999 dry, Gräflich Von Kageneck’sche Weinkellerei, Q.bA

Eveneens afkomstig uit Breisach waar het Kageneck’sche wijndomein gelegen is. Vooral bekend om de schuimwijnen: meer dan 1 miljoen flessen per jaar. Zuur- en suikergehalte bedragen beide 6 g/l: de wijn is dus droog.

Kristalzuivere, heldere kleur en een ruime wat puntige neus van pinot blanc. Droge smaak met zachtaardig accent en een kleine alcoholprik op het einde. Goede, ‘juist’ gemaakte wijn. (Delhaize 169 fr.)

Rüdesheimer Rosengarten 1999, Silvaner halbtrocken, Louis Guntrum, Q.bA uit de Nahe.

De Guntrums uit Dexheim in Rheinhessen zijn al vanaf de 14de eeuw als tonnenmakers in de wijn bezig; nu staan ze gekend om ‘modern te werken’ naar druifgebonden frisheid. De Rüdesheimer Rosengarten, die op het etiket vermeld staat, is niet de naam van het gekende perceel in Rüdesheim in de Rheingau, maar de naam van een Grossanlage in de Nahe. Het is deze verwarrende naamgeving waar men in Duitsland komaf mee moet maken.

Simpele, frisse silvaner-neus met weinig diepte, geen draagkracht, zelfs een toets oud hout. Anonieme smaak met zuuraccent dat in de mond blijft hangen naast het zoete. Oninteressant. (Delhaize:159 fr.)

Retzstadter Langenberg Silvaner trocken 1999, Gebiets-Winzergenossenschaft Franken, Q.bA uit Franken.

Het wijnbouwgebied Franken ligt langs de Main. De megacoöperatie Gebiets-Winzergenossenschaft Franken verzet jaarlijks 12 miljoen liter wijn van overal in Frankenland. Voorliggende wijn heeft 4 g/l restsuiker en 4,5 g/l zuur, hij is dus droog. De coöperatie werkt met een groot aantal wijnetiketten met een afbeelding van het dorp waar de druiven werden geoogst: hier Retzstadt.

Silvaner-neus met diepte die van de juiste rijpheid van de druiven moet komen. Statige smaak, droog en nootachtig; zelfs wat structuur. Wijn met veel eigenheid. Goed bij gerookte zalm. (GB: 165 fr.).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content