wijn
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: zomerrood (2).
HERWIG VAN HOVE
Wie door de Rhônevallei naar het zuiden trekt, moet er eens op letten: vanaf Châteauneuf-du-Pape worden de wijnen haast altijd gemaakt van verschillende druivensoorten samen. Meer noordelijk zijn het allemaal monocépage-wijnen – bourgogne met zijn pinot noir, beaujolais met gamay, Saint-Joseph met syrah… – en dan komt Châteauneuf met wel elf toegelaten druivensoorten!
Vanaf de zuiderse Rhône heerst de typische zuiderse druivenmix: grenache, syrah , carrignan, mourvèdre en cinsault. Terwijl monocépage-wijnen slechts voldoende complexiteit kunnen halen als het rijpingsproces traag verloopt en er zodoende veel nevenproducten worden gevormd die de smaak verdiepen, moet in het zuiden de complexiteit komen van een multicépage-mix. Er wordt dan smaakbreedte ontwikkeld eerder dan smaakdiepte. En complexiteit is wat beschaafde drinkers willen. Monocépage-wijnen zijn dus karakteristiek voor koelere groeizones en multicépage-wijnen voor warmere gebieden.
Nu nog een stapje verder. Breedsmakende wijnen zijn inherent lichter en eleganter dan diepsmakende. Daarom zijn in het rode register de moderne rhône- en Roussillonwijnen, waarin het fruit wordt gerespecteerd, goede kandidaten voor ‘zomerwijn’, en pomerol of bourgogne niet.
Het zal wel een eeuwig twistpunt blijven: is het niet eerder het klimaat dat het zomerwijntype genereert dan de druivenmix? In werkelijkheid zijn beide onafscheidelijk verbonden, maar als het om direct oorzakelijk verband gaat, staat de druivenmix toch het sterkst.
Het snelle rijpingsproces in de warmere zuidelijke regio’s brengt dus haast automatisch een veelvoud van druiven in het wijnglas: een aaneenschakeling van smaken met een klein soortverschil. Met andere woorden: een horizontale en brede smaaksequens van neutrale carrignan, zwoele en alcoholrijke grenache en fruit van cinsault. De betere wijnen krijgen dan nog wat (edele) bitterheid van mourvèdre en een feestneus van syrah. Dergelijk golvende en breedsmakende wijn gedraagt zich aan tafel als een allemansvriend: hij doet het goed bij sla met dressing, bij geroosterde vis en zelfs bij aardbeientaart. Koel geschonken en in een tuinambiance toont hij zijn universeel karakter. Wijnen met een diepe smaakstructuur zijn veel moeilijker aan tafel: spijs en drank moeten in dat geval werkelijk bijeenpassen.
Zomerwijn mag dus zeker niet gemarkeerd zijn door lagering in eiken vaten: het vat onderdrukt het fruit en geeft een valse pretentie van diepte. Houtgelagerde zuiderse wijn is moeilijk nog aan tafel te
plaatsen. Naïeve wijnboeren uit de Rhône, Italië of Spanje, denken, verblind door het succes van de grote bordeauxbroeders en vooral door de fabelachtig hoge verkoopprijzen, dat een vleugje verse Franse eik hen automatisch in de galerij der groten brengt. Niets is minder waar. Houtlagering, bij een breedsmakende maar daardoor ook licht oppervlakkige wijn, brengt er een houten ‘smaakdeksel’ overheen zoals in een sandwichstructuur: het houtelement wordt gewoon toegevoegd maar interageert niet. Houtlagering kan maar iets bijbrengen bij diepsmakende wijnen met grote onderbouw en uitgesproken verouderingspotentieel. Maar die zijn niet voor de zomertuin.
Nog een laatste opmerking: jong drinken is de boodschap.
Château Vermeil, Costières de Nîmes 2000
Goede, zelfs wat gedrongen kleur en een fijne neus, eerder in het frambozenregister dan in dat van zwarte bessen, met grote eenheid na opschudden. In de mond een heel smakelijke combinatie van fruit en soepele zachte tannines met een goed geknoopte lengte. Universele ernstige zomerwijn. Alleen Frans tegenetiket. (Carrefour: 3,53 euro).
Les Hauts Rocs, Côtes du Rhône-Villages 2001
Goed geconcentreerde kleur met een nuance van vers en een presente neus die echter wat gefragmenteerd en geweldig is. Een smaak van soepel fruit. Ideaal als koel aperitief. Alleen Frans tegenetiket. (Colruyt: 3,79 euro).
Domaine du Haut-Plateau, Costières de Nîmes 2001
Heel goede kleurconcentratie met een nuance van vers en een wat discrete neus met mooi zwart fruit na opschudden. Goede smaak met een accent op fruit van syrah. Ideaal als koel tuinaperitief. Correct tegenetiket in het Nederland en het Frans. (Delhaize: 2,95 euro).
Château Crillon, Côtes du Ventoux 2001
Goede kleurconcentratie maar een wat brutale en zelfs iets verbrokkelde neus. De smaak heeft een accent op stevigheid met een goede bitterstructuur. Wijn voor bij geroosterd vlees. Alleen Frans tegenetiket. (Colruyt: 3,27 euro).
La Sartan, Côtes du Ventoux 2001
Goede kleurconcentratie en een zeer goede, brede neus met een accent op zwart fruit na opschudden. De smaak is een ideale zomercombinatie van fruit en stevigheid. Topwijn, zeker voor die prijs. Alleen Frans tegenetiket. (Colruyt: 1,85 euro).
Côtes du Ventoux 2001
Normale kleurconcentratie met een verse nuance en een discrete, zelfs wat zwakke neus, ook na opschudden. De smaak is banaal en onpersoonlijk en mist fruit. Oninteressant, zeker in deze reeks. (Carrefour: 1,98 euro).
Cuvée des 3 Messes Basses, Côtes du Ventoux 1999
Vrij zwakke meus met evolutie en een neus met eenheid maar niet breed genoeg. De smaak is braaf met wat finaal uitschietend bitter. (Carrefour: 3,34 euro).
Domaine Estelle du Rocan, Côtes du Ventoux 2001
Goede kleur zonder meer en een mooi gestrekte, brede neus met finesse en eenheid. In de mond smakelijk syrah-fruit en mooi versmolten soepel bitter. Universele zomerwijn. Correct Nederlands-Frans tegenetiket. (Delhaize: 3,39 euro).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier