Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (211), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : IETS DUURDERE RODE BORDEAUX.

Als we goed rondkijken moeten we constateren dat wijn eigenlijk alleen in Duitsland een echte terrasfunctie heeft : elke zomerdag zie je er mensen met grote roemers Rheinwein buiten zitten en drinken. In de mediterrane landen heeft wijn, alleszins traditioneel, een eenvoudige alimentaire functie : men drinkt wijn aan tafel, versneden met water (Italië) of met fruitsap (Spanje) om aan de vochtbehoefte van het lichaam te voldoen. Daarbij komt geen enkele gastronomische begeleidingsfunctie kijken. Nog maar heel recentelijk is men in Italië en Spanje wijnen gaan maken met voldoende structuur om met gerechten in dialoog te kunnen gaan. Italië onderdrukte het wat zoeterig zuiders karakter en Spanje bracht verfijning in de tannines. De aanzet hiertoe kwam van grote voorlopers zoals, respectievelijk, Antinori en Torres.

Het ‘gebruiken’ van alcoholische dranken zoals bier en wijn buiten de maaltijd zal in de naaste toekomst verdwijnen. Het is immers alleen binnen de context van een maaltijd dat bier en wijn een ‘meergezondheid’ meebrengen die het inherente risico van het drinken kan compenseren. De maatschappelijke tolerantie voor ongezond, risicovol verbruik zal wegsmelten. Net zoals dat het geval is voor overdreven snelheid, voor overmatig vervuilende wagens, voor geluid- en lichthinder of voor tabaksrook in gezelschap. Trouwens, de afgang van alcoholische terrasdranken is al lang begonnen : in Frankrijk bestaat tafelwijn haast niet meer en in onze Belgische bierwereld gaat het pilstype overal achteruit (-1,6 procent in 2004) ten voordele van de (meer gastronomische) abdijbieren of trappisten (+3,2 procent).

In Frankrijk, en ook bij ons, heeft wijn van oudsher een ’tafelfunctie’, die historisch gegroeid is uit het besef van de gastronomische meerwaarde van het koppel wijn-eten. Iedereen weet dat wijn aan tafel lekker smaakt. En bij ons, waar wijn van over de grenzen moet komen, weet men dat wijn bij de feesttafel hoort. De ‘meergezondheid’ van wijnconsumptie aan tafel is nog maar zeer recentelijk, door Amerikaans onderzoek nog wel, aan het licht gekomen : de fameuze French Paradox. Men constateerde dat in het Frankrijk ten zuiden van Parijs, waar uitbundig veel boter, rood vlees en kaas werd gegeten, haast geen hartziekten voorkwamen. Dagelijks gebruik van wijn aan tafel werd uit het pakket van levensomstandigheden geïsoleerd als bepalende parameter voor de meergezondheid. En dat ondanks de massale consumptie van gerechten als confit en ganzenlever.

Later werd het oorzakelijk verband wat ruimer geformuleerd als ‘het mediterraan dieet’ : wijn, groenten, fruit en weinig vlees. Het wemelt in de literatuur van wetenschappelijke studies waarbij de ‘meergezondheid’ door een mediterraan dieet met wijn bewezen wordt. Wijn heeft aan tafel een gezondmakende en gezondhoudende functie en moet dus eerst en vooral op zijn ‘gastronomische’ kwaliteiten worden beoordeeld.

Vandaag en in de volgende aflevering proeven we rode bordeaux.

Château Les Barathons, Bordeaux 2002

Goede kleur van verse wijn en een klassieke stevige bordeauxneus met wat onderbouw. Stevige smaak, ietsje getekend door onrijpheid van het jaar. Redelijk gastronomisch potentieel. (GB/Carrefour : 5,08 euro).

Château Clos De La Tour, Bordeaux 2003

Heel goede kleur met minieme evolutietoetsen en een traditionele fijne bordeauxneus met finesse en merlot-fruit. De aanspraak in de mond is smakelijk en soepel met goede tannines, maar wat verdunnend naar het einde. Goede wijn voor bij gerechten met gestoofd witloof. (Colruyt : 5,99 euro).

Château Ducla, Bordeaux Supérieur 2003

Goed gevulde kleur en soepele smaak met een kleine toets van gezond oud hout. Stevige smaak met goed evenwicht en goede tannines. Wijn die wat kan verouderen. Groot gastronomisch potentieel. (Colruyt : 5,85 euro).

Château Reignac de Tizac, Bordeaux Supérieur 2003

Goede kleurconcentratie en een verse nuance. Neus met zachtaardig fruit en wat onderbouw. De aanspraak in de mond is soepel en evenwichtig, maar het einde is iets te bitter. Goede wijn voor bij charcuterie zoals gedroogde varkensworst. (Delhaize : 5,49 euro).

Cour du Roy, Bordeaux 2003

Goed gevulde kleur met een kleine evolutietoets naar zacht. Neus met fijn hout maar zonder onderbouw en iets dun. De mond is zeer smakelijk met goede, getemde bitterheid. Goede wijn voor bij wit vlees zoals gestoofde kip. (GB/Carrefour : 5,56 euro).

Château Domi-Cours, Bordeaux 2003

Grote kleurconcentratie met een nuance van zacht, maar een stugge, stompe neus van rijp. De smaak is zwaar en alcoholisch met een finale opstoot van tannines. Geen gastronomisch potentieel, de wijn is te bitter. (Delhaize 5,69 euro).

herwig van hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content