Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (193), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte bourgogne.

Met de bespreking van ‘cabernet uit Bordeaux’ (in Weekend Knack van 5 januari 2005) werd duidelijk dat soepelheid niet de grootste eigenschap van bordeaux is, en zeker niet in de ‘onrijpe’ jaren 2001 en 2002. Maar meteen bleek ook dat overdreven soepelheid dan weer leidt tot wijn zonder structuur, zonder bitterskelet en dus zonder bewaarpotentieel. Dergelijke wijn gaat in de praktijk heel vlug vervelen.

Maar hoe staat het met de witte ? Zeg maar de witte bourgognewijnen die vandaag in de glazen komen en die, volgens de wet, uitsluitend van chardonnay moeten gemaakt zijn ?

De chardonnaydruif ligt aan de basis van de grootste droge witte wijnen ter wereld : ze worden gemaakt in het middengebied van Bourgogne, ongeveer halfweg tussen Chablis en Mâcon, namelijk in Meursault. De smaak is stevig, wat exotisch, en na voldoende tijd op fles, uiterst verfijnd met diepte en lengte. Het is opmerkelijk : er bestaat geen zoete versie van, hun ‘roeping’ is droog. Terwijl alle andere nobele witte druivensoorten zoals riesling, chenin, sauvignon, furmint, pinot blanc… in hun meest expressieve vorm altijd aanleiding geven tot enigszins zoete wijnen. Denk maar aan de wijnen uit Rheingau, Sauternes, Bonnezeaux en Tokaj. Van chardonnay ben ik nog nooit een zoete witte wijn tegengekomen.

Bovendien ‘verdraagt’ chardonnaywijn de lagering op het houten vat bijzonder goed, niet alleen omwille van zijn oxidatiebestendigheid, maar vooral omdat de bitterheid van de eiktannines meehelpt aan de structuur.

Chardonnay is ook de lieveling van de wijnboeren om de eenvoudige reden dat de kwaliteit van de wijn ervan niet ongunstig beïnvloed wordt door stevige rendementen. In bourgognejaren waarin de rode wijn erg middelmatig is, kan de witte chardonnaywijn toch heel goed zijn : overheen de jaren is de kwaliteit ervan constanter dan deze van de rode pinot. In het centraal Bourgognegebied, ter hoogte van Meursault, komt er bovendien in de wijn een vrij grote présence van glycerine : daarom vertonen de wijnen hier een zekere rondeur, een wat vettige vlezigheid.

Het is een feit dat de chardonnaywijnstok zich haast op alle bodems goed aanpast en weelderige rendementen geeft. Bij echt overmatige rendementen moet men zich echter aan niet veel meer dan zuur, flauw fruitsap vewachten. Ooit stond ik in Chili voor de proeftafel terwijl een jonge enoloog mij van de excellentie van zijn productie probeerde te overtuigen. Het klimaat was er fris zoals in Bourgogne, beweerde hij, en de hooggelegen wijngaarden brachten volgens hem frisse en elegante wijnen voort. Flauw en waterachtig zuur proefden ze… Uiteindelijk bleek dat de rendementen in de mirakelpercelen wel opliepen tot 150 hectoliter per hectare ! Bij dergelijke opbrengsten is er zelfs geen fruitigheid meer.

Kan men bij de ‘kleintjes’ van vandaag iets van de Meursault-excellentie ontdekken ? We verwachten in elk geval fruit en in de betere gevallen zelfs wat structuur.

Viré-Clessé 2002, Cave de Viré

De kleur heeft een lichte, gele nuance en de neus is breed met zelfs wat diepte. De smaak is aangenaam typisch met voldoende lengte. We zijn ver van het banale, lichte, fruitige type. Goede karakteristieke wijn. (Colruyt : 6,70 euro).

Bourgogne Les Cailloux 2003,

Albert Bichot

IJle en lichte kleur met een dunne en simpele, puntige neus. De smaak is fris, zuur en kort, zonder iets van chardonnaykarakter. (Colruyt : 5,64 euro).

Bourgogne Blanc La Chance au Roy 2002

Lichte, frisse kleur en een correcte chardonnayneus waarin fruit en breedte samengaan. De smaak is herkenbaar met een frisse evenwichtige lengte. Goede wijn. (Delhaize : 5,49 euro).

Mâcon-Villages 2002,

Château de Péronne

Kleur met een iets gele nuance en de neus is eerder rond dan puntig met eenheid na opschudden. De smaak is erg ‘gewoon’, atypisch en simpel zuur. (Carrefour : 5,69 euro).

Viré-Clessé 2002

Kleur met een kleine gele nuance. De neus is breed met wat terroir-karakter, frist echter goed op in het glas. Elegante, frisse, zure smaak, maar zonder chardonnaykarakter. Goede, atypische wijn.(Delhaize : 5,99 euro).

Bourgogne Epineuil 2003

Lichte, bleke, frisse kleur en een ronde rijpe, wat massieve neus van chardonnay. De smaak is stevig maar valt wat weg op het einde. Goede, simpele witte bourgogne. (Carrefour : 8,21 euro).

Herwig van Hove

Partner Content