WIJN
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (185), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : sauvignon.
De meest gekopieerde Franse druivensoort buiten Frankrijk is onmiskenbaar chardonnay. Deze Bourgondische druif heeft een sterk afgetekend imago van ‘karaktervol’ en ‘stevig’ en past zich overal, in alle landen en op alle bodems, perfect aan. Wat men dus buiten Frankrijk wil kopiëren is de indrukwekkende stevigheid (en prijs) van de Bourgondische chardonnaywijn. Dat lukt maar zelden. Grote hectarerendementen genereren niet meer dan ‘zuur water’ en gedwongen overrijpheid geeft monsterachtige concentraties. Dat maakt dat veel van de niet-Franse chardonnay – en helaas ook veel van de Franse -, niets anders is dan zure, houtgelagerde rommel.
Het legendarische samengaan in Bourgogne van het mineraal fris karakter van chablis en de terroir-allure van Pouilly-Fuissé, zoals men het alleen maar ter hoogte van Meursault kan tegenkomen, is nauwelijks te benaderen in het buitenland. Toch is het succes van de kopie erg uitgesproken. En daar zijn redenen voor.
De makkelijke herkenbaarheid van chardonnaywijn geeft een gevoel van ’thuiskomen’ en de ex-wijndomein-prijzen zijn, anders dan voor Frankrijk, bij de individuele consument niet gekend. (De Belg loopt wel binnen bij een Franse wijnboer maar komt uiteraard minder snel in Australië of Chili.) Daardoor kunnen invoerders en de ermee samenwerkende restaurateurs schaamteloos de prijzen opdrijven. Als dan bovendien in de pers nog wordt bericht over het ôstijgend succes van de nieuwe-wereldwijnen” is de zaak beklonken : een nieuwe trend is geboren.
Met sauvignon speelt het effect van voorgewend karakter nauwelijks. De kracht van deze wijn zit immers in het ‘rechtstreeks fruit’, om niet te zeggen de ‘druivigheid’, en het kopiëren daarvan is eenvoudiger : men moet enkel de vrucht respecteren tot in het glas. Met sauvignonwijn is de kans op een gelijkende kopie van Sancerre dus veel groter.
Toch is ook voor sauvignon enig inzicht vereist, vooral wat het ideale plukmoment betreft. Met appels kennen we het verhaal wel. Te vroeg geplukt zijn ze bijtend zuur, te laat geoogst worden ze plat en melig van smaak. Hetzelfde geldt voor sauvignondruiven : te vroeg geplukt komen er geuren van groene grassigheid en zelfs katten-
urine in de wijn ; worden de druiven te laat geoogst, dan wordt de wijn ongenuanceerd zwaar en alcoholisch. Daarbovenop moet dan nog een moderne en fruitrespecterende wijnmakerstechnologie, met koel vergisten en afschermen voor zuurstof, de juiste druivigheid in het glas brengen. Zien wat ervan komt. Vandaag een eerste keuze van twee loirewijnen en vier daarbuiten.
Sancerre 2003, Manoir du Fort
Mooie gele nuance in de frisse kleur. Complete sauvignonneus, rond en fijn samen met diepte na opschudden. Goed gevulde, rijke smaak van frisse en toch rijpe sauvignon. (Colruyt : 7,59 euro).
Quincy 2003, Grand Vin du Berry
Heel frisse kleur met een zeer lichte, gele nuance en een puntige sauvignonneus. Mooie exotische florale smaak. Goede wijn. (Delhaize : 6,69 euro).
Santa Rita Sauvignon Blanc 2003, Valle de Lontue, Chili
Uiterst bleke, haast waterachtige kleur en een goede, iets ronde sauvignonneus. Mooie droog-zure smaak met zelfs wat lengte, het zuur is wat opgelegd. Goede wijn. (GB : 5,04 euro).
Sauvignon, Vin de Pays du Jardin de France 2002, Remy Pannier
Zeer bleke kleur, bijna water en een weinig typische neus met slechts wat verre sauvignon na opschudden. De smaak is dun en kort. (Carrefour : 4,08 euro).
Sauvignon Blanc sec,
Haut Poitou 2002
Frisse gele nuance in de kleur maar de neus is een beetje onzuiver en grasachtig groen. Houterige, verbrokkelde smaak. (Delhaize : 3,99 euro).
Sauvignon, Vin de Pays
du Jardin de France 2003
Bleke kleur met een gele nuance. De neus van verdunde verre sauvignon is iets te discreet. Banale, droge, friszure smaak. (Colruyt : 3,67 euro).
Herwig van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier