Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: witte rhônewijnen.

De Rhône-vallei, van Vienne tot Avignon, is in onze gedachten een zuidelijk wijngebied. We verwachten er fruit en zwaarwichtigheid in de rode wijnen, en massieve alcohol in de witte. De traditionele witte druivensoorten zijn echter in de loop der tijden uitgekozen en aangepast omwille van hun zuurheid, waarvan men frisse levendigheid in de smaak verwacht. Zo heeft de Rioja zijn viura, de Provence zijn vermentino, en de Rhône viognier, roussanne en marsanne. Viognier komt vooral voor in de noordelijke Rhône: in de AOC’s Condrieu en Château Grillet is het zelfs de enige druif die toegelaten is. Viognier rijpt zeer laat en is weinig productief: eigenschappen die bij wijnboeren niet goed in de markt liggen. Maar de wijn ervan is zeer specifiek en uiterst interessant: er komen krachtig smakende aroma’s van met een exotische toets van perzik, peer en lychees. Vroeger maakte men er in Condrieu halfzoete wijnen van – de winterkoude deed de gisting stoppen – en dan kon het wel eens gebeuren dat er nagisting op de fles ontstond. Vandaar dat viognierwijnen nu nog altijd ten onrechte de reputatie hebben geen bewaarwijnen te zijn. Toen in 1935 de AOC’s werden ingevoerd maakte Château Grillet (3 ha) al van oudsher droge wijn en werd daarmee apart geklasseerd: het is de kleinste appellation van Frankrijk.

Roussanne en marsanne vormen het witte koppel van Châteauneuf-du-Pape en van Hermitage. Roussanne geeft delicate en fijne witte wijn, marsanne daarentegen geeft wijn om snel te drinken en evolueert oxidatief. In de AOC Saint-Péray vlakbij Valence maakt men van marsanne gewoonlijk schuimwijn.

De kwaliteit van witte rhônewijn wordt dus grotendeels mee bepaald door de oenologische technologie. Men zal door de gisting te koelen zoveel mogelijk fruitaroma’s tot expressie brengen – ze borrelen dan veel minder weg – en ervoor zorgen dat de behandeling zover mogelijk van de invloed van lucht (zuurstof) verwijderd blijft zodat de aroma’s ook nog intact in de fles geraken.

Redelijke rendementen moeten ervoor zorgen dat onderbouw en structuur ontstaan, zodat de relatief hoge alcoholgehaltes gedragen kunnen worden. Goed gemaakte zuiderse witte wijn is te vergelijken met Pouilly-Fuissé of met rijpe maar droge chenin zoals Savennières (kort bij Anger aan de Loire): onvoorbereid en blind zou men ze voor rood nemen. Het zijn wijnen voor bij stevige visgerechten zoals gebakken haring en zelfs geroosterde kreeft. Maar ook voor bij het lichte witte vleeswerk zoals tam konijn, gevogelte of kalfsgebraad. En zelfs bij nagerechten als gestoofde peren met een scheutje Condrieu erbij.

Ideaal gezien zijn alle moderne zuiderse witte wijnen kleine broertjes van Château Grillet. Proeven wat in het glas komt.

Côtes du Rhône 2000, Domaine des Treilles. Met biogarantielabel. Mise au domaine, 12°.

Het tegenetiket vermeldt de druivensamenstelling (viognier en roussanne) en is opgesteld in drie talen: Frans, Nederlands en Engels. De kleur is ronduit geel en de neus zeer discreet, pas na walsen komt wat rijpheid maar ook finesse bovendrijven. De smaak is stevig met goed geïntegreerd zuur maar mist toch wat nuance. (Delhaize: 259 fr.)

Côtes du Lubéron 2000, 12,5°, gebotteld door de Franse groothandel.

Duidelijk een gele nuance in de kleur en een aromatisch sterke neus met een kleine exotische toets van bloemen. De smaak is eenvoudig fris fruitig. Kan goed dienen als aperitief. (GB: 109 fr.)

Côtes du Rhône 2000, Château La Courançonne, 12,5 °, gebotteld door Colruyt.

Zeer bleke kleur met lichtgroene nuance en een discrete neus waarbij na walsen levendige zuurheid naarboven komt. Glycerineuze frisse zure smaak. Goed als aperitief en misschien bij asperges. (Colruyt: 174 fr.)

Côtes du Rhône 2000, Cuvée Réservée, gebotteld door de Franse groothandel, 12,5°.

Zeer lichte nuance van geel-rood in de kleur en een frisse neus met wat zware aroma’s van rijp na walsen. De smaak is rond, massief en krachtig maar wel met wat naijlend zuur. (GB: 159 fr.)

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content