Castingdirecteur, stylist, blogger, streetstylefenomeen of vintageshopper : de vijf persoonlijkheden van Natalie Joos, onze Belg in New York.

Eleven AM local time. In het kantoor van Natalie Joos in New York gonst het van de drukte. Het model dat ze geboekt heeft voor Vogue Japan is ziek, dus moet er in zeven haasten een vervangster gezocht worden. Op de achtergrond belt haar assistent als bezeten met het modellenbureau. ?Vogue just confirmed Elsa. Get her on a plane !”

Op Joos’ agenda staat voor vandaag verder ook de casting van een model voor Vogue España, nog een interview of twee, het voorbereiden van een campagne en de styling van de Manhattan Vintage Show. En het updaten van haar ongelooflijk populaire instagram- en twitteraccount met foto’s over muze Rebecca Fourteau, dochter van de bekende fotografe Ellen von Unwerth, die ze die ochtend op haar blog Tales of Endearment heeft geplaatst. ?Het wordt me allemaal wat te veel. Het is exciting dat iedereen met mij wil werken, maar na een tijd ben je tegelijk met zo veel verschillende dingen bezig dat je er schizofreen van wordt. I want five Natalie’s !”

Natalie Joos verhuisde vijftien jaar geleden van Gent naar New York om er te werken als manager van een jonge designer. ?Dat heb ik maar drie weken gedaan. Het meisje had geen centen meer. Ik had ondertussen wel andere contacten kunnen leggen.” Een week later begon ze als persoonlijk assistente van Glenn O’Brien, auteur van The Style Guy in het Amerikaanse mannenblad GQ. Zijn agente, Anne Kennedy, een van de oprichters van het creatief bureau Art + Commerce, zocht een productiemedewerker voor Craig McDean, een van de belangrijkste modefotografen in de business. ?Mijn toenmalig vriendje was assistent-fotograaf en toen ik hem vertelde dat ik Craig McDean had ontmoet, flipte hij. Ik ben zes jaar lang zijn studiomanager geweest. Ik hielp hem bij castings en zag alle meisjes passeren. Craig heeft me overtuigd om fulltime voor casting te gaan, hij zei dat ik er een oog voor had.”

Er is meer nodig dan een portie geluk om te staan waar Natalie Joos nu staat. Ze is onbevreesd en ambitieus. Zelfverzekerd en nooit bang om een kans met beide handen te grijpen. ?Als je iets wilt, moet je erom vragen. Ik heb al zo veel dingen klaargespeeld enkel door het te vragen”, zegt ze. ?Toen ik nog studeerde aan de universiteit, heb ik stage gelopen bij Ghislaine Nuytten. Ze had toen één keer per week een programma over mode op tv waar ik helemaal zot van was. Ik zag haar staan backstage bij Dries Van Noten — ik weet niet meer hoe ik daar was binnengeraakt — en ben op haar afgestapt met de vraag ‘mag ik voor u werken ?’ Ze had nog nooit een stagiaire gehad, dus antwoordde ik dat ik dan de eerste zou zijn.”

?Het draait allemaal om connecties, om wie je kent. Ga naar feestjes, praat met mensen, be social, dat is de beste raad die ik kan geven. Eén keer heb ik mijn eigen raad niet opgevolgd en daar heb ik nu nog altijd spijt van. Ik was bezig aan mijn thesis over schoonheidsidealen in de massamedia, toen ik in een Parijse nachtclub Amber Valletta tegen het lijf liep. Ik wilde op haar afstappen om een quote vragen voor mijn thesis, maar mijn vriend heeft me toen overtuigd het niet te doen.”

Even onbevreesd liet ze België achter. ?Naar het buitenland verhuizen, is de beste manier om op te groeien. Ik ben vijftien jaar geleden aangekomen in New York met twee valiezen en heb nooit meer omgekeken. Ik had voor mezelf beslist : ik ga hier wonen, werken en vrienden maken. Dat de druk hier veel groter is, stoort me niet.”

Joos huurt een appartement met twee slaapkamers in Williamsburg, een wijk waar vooral jonge, hippe mensen wonen. ?Het fenomeen hipster is hier ontstaan. Je ziet hier veel skinny jeans, tatoeages en sneakers. (lacht) Ik zou graag naar Manhattan verhuizen, maar ik vind niets in die prijsklasse dat zo goed is.”

DOOR ELLEN DE WOLF

?Ik ben 15 jaar geleden aangekomen in New York met twee valiezen en heb nooit meer omgekeken”

?Het draait allemaal om connecties, om wie je kent. Ga naar feestjes, praat met mensen, be social”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content