Waar gaan we naar toe ?
Vorig jaar was beslist geen gemakkelijk jaar voor de reissector. De economische onzekerheid, sars, de oorlog in Irak en de occasionele terreuraanslagen hebben het reisgedrag grondig verstoord.
Maar de Belg (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitser) is wel blijven reizen. Eén- of tweemaal per jaar moet hij zijn koffers kunnen pakken om de dagelijkse sleur te ontvluchten. En dat zal hij in 2004 wellicht ook doen. Maar waarheen en hoe gaan Belgen dit jaar met vakantie ? Het economische klimaat, het subjectieve veiligheidsgevoelen en de wisselkoers van de euro tegenover de dollar en het Britse pond bepalen de toekomst.
Op de dichtbij-bestemmingen, ideaal voor tussendoorvakanties, ziet het ernaar uit dat Duitsland een stijger wordt, evenals Groot-Brittannië, dat voor zijn succes sterk afhankelijk is van de koers van het Britse pond. Hoge verwachtingen zijn er ook voor Rijsel, dat Europese culturele hoofdstad is (zie ook p.14). Wie er even tussenuit knijpt voor een citytrip, kiest voor niet-traditionele steden, zoals Londen en Parijs, maar liever voor Barcelona, Lissabon, Rome, Venetië of Stockholm. Misschien zelfs Genua, ook Europees cultuurstad, of Athene, waar de Olympische Spelen worden gehouden. Hijsen hoofdsteden van nieuwe EU-lidstaten zich in het lijstje van de citytrips ? Voor Praag, Boedapest en Warschau lukt het misschien, voor andere steden zal het moeizamer lopen.
En waarheen trekken we volgende zomer ? Frankrijk blijft favoriet, net als Spanje en Griekenland. Egypte ligt weer goed in de markt. Rechtstreekse chartervluchten en/of een goedkope dollar brengen ongetwijfeld de Verenigde Staten, Mexico, de Dominicaanse Republiek, Kenia en Zuid-India dichterbij. De massale belangstelling voor Azië lijkt over haar hoogtepunt. Wie een behoorlijk vakantiebudget heeft, trekt misschien naar de Golfstaten of een van de exclusieve Caribische resorts. Is hij of zij sportief of actief, dan behoort een avontuurlijke vakantie zeker tot de mogelijkheden. Rust- en natuurzoekers kruisen vaker Ierland en Scandinavië aan als hun droombestemming.
In het segment van de autovakanties is er een ruimer aanbod van georganiseerde kampeervakanties in kant-en-klaar ingerichte bungalowtenten of caravans en scoren ook de vakantiewoningen goed. Over het algemeen ziet het ernaar uit dat we almaar minder wensen te betalen voor de heen- en terugreis. Die besparing levert een extra op ter plekke : we laten ons verwennen in een beter hotel of schuiven de benen onder de tafel in een sterrenrestaurant.
Hoe gaan wij die vakantie reserveren ? Trekken wij naar het reisbureau, zoals iets meer dan één op vier landgenoten, of stellen wij de reis liever zelf samen op internet ? Voor trein, vliegtuig, veerdienst en stadshotels gebeuren steeds meer reserveringen on line. De voorbije zomer heeft al één op de vier internetgebruikers zijn vakantie vanachter de thuiscomputer geregeld.
Tekst Geert Van Lierde
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier