Hilde Verbiest / Foto’s Michel Vaerewijck

Wat?

Acht jaar geleden openden Hilde De Bruyn en Jan Torfs hun sportcentrum: Aerofit Center. De naam zelf geeft al aan waar het accent ligt: fit door ‘aërobe’ sporten. Uithouding, daar draait het om en dat blijkt ook uit het aangeboden programma. Naast de lessen voor kinderen en jongeren (vanaf vier jaar) en de cardio-fitnessoefenruimte (met de klassieke fitnesstoestellen), zijn er groepslessen met verschillende moeilijkheidsgraad: figuurtraining, voor wie na een lange periode van passiviteit opnieuw begint, de basicles, waarin je kennismaakt met verschillende disciplines (step, aerobics, figuurtraining), de aerobics-intervaltraining, waarin korte stukken (step)aerobics worden afgewisseld met spierverstevigende oefeningen, de combat-interval of conditietraining, met bewegingen uit de gevechtssporten, de step + figuurtraining voor halfgevorderden, de step voor gevorderden en de total body conditioning of de gevorderde versie van de basicles. En last but not least: cycling, een stevige workout op de fiets.

De meeste lessen worden gegeven door Hilde, terwijl Jan de cycling en de fitness begeleidt. Beiden leven voor de sport. Hilde is een van de aerobicspioniers in België, geeft al negentien jaar les en is sinds enkele jaren ook docent aan de Vlaamse Trainingsschool. Jan is zelf competitieloper. Regelmatig komen er nieuwe dingen op het programma, zoals bijvoorbeeld hiphop dance (lesgever: Pim).

Onze bevindingen

Niks voor mij zo’n fitnesscentrum. Dat dacht ik een jaar geleden en voor mijn ogen zweefde het beeld van bodybuilders en slanke vrouwen in fluosportpakjes. “Fout,” gilden mijn vriendinnen, “probeer Aerofit eens en je zult zien dat dat beeld helemaal niet klopt.” Toegegeven: het was hoog tijd dat ik weer eens iets aan mijn conditie en mijn figuur ging doen. “Begin met de figuurtraining”, raadden mijn vriendinnen nog aan en dus trok ik er op een mooie avond met mijn oude sportschoenen, dito legging en T-shirt naartoe. Al was het alleen maar om te kunnen zeggen dat ik het geprobeerd had.

“Luister naar je lichaam”, drukt Hilde mij op het hart. “Het is beter dat je een oefening correct en een keer minder uitvoert dan dat je jezelf forceert en fouten maakt. En als je moe bent, stop je gewoon even.” Stoppen en uitblazen, in mijn herinnering heb ik die eerste les niets anders gedaan. “Volhouden,” zegt ze als ik het haar vertel, “pas na enkele keren begin je het effect te voelen.” Ik geloof het allemaal wel, maar tegelijk word ik al moe als ik eraan denk. En dan die ingewikkelde passen van de stepaerobic: grapevine, mambo, shuffle,… het klinkt als Chinees. Onbegrijpelijk voor een beginneling als ik.

Maar na een paar weken heb ik er zowaar plezier in. Glitterpakjes zijn hier nauwelijks te bekennen en elke sessie is anders: de ene keer wordt er gewerkt met gewichtjes en een dynaband, de andere keer met de slide of de fitbal, met de step of de bodybar (4,5 kilo). Die afwisseling bevalt mij wel. Ik voel dat ik spieren heb en ze nog gebruik ook. Maar de aanvankelijke stijfheid – na elke les voel ik wel ergens spierpijn – verdwijnt en maakt plaats voor een gevoel van fitheid. En hoe meer ik de verschillende passen onder de knie krijg, hoe meer plezier ik heb in de stepaerobic.

“Hoe kan ik mijn conditie echt verbeteren? Welke andere lessen kan ik aan?” vraag ik Hilde na een paar maanden figuurtrainen. En ik begin met de aerobic-intervaltraining: een uur lang afwisselend heel intens bewegen, waarbij de hartslag de hoogte in wordt gejaagd, gevolgd door enkele minuten rustiger spierverstevigende oefeningen. Gewoon leuk, tenminste als je het deugddoende effect van een uurtje afzien kunt waarderen.

Prijs

Aerofit biedt drie formules aan. Met een twintigbeurtenkaart kun je twintig keer aan een activiteit (les, fitnessen, zonnebank) deelnemen. Ze kost 110 euro (88 voor studenten) en is zes maanden geldig. Daarnaast is er een all-inkaart waarmee je onbeperkt kunt sporten: voor vier maanden betaal je 175 euro, voor een heel jaar 440 euro. Speciaal voor jongeren bestaat er een schooljaarkaart, geldig van september tot juni: voor de Aerofit Junior Club betaal je 95 euro, voor de Aerofit Student Club (vanaf dertien jaar) 220 euro.

Info: Aerofit Center, Liersesteenweg 84, 2860 Sint-Katelijne-Waver, tel. 015-20 91 45, www.aerofit.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content