De jaren tachtig zijn dit najaar

het populairste decennium,

en powerdressing kondigt zijn

grote comeback aan. De modewereld viseert vrouwen met karakter.

En stevige kapstokken.

Met I’ve Got the Power luidde Snap de jaren negentig in, maar de dancehit kon ook perfect gediend hebben als leuze voor de donkere jaren tachtig. Menig ontwerper dompelt zich dit najaar onder in eighties-nostalgie en maakt mode voor discodiva’s of machtige vrouwen die doen denken aan de epaulettenactrices uit populaire soaps van toen, Dallas en Dynasty. Ze zijn inderdaad terug, die epauletten. Gelukkig in een moderne uitgave. Styliste Audrey Heselmans : “In deze shoot hebben we het eightiesgevoel overgoten met een licht gemeen kantje : leer, spitse schouders, uit de hand gelopen proporties. Kenmerkend voor powerdressing is het accentueren van volumes : de heupen, taille, schouders. De hoge lieslaarzen komen deze winter ook terug, en de jassen zijn oversized. De shoot Madame Paris (zie p. 71) blikt terug naar de elegantie en couture van de jaren tachtig, terwijl deze shoot de ruwere kant van die periode belicht en verwijst naar vrouwen met tonnen energie en karakter. We hebben ervoor gekozen om deze beelden in zwart-wit te fotograferen, omdat de volumes en poses zo krachtiger tot uiting komen. Kleurenfoto’s geven meer details, maar nemen de aandacht weg van het grafische en de attitude.”

Kameelkleurige jas met brede schouders, Louis Vuitton. Lieslaarzen in bruin slangenleer, Paule Ka. Zilveren geometrische ring, Feliz.

Zwarte aansluitende jurk, afgewerkt met opstaande ruches aan de schouders, Giorgio Armani. Tweekleurige schakelketting, Feliz.

Zwarte smokingvest met opstaande schouders, Balmain. Zwarte leren legging, Balenciaga.

Halsstuk, Feliz.

Roestkleurige wijde mantel met brede schouders en lieslaarzen in slangenleer, Paule Ka.

Grijze flanellen

jurk met rechte schouders en ceintuur,

Jean Paul Knott.

Grijze wollen mantel met schouderdetail, Max Mara. Ceintuur, Gucci. Brede armbanden, Feliz. Smalle armband,

Hugo Boss.

Door Elke Lahousse . Productie Audrey Heselmans . Foto’s Luc Praet; Productieassistente Laurence De

“Ik hou van rebellie,

en ik hou van het klassieke. Het hoeft niet altijd een

of-ofverhaal te zijn,

je kunt beide ook combineren.”

Marc Jacobs, ontwerper

“In moeilijke tijden willen vrouwen zich onbevreesd kleden. Ontwerpers moeten weer wind blazen in een stijl die we vergeten waren.”

Giorgio Armani, ontwerper

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content