Voorbeeld in art deco
TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE
Ik heb vroeger vaak naar dit huis gekeken, verbeeldde me dat het bewoond werd door oude en rijke mensen, terwijl het ook iets lugubers had. Ik droomde altijd al van een huis aan zee, omdat ik verwant ben met de zee. En uiteindelijk heeft het huis zeven jaar op mij gewacht, terwijl ik me daarvan zelfs niet bewust was en wegkwijnde in Polinkhove.”
Annemie Floreal heeft eindelijk haar plek gevonden, al is dat niet van een leien dak gelopen. Na twaalf stielen en dertien ongelukken voelde ze zich alleen lekker in artistieke jobs, maar die werden zonder uitzondering slecht betaald. De voormalige ontwerpster van theaterkostuums keerde uiteindelijk bij haar oude liefde terug, die leegstond maar niet te koop was. Ze zette door en kocht met haar handige Jos het pand, dat binnenin in een zeer slechte staat verkeerde. Maar dat kan de bezoeker van één nacht zich nauwelijks voorstellen. Eduard II is een verrukkelijk voorbeeld van hoe een b&b kan zijn, een les waaruit zelfs mopperende hoteliers die zich bedreigd voelen wat kunnen leren. Een les in goede smaak en gastvrijheid, de peilers die de aanzet vormden voor deze rubriek nu bijna drie jaar geleden.
Het huis uit 1933 is een mooi voorbeeld van art deco, met een mooie brede wenteltrap en twee gastenkamers op de tweede verdieping. Beide kijken uit over de Oostendse hippodroom en werden sober maar erg smaakvol bemeubeld. Zelf kozen we voor de kamer met de onwaarschijnlijk fraaie, geheel uit rechte lijnen opgebouwde badkamer met vergulde schuifdeur, kleine mozaïektegeltjes in aquamarijn en een rechthoekig bad. Het licht valt er via een smalle, horizontale ruit in matglas binnen en ’s avonds kan de sfeer via de vele kleine sterretjes in het zeer donkere plafond worden bijgeregeld. Een streling voor het oog.
De slaapkamer werd sober wit gehouden met een modern bed op wielen en zeer donkere lakens en dekbedden. Een kleine ijskast en een televisietoestel zetten de sobere lijn voort. In de andere kamer, met douche, trekt vooral een pittige, zelfgeschilderde kopie van Francis Bacon de aandacht. Gewoon héérlijk.
Het ontbijt wordt op de eerste verdieping (eigenlijk de bel-etage) geserveerd in een al even gepolijste maar zeer sfeervolle ruimte met een wat ruw witbeschilderde glazen wand. Op tafel komen zowel een fruitschaal met meloenpartjes en druiven als muesli, croissants, kaas en charcuterie. “Ik wilde niet meer buitenshuis werken,” zegt de gastvrouw-schilderes, “ik wilde alleen mensen behagen.” Dat is haar perfect gelukt en we kijken al uit naar de geplande derde kamer.
Guesthouse Eduard II telt twee kamers die tegen 76 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Voor één gast wordt 60 euro aangerekend. Vanaf de vierde nacht wordt dat respectievelijk 68 en 54 euro.
Eduard II, Eduard Decuyperstraat 11, 8400 Oostende, tel/fax 059 43 03 08, gsm 0476 75 40 24,
eduard@oostende-bedandbreakfast.be, www.oostende-bedandbreakfast.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier