Dirk Van Tichelen opende restaurant Ter Euwen en trad in de voetsporen van zijn leermeesters.

:: Restaurant Ter Euwen : Gemeenteplein 20, 2520 Broechem (Ranst). 03 225 58 25. Zakenlunch : 22 euro. Zaterdag en zondag alleen voor groepen en na reservatie.

www: meer culinaire info op het.gastronomen.net

Groot-Antwerpenaars met ‘klassieke honger’ die de opgebroken stad willen mijden, zijn in de randgemeente Broechem in het nieuwe restaurant Ter Euwen op het juiste adres. Achter de kerk, in een statige pastorijwoning uit 1890, opende de 31-jarige Dirk Van Tichelen een nieuw fijnkostrestaurant. De kok verscheen goed beslagen op het ijs : hij werd opgeleid in bastions van de rijk besauste, onvergankelijke Franse feestkeuken, zoals The Paddock in Keerbergen en L’Ecailler du Palais Royal in Brussel. Hij was jarenlang de rechterhand van Johan Segers in de keuken van het bekende Antwerpse restaurant ’t Fornuis. Daar leerde hij de markt te volgen en in te kopen volgens het seizoen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een vertrouwenspositie hebt opgebouwd bij de klanten. Wil je uitsluitend met ’topvers’ werken, dan moeten de klanten je blindelings volgen in je suggesties. Johan Segers schopte het zover dat er in ’t Fornuis geen spijskaart meer aan te pas komt. Dirk Van Tichelen is daar nog niet : Ter Euwen heeft een gevarieerde spijskaart met redelijk geprijsde gerechten die bij het lezen ervan de honger al scherpen. Voor oudere mensen zijn er, op aanvraag, nostalgische gerechten beschikbaar als varkenspoot en kalfskop. Voor een beginnend restaurant heeft Ter Euwen een uitgebreide wijnkaart met ruime keuze aan flessen onder de 30 euro.

Kwaliteitsproducten

Wij reserveerden tijdig, want ’s avonds zijn er altijd tafeltjes te kort. De auto kreeg plaats voor het restaurant. Om binnen te geraken, moet je niet alleeen reserveren maar ook aan de koperen deurbel bellen : in Ter Euwen ligt de drempel hoog. Een in het grijs geklede grijze opperkelner met strik onder de kin kwam opendoen en leidde ons naar een van de zes tafeltjes. De eetzaal is chic : oud en nieuw werden op een ingetogen manier samengebracht. Kok en opperkelner zijn alleen en daardoor duurt het lang voordat je iets op het bord krijgt. Na een tijdje kwamen er schaaltjes met kapperbessen, worst met verwerkte roquefortkaas en lekkere grijze garnaaltjes. Wij kozen het marktmenu, zoals het merendeel van de mensen rond ons. Dat kostte 43 euro voor vier gerechten plus 16 euro voor een glas champagne en royaal geschonken wijnen. Dat zijn redelijke prijzen, want de kok kiest voor kwaliteitsproducten, zoals kalfsvlees en gevogelte uit Les Landes en varkensvlees uit het Baskenland (het welkomstmenu is ondertussen met 6 euro verhoogd en kost nu 49 euro). Het glas werd gevuld met Los Moras, een naar exotisch fruit geurende Argentijnse viognier. Het eerste gerecht bestond uit gebakken roodbaarsfilets, gedurende enkele dagen opgelegd in tomatenvinaigrette en geserveerd met de marinade, aangelengd met room en een slaatje, aangemaakt met frambozenvinaigrette. Als tweede bereiding kwam in bloem gerolde en in geklaarde boter gebakken heilbot op bed van savooikool met gewelde botersaus aangelengd met gepureerde bloemkool. Als tweede wijn was er Les Parfums des Garrigues, als krachtige, kruidige en koppige rode wijn uit de Languedoc, geserveerd bij ontbeende en vervolgens met gehakt gevulde kwartels. Bij het gevogelte kwam met boter opgeklopte gevogeltefond als saus en snijbonen en oesterzwammen als garnituur. Om af te sluiten waren er warme pruimen in rum-botersaus met ijs en opgeslagen room uit zilveren kom.

Wij ervaarden de bereidingen als royaal en smakelijk, doch ook ouderwets rijk aan boter en room. Wij misten een vrolijke noot in de eetzaal en vonden vier uur voor een marktmenu van vier gangen te lang.

KLASSIEKE FIJNKOST

Keuken7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Partner Content