Bij de oprichting in 2004 was sofamerk Indera ‘het kleine neefje’ van meubelfabrikant Mecam. Letterlijk dan, want oprichter Carl Meers (40) stamt uit de eigenaarsfamilie. Nadat hij zes jaar bij Mecam had gewerkt, wilde hij de kennis opgedaan in de fabriek van nonkel Raymond Meers vertalen in een nevencollectie met een meer hedendaagse, actuele en hippe vormgeving. Via Design Vlaanderen zocht hij contact met Vlaamse ontwerpers. Dat leidde eerst tot de Curaçaosofa, een multifunctioneel bankstel van Fabiaan Van Severen met verplaatsbare rugleuning, zodat het ook als bed of chaise longue dienst kon doen. In de afgelopen jaren volgden nog meer modellen. Bestsellers zijn de Week/nd (modulaire sofa) en Sintese (ook een aanbouwmodel), allebei van Wim Segers. De meest eigenzinnige bank is de aluminium kuipzetel Flow van Xavier Lust (2008).

“Het grootste verschil tussen onze sofa’s en die van het moederbedrijf, steekt in de manier van zitten”, zegt Carl Meers. “Mecam maakt banken waarin je actief moet zitten. Dat betekent een hoge zithoogte en een ondiepe zitdiepte, waardoor je makkelijk in en uit de sofa geraakt. Bij Indera hadden we tot nu toe vooral sofa’s om passief te zitten – liggen, hangen, loungen -, eerder voor een jonger publiek.” En precies daar wil Meers verandering brengen : “We stellen vast dat een oudere groep toch graag wat actiever zitcomfort heeft, zonder daarom compromissen te sluiten qua vormgeving.”

Meers legde zijn probleem voor aan de Brusselse ontwerper Luc Vincent. Half april stelt deze in Milaan zijn antwoord voor : de Classic010. “Het is een sofa die mensen compleet zelf moeten samenstellen. Mij maakt het niet uit hoe hij er uiteindelijk zal uitzien”, geeft Luc Vincent toe terwijl hij ons de schetsen laat zien. “Het model dat ik voorstel, is in de eerste plaats elegant en tijdloos. Speels en licht. Maar of de afwerking nu in hout, in verchroomd staal, in stof of in leder is, dat speelt voor mij geen rol. Wij reiken de, alweer, tijdloze en kwalitatieve materialen aan, maar de klant – of zijn / haar interieurarchitect of meubeladviseur – moet zelf beslissen.”

Dit jaar brengt Indera nog een tweede sofa naar Milaan, een ontwerp van het Spaanse designcollectief CuldeSac, voorlopig de enige buitenlandse ontwerpers voor de firma. Zij maakten vorig jaar samen met de Limburgers een reeks bijzettafeltjes volgens het principe van een bolhoed. Die samenwerking verliep zo goed dat er nu een sofa aankomt. Frame is een licht model dat als skelet opgebouwd werd in laagjes en dat een opvallende uitgesneden hoek heeft. Ook hier ligt de eindafwerking bij de koper zelf.

Zowel van de Frame als van de Classic010 zagen wij voorlopig alleen computerschetsen, maar die lijken veelbelovend. Afwachten hoe de reacties zullen zijn van het internationale publiek op de komende meubelbeurs in Milaan.

Verslag van de meubelbeurs in Milaan: in Knack Weekend van 28 april .

Het Limburgse sofamerk Indera bestaat amper zes jaar, maar over twee weken staat het, voor de vierde keer op rij al, op de meubelbeurs van Milaan. Dit jaar met twee nieuwe sofa’s tegelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content