Het historische pand werd in 1302 voor het eerst vermeld, onder de naam Lostel a le lune, en later vaak door de stad gehuurd om er voorname gasten in onder te brengen. Vijftien jaar geleden streek Jean-Dante De Loof er neer en begon een restaurant op de eerste verdieping, boven de bank. Toen de benedenverdieping vrijkwam, opende hij er een brasserie waar vooral zeetong en côte à l’os erg gesmaakt worden. Hogerop richtte hij twee adembenemend mooie kamers in, die door de gastvrouw in de verf werden gezet. Later werd er op de derde verdieping nog een suite aan toegevoegd waar vier gasten in twee kamers kunnen slapen. Vanwege de hotelstop in Brugge moest de gastvrijheid daar voorlopig eindigen.

Ondanks de uitzonderlijke locatie weten toch maar weinigen af van het bestaan van de drie gastenkamers achter de glas-in-loodramen. De reiziger die zich aanvankelijk wat aarzelend naar boven waagt, staat paf bij het zien van zoveel bourgondische gezelligheid, warme kleuren en stoffen. Zelf verkozen we de kamer op de eerste verdieping, die naast een fraai bed onder een historisch doek over een echte zithoek beschikt met twee fauteuils om in weg te zakken, een heerlijke schouw met een onechte kachel, wat kandelaars en veel intimiteit.

Niet alleen de grote ruimte en de aankleding vallen op. Wie het raam opentrekt, kijkt uit op het negentiende-eeuwse gebouw van het provinciaal gouvernement. Wie zich nog wat verder uit het raam waagt, wordt aan de rechterzijde met het belfort geconfronteerd. Dankzij de dubbele beglazing heerst hier ’s nachts de stilte van Bruges la Morte, door sommigen verfoeid, door anderen verheerlijkt.

Het ontbijt wordt in de brasserie opgediend, maar als het weer een beetje meezit, krijgen de gasten een plaats op het verwarmde terras om er versgeperst sinaasappelsap, koffie, croissants, broodjes, kaas en ham tot zich te nemen. Of een roerei met spek, alles inclusief.

Een overnachting met ontbijt kost in Huyze die Maene 107 euro voor één en 116 euro voor twee personen, in de Grand Luxe-kamers. In de suite wordt dat 210 euro voor twee personen, maar daar is ook plaats voor één of twee extra slapers. Wie maar één nacht blijft, betaalt een toeslag van vijf euro per persoon.

Huyze die Maene, Markt 17, 8000 Brugge, tel. 050-33 39 59, fax 050-33 44 60.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content