In de aanloop naar de tiende Weekend Fashion Award stellen we u deze week twee studenten voor van Central Saint Martins in Londen : Jaimee McKenna en Jessica Fawcett.

Jaimee McKenna (24)

Geboren : Lichfield, Engeland.

Ervaring : Een diploma kunst en design, een bachelorgraad first class honours textielontwerp en daarna een master modeontwerp, specialisatie gebreide kleding in 2013, dat alles in Central Saint Martins. Vanaf juni 2010, dus tijdens haar studie, leerde ze de basics van het vak in het atelier van de in Londen gevestigde Canadese ontwerper Mark Fast.

Jessica Fawcett (27)

Geboren : Londen.

Ervaring : studeerde mode en textielontwerp aan het London College of Fashion en in Central Saint Martins, waar ze afstudeerde in 2013. Gespecialiseerd in screen & digital print. Sinds vijf maanden werkt ze bij Alexander McQueen, voor de ontwikkeling van de prints. Tijdens haar studie was ze stagiaire bij Celine, Mary Katrantzou, Luella en Burberry.

Jaimee McKenna

Jaimee McKenna is nog maar pas afgestudeerd en pakte al uit met een officiële presentatie op de London Fashion Week in september 2013. Ze is er dus klaar voor. Jaimee specialiseerde zich in gebreide kleding en deed veel ervaring op in de vier seizoenen dat ze aan de zijde stond van de Canadese ontwerper Mark Fast, die eveneens studeerde in Central Saint Martins. Een puike prestatie. Op jaimee-mckenna.tumblr.com toont ze de beelden die deel uitmaken van haar bagage – Egon Schiele, een zwart-witfoto van Miao-vrouwen, vintage plooirokken, en vooral dat knallende blauw dat heel haar collectie domineert.

Want haar basisinspiratie is het ultramarijn, de kleur van Yves Klein, die “beetje bij beetje een zeer belangrijke plaats in mijn concept heeft ingenomen”. Terwijl de plooien terug te voeren zijn tot een foto die ze zag in een Vogue uit de jaren vijftig, “een rijkelijk van plooien voorziene jurk, zeer mooi van structuur”.

Jaimee ontwikkelde vervolgens haar eigen vilt, “die de mooie structuur zou kunnen hebben, maar tegelijk toch een mooie plooival cre-eert. Want ik wilde een collectie die een indruk geeft van ‘moeiteloosheid’, alsof elke laag zich vanzelf op de volgende legt, in een mooie beweging en met een mooie omvang. Waarbij het ultramarijn vooral zorgt voor een intense saturatie en voor een onweerstaanbare blikvanger.”

Jaimeemckenna. tumblr.com

Jessica Fawcett

Bij Jessica is alles gebaseerd op prints en plooien, de kwadratuur van de cirkel. Voor de waaier van kleuren van haar prints, van zwart tot lichtbruin, via donkerbruin, haalt ze veel inspiratie uit de kunstgeschiedenis. De jonge ontwerpster putte voor haar krachtige, geometrische vormen en het contrast tussen mat en glans uit de werken van beeldhouwers zoals Philip King, Barbara Hepworth en Henry Moore. Daar voegde ze een speelse transparantie aan toe, met een mix van faux leer en zijde. Met als resultaat jurken met ‘dramatische’ bewegingen, waarbij ze het verschil in gewicht van de materialen op speelse wijze hun rol laat spelen. Voor de creatie van haar silhouetten maakte ze ook gebruik van vierkanten, naast plooien om alles te laten aansluiten op het lichaam, met zijn rondingen en vormen. Geen wonder dat we in haar lijst van inspiratiebronnen ook namen aantreffen zoals Anish Kapoor en Issey Miyake. Een mooie hommage.

DOOR ANNE-FRANÇOISE MOYSON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content