BRABANT

vzw Jeugd en Stad ging een paar jaar geleden van start met een projekt voor langdurig laaggeschoolde werklozen : de bouw van Het Boot, een 13 meter lang stalen zeilschip, vroeg zo’n drie jaar werk. Vorig jaar werd het schip voor het eerst in de vaart genomen en wordt verhuurd aan groepen en partikulieren. Het schip biedt onderdak aan acht mensen, schipper inbegrepen, en is voorzien van keuken, zithoek en toiletruimte. Zeilervaring is niet vereist, maar in elk geval zijn de nodige zwemvesten, zeilpakken, harnassen en een reddingsvlot voorhanden. De vaarroute kan, in overleg met de schipper, door de klanten zelf worden uitgestippeld, in zoverre de weergoden dit toelaten. De vaste ligplaats van Het Boot is in het Mercatordok vlakbij het Oostendse station. Prijzen variëren van 10.000 fr. per dag tot 44.000 fr. voor een volledige week. Huuropbrengsten worden geïnvesteerd in het onderhoud van het schip.

– Info : Jeugd en stad, Werkhuizenstraat 3 in 1080 Brussel. Tel. : (02) 411.68.83.

OOST-VLAANDEREN

in het schilderachtige Horebeke, bekend als protestants bolwerk en geboorteplaats van volksschrijver Abraham Hans, wordt dit jaar opnieuw een open-atelier-route georganizeerd. Op 18 en 25 juni zijn bezoekers tussen 13 en 19 uur van harte welkom in de werkplaatsen van o.a. kunstschilders en keramisten. Verder voert de tocht ook langs de parochiekerk en een historische houten windmolen. Uiteraard kan onderweg ook gestopt worden voor een drankje of een hapje. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het Protestants Historisch Museum (ondergebracht in het geboortehuis van A. Hans) en even te genieten van de stilte op het mooie protestantse kerkhof. Folders zijn op beide bezoekdagen te vinden aan de kerk van Schorisse en de drie kerken van Horebeke.

– Info : Protestants Historisch Museum, A. Hansstraat in 9667 St.-Maria-Horebeke, (055) 49.85.01.

ANTWERPEN

de Toeristische Federatie Antwerpen organizeert sinds 1991 een wedstrijd waarin de meest verdienstelijke Wandelgemeente van het Jaar wordt verkozen. Criteria zijn o.a. kwaliteitsvolle wandelpaden, perfekte bewegwijzering en uitstekende randinfrastruktuur. Ook de begeleidende brochure en het onderhoud van de wandelroutes worden zorgvuldig onder de loep genomen. Na Turnhout, Kasterlee, Zoersel, Antwerpen en Westerlo werd Geel dit jaar met de prijs bedacht. Bij de plaatselijke Toeristische Dienst is een verzamelmapje te koop (120 fr.) waarin routebeschrijvingen voor zestien verschillende paden werden opgenomen, kompleet met kaartje en een woordje uitleg. Bij elk parkoers worden afstand, begaanbaarheid, toegankelijkheid voor kinderwagens en rolstoelen duidelijk vermeld.

– Info : Dienst voor Toerisme, Markt 1 in 2440 Geel, (014) 57.09.52.

ook het vroeger bekroonde Zoersel laat z’n wandelaars niet aan hun lot over en biedt eveneens een wandelmapje (120 fr.) aan. Zeven wandelroutes werden in één bundel opgenomen, met naast een wandelkaart ook een korte begeleidende tekst en informatie over afstand en begaanbaarheid. Leuk (en nieuw) is de Legendenwandeling, een route die zo’n 10 km lang is en langs een aantal plekjes voert die elk hun eigen verhaal vertellen : de plaats van een zelfmoord, een herberg waar ooit de duivel op bezoek kwam, een moeras waar een boer met z’n span ossen verdronk… Daarnaast kan deze gemeente natuurlijk ook prat gaan op het meer dan 400 hektaren grote Zoerselbos, met zijn gevariëerd landschap waar behalve 180 verschillende vogelsoorten ook reeën, vossen, padden en kikkers een onderdak vinden. De werkgroep Wandelingen en Natuuredukatie Zoerselbos organizeert regelmatig tochten onder leiding van natuurgidsen, voordrachten en dia-avonden.

– Info : Dienst voor Toerisme, Oostmallebaan 15 in 2980 Zoersel, (03) 311.61.51. Werkgroep Wandelingen en Natuuredukatie Zoerselbos, Lutgard Verhoeven, Laarsebaan 342 in 2170 Merksem, (03) 645.20.68.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content