OOST-VLAANDEREN

het Alfa Flanders Hotel biedt z’n gasten een prijsvriendelijk kerstarrangement aan met aankomst op 24 december. Men kan er rustig genieten van een vijfgangenkerstdiner inclusief wijn, frisdrank en koffie. Na het diner (onder muzikale begeleiding) moet men de straat niet meer op, want in het arrangement is een overnachting met ontbijtbuffet voorzien. Voor dat alles, samen met een geschenkje van de kerstman, wordt 3460 fr. p.p. gerekend, op basis van een tweepersoonskamer. Zeker het overwegen waard voor levensgenieters die tijdens de feestdagen liever niet gekonfronteerd worden met de (terecht) onverbiddelijke wetsdienaars.

– Info : Alfa Flanders Hotel, Koning Albertlaan 121 in 9000 Gent. tel. (09) 222.60.65. Fax : (09) 220.16.05.

WALLONIE

elke derde zondag van de maand, en dat van november tot maart, organizeert de toeristische dienst van Luik geleide (Franstalige) bezoeken aan de stad rond wisselende tema’s. Zo wordt op 18 november gewandeld in het historische hart van Luik, met aandacht voor de prestigieuze herinneringen aan een rijk verleden : het paleis van de aartsbisschoppen, het huis Curtius met een archeologische kollektie, het museum Ansembourg met z’n verzameling Luikse meubels. Op 19 november verkent men de buurt rond de katedraal, vroeger voornamelijk kloosterterrein, nu een drukke buurt met winkels en restaurants, waar echter nog makkelijk de draad van het verleden kan opgenomen worden. Vanaf december, wanneer de kans op slecht weer groter is, worden de bezoeken meer binnenskamers georiënteerd en gaat men enkele kollekties bekijken : op 17 december en 18 februari het museum voor Waalse kunst, op 21 januari en 17 maart zijn de kollekties van het museum voor religieuze kunst aan de beurt. De stadswandelingen duren zowat twee uur en kosten 140 fr. voor volwassen deelnemers. De museumbezoeken nemen anderhalf uur in beslag en daarvoor moet 160 fr. neergeteld worden.

– Info : Office du Tourisme, Féronstrée 92 in 4000 Luik, waar men ook terecht kan voor een lijst van Nederlandstalige gidsbeurten. tel. (041) 21.92.21. Fax : (041) 21.92.22.

als afsluiter voor de eeuwfeestmanifestaties, die dit jaar de grotten van Han in de belangstelling wisten te houden, wordt op 11 en 12 november het weekend van de wol georganizeerd. Wol is er uiteraard niet zonder z’n rustige producent, het schaap, en die zijn dan ook in ruime getale aanwezig : zij worden onder meer ingezet bij demonstraties met Border Collies, Schotse herdershonden die in opdracht van hun baas de kudde verzamelen en de juiste kant opsturen. Een schaapherder (er zijn er in Wallonië maar een vijftal meer over) vertelt via animatie en sprookjes over z’n boeiende beroep. Verder wordt een tentoonstelling gewijd aan de produkten van de schapenteelt : niet alleen wol en weefsel, maar bijvoorbeeld ook kaas zal kunnen bewonderd en gekocht worden. De herdershonden zijn beide dagen aan het werk te zien om 14, 15 en 16 uur, het poppenspel vindt telkens plaats om 15 u.30. De toegang tot dit alles is gratis, maar wie op 11 november wil genieten van een buffet met muzikale animatie (om 19 u.30), dient vooraf in te schrijven en 850 fr. per persoon te betalen, drank niet inbegrepen.

– Info : Domein van de Grotten van Han, rue Lamotte 2 in 5580 Han-sur-Lesse. tel. (084) 37.72.13. Reservatie buffet : (084) 37.82.31.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content