Tweede jurkenleven

Sinds 2003 creëert modeontwerper Edouard Vermeulen (Natan) elk jaar enkele outfits op basis van oude kleren die door vzw Spullenhulp werden ingezameld. Op 9 november zullen alle creaties op de catwalk te zien zijn.

Achter de winkel van Natan in de Louizalaan in Brussel zijn vaardige handen druk in de weer met de collectie herfst-winter 2012-’13. Emer Leyton werkt al 22 jaar voor het modehuis en is volledig in beslag genomen door het draperen van een kraag op een jas van lakenstof. Naast haar staat een grote witte zak gevuld met jurkjes, topjes en nog andere kledingstukken. Alles komt uit het sorteercentrum van de vzw Spullenhulp in Sint-Pieters-Leeuw. Niet minder dan 5654 ton kleding werd daar vorig jaar verwerkt, met dank aan de schenkers.

Voor de tiende keer al organiseert Spullenhulp het jaarlijkse defilé Second Hand Second Life, een evenement waar heel wat stylisten en ontwerpers aan deelnemen. Zij ontwerpen een kledingstuk of accessoire op basis van ingezameld materiaal. Die unieke creaties worden vervolgens tijdens een show gepresenteerd en geveild voor het goede doel. “Dit is een mooie oefening in creativiteit, en tegelijk steunen we met ons modehuis een humanitair project,” zegt Edouard Vermeulen, die in 1984 het modehuis Natan oprichtte. “Goede doelen zijn belangrijk. Bovendien draagt dit bij tot een grotere bewustwording van een actueel probleem, met name het vraagstuk van de duurzaamheid van onze consumptiegoederen.”

Op een werktafel liggen verscheidene tweedehandsjurken uitgestald. Doordeweekse modellen, zoals de grote winkelketens er massa’s produceren. Kleren met een eenvoudige snit, die een vertrekpunt zijn voor Edouard Vermeulen en Emer Leyton. Niet meer, niet minder. Het bovenstuk van de ene jurk wordt gecombineerd met het onderstuk van een andere. Een sober jurkje met rits wordt getransformeerd tot een oogverblindende peplumcreatie.

Kledingstukken worden versneden, aangepast, opnieuw samengesteld. “Zo’n aanpak is niet gemakkelijk”, zegt de Belgische hofleverancier. “Het is moeilijker een kledingstuk te ontwerpen vertrekkend van een al vastliggende coupe, te meer omdat dit moet gebeuren met respect voor de gebruikte grondstoffen.”

De silhouetten op de bustes komen langzaam tot leven, met behulp van veel speldenwerk en surfilages. Een essentiële tussenstap voor een beter zicht op het proces. Een suède jurk herleeft als een fraaie cape. Een bontmantel wordt ingekort tot een mooi aanpassende bolero. Een stuk stof met borduursel van pailletten wordt in kleine stukjes gesneden, om zo de prints op een kleurig onderhemdje af te dekken. Een leren politiejack in flashy oranje ligt nog te wachten op een tweede leven. “Ik vind het zeer leuk om de functie van een kledingstuk te veranderen, we vertrekken bijvoorbeeld van iets casuals en belanden bij een geraffineerd stuk”, zegt Vermeulen, die er ook niet voor terugschrikt verrassende en fluorescerende toetsen toe te voegen aan zijn creaties voor het goede doel.

“Het oorspronkelijke materiaal mag geen belemmering vormen. We maken er een erezaak van onberispelijk resultaat af te leveren, tot in de kleinste details. En dit uit respect voor de klant, die voor deze stukken toch een flink bedrag neertelt”, zegt de ontwerper naast twee rollen textiel die voor prinses Alexandra van Luxemburg zijn gereserveerd. “Onze kledingstukken staan altijd gelijk aan kwaliteit, maar vooral draagbare kwaliteit.” Het bewijs : in de voorbije jaren werden al twee creaties van Natan op de veiling aangekocht om te dienen als trouwjurk. “Het tweede leven van deze kledingstukken moet niveau hebben,” benadrukt Edouard Vermeulen, “mensen moeten kunnen dromen.”

DOOR CATHERINE PLEECK & FOTO’S FRÉDÉRIC RAEVENS

“We maken er een erezaak van onberispelijk resultaat af te leveren, tot in de kleinste details”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content