Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Op kantoor hangt een lijstje. Wie wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen ? Ik heb op Trump gewed, om het lot te tarten. Ik win nooit als ik een weddenschap aanga, dus ik hoop dat ik nu ook verlies. Journaliste en verkiezingsveteraan Greet De Keyser (p. 18) spreekt zich niet uit over haar inschatting, al geeft ze toe dat het tijd wordt voor een vrouw in het Witte Huis.

De kranten staan vol met verklaringen waarom Trump zo ver is geraakt. En het is ook verbazend. Iedereen is het erover eens dat hij een megalomaan is, een xenofoob, een narcist en soms een leugenaar. Hij weigert zich te distantiëren van het geweld op zijn bijeenkomsten, of van zijn blanke suprematistische aanhangers. Hij heeft ondertussen volgens een telling al 239 mensen, groepen of dingen beledigd : Hillary Clinton (“een ramp”) en Obama (“slechtste president ooit”) uiteraard, maar ook de mensen in het algemeen (“domoren !”) of vrouwen (“bimbo’s”).

De verklaringen voor zijn onverwachte opmars klinken zinnig. Mensen hebben genoeg van politiek en Trump is de ultieme anti-politicus. Mensen zijn bang en Trump belooft hen bescherming (tegen immigranten, moslims, Chinese import en de paus). Trump is opgetrokken uit agressie en achterdocht, kentrekken die misschien nuttig zijn in deze wereld. En op zijn eigen manier is Trump eerlijk, duidelijk en authentiek. Je moet niet lang nadenken om te weten waar hij voor staat, zijn boodschap is noch technisch, noch complex. Hij zegt het zoals hij het denkt, en laat zich niet hinderen door zin voor nuance. Trump is een perfect voorbeeld van de selfmade man die in Amerika zo bewonderd wordt. En hij heeft alles in huis om zichzelf te promoten : ego, geld en lef. Klinkt allemaal logisch en toch blijft het me verbazen. Hoe kun je iemand achternalopen die garant staat voor een gevaarlijke en vijandige wereld ? Iemand die duidelijk hele bevolkingsgroepen zal vertrappelen. Iemand die de wereld verdeelt in winners en losers, en de laatste groep aan haar lot overlaat. Ongeacht zijn politieke denkbeelden, of die van Hillary, wint met Trump de grofheid en dat maakt me triest.

Leren we niet bij, vraag ik me af. Waarom worden we mettertijd niet beleefder, beschaafder en toleranter ? Een schietgrage gek in Orlando, een UK-politicus die meteen al een leugen moet bekennen. Laten we hopen dat het hen vaart zoals auteur Dave Eggers voorspelt voor Trump : “Zodra hij stopt met entertainen, zal hij verdampen.” Het is een mooie gedachte. Alle lompheid in de wereld, ooit gaat ze op in lucht en laat ze alleen wat rook na.

lene.kemps@knack.be

LENE KEMPS

Waarom worden we mettertijd niet beleefder, beschaafder en toleranter ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content