Toerist zonder vangnet ?

Op de valreep beslissen waar je met vakantie gaat, is best leuk. Nog leuker wordt het als je die trip op de vooravond kunt plannen op internet. Aan allerhande reserveringssites en reisorganisaties is er geen gebrek. Alleen is die stap in het wereldwijde web ook soms een duik in het onbekende.

Als EU-burger, en zeker als Belg, geniet je een stevige, wettelijke bescherming als je bij een reisagent reserveert. Zelfs als je touroperator of reisbureau failliet zou gaan, kun je nog altijd vertrekken of word je terug naar huis gebracht. Met eventuele klachten kun je nadien bij de Geschillencommissie Reizen terecht.

Je vakantie helemaal zelf voorbereiden, zoals 72 procent van de reislustige Belgen doet, kan perfect, zeker via het net. Juridisch gezien sta je veel zwakker als er zich problemen voordoen, zoals overboeking en falende dienstverlening in het buitenland. Je zult naar een plaatselijke rechtbank moeten stappen. Binnen de Europese Unie gelden wel richtlijnen, maar dat wil nog niet zeggen dat elk land die heeft omgezet. Buiten de EU lees je er maar best de contractvoorwaarden op na.

Als je zelf een vliegvakantie samenstelt, je vlucht, hotel en huurwagen reserveert, surf dan bij voorkeur naar websites van bekende luchtvaartmaatschappijen, logiesverstrekkers en autoverhuurders. Zij hanteren doorgaans internationale standaardcontracten en kunnen het zich ook niet veroorloven om brutaal fouten te maken en klanten te misleiden.

Wie in België weekendarrangementen, buitensportactiviteiten, taal- en vakantiekampen organiseert op commerciële basis moet beschikken over een reisbureauvergunning. Die vergunning wordt onder meer afgeleverd door Toerisme Vlaanderen. Het vergunningsnummer (letter A, B of C gevolgd door vier opeenvolgende cijfers) moet overal worden vermeld, en dus ook op de website.

Bij buitenlandse reisorganisaties heb je er het raden naar. Bovendien zijn zij meestal niet verplicht om de totaalprijs te afficheren. In België moet dat wel, inclusief luchthaven- en verblijfstaksen en alle verplichte uitgaven (bv. eindschoonmaak van een vakantiewoning, verplicht eindejaarsmenu, enz.). Daardoor lijkt een Belgische reisaanbieding op het eerste gezicht wel eens duurder dan een buitenlands equivalent, omdat die laatste diverse heffingen en verplichte uitgaven niet opneemt in de reissom. De consument moet die vaak ter plaatse ophoesten.

Kleine ondernemers in het buitenland zijn niet altijd even bonafide. Kijk daarom of hun identiteit en adresgegevens duidelijk worden vermeld. Lees er steeds hun aankoop- of verhuurvoorwaarden op na. Tik nooit zomaar het nummer van je kredietkaart in en opteer voor beveiligde betalingssystemen.

Wil je een combinatie van eigen initiatief en rechtszekerheid, dan kun je met je vakantie-ideeën naar de reisagent stappen en hem vragen om voor jou een vergelijkbaar pakket op maat uit te werken. Daarvoor zul je dan wel de dossierkosten moeten betalen.

Nuttige websites

Europese richtlijn pakketreizen : http://europa.eu.int/comm/consumers/policy/developments/pack-trav/pack-trav02-nl.pdf

Belgische reiscontractenwet : http://www.mineco.fgov.be/redir-new.asp?loc=/protection-consumer/voyages/law-nl.htm

Toerisme Vlaanderen : www.toerismevlaanderen.be

Garantiefonds Reizen : www.garantiefonds-reizen.be

Geschillencommissie Reizen : http://www.mineco.fgov.be/redir-new.asp?loc=/protection-consumer/disputes/voyages/home-nl.htm

Vergunde reisagenten : http://www.travelstreet.com doorklikken naar de rubrieken ‘Nuttige Info’, ‘Adressen’ en ‘Travelstreet agenten’

ABC van de toeristische terminologie : http://www.abto.be/html/nl/abc.htm#m

Reis Wijs : http://www.diplomatie.be/nl/travel/reiswijs.asp

Tekst Geert Van Lierde

Op een willekeurige website blijft weinig overeind van je wettelijke bescherming als consument.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content