Ligging : aan de rand van de stad I Sfeer : zoals bij oma, of de moeder van oma I Reistijd : vijf kwartier rijden van Brussel I Prijzen : correct

Vandaag worden we in de bloemrijke buitenwijken van Poperinge door twee goedlachse heren ontvangen. Anthony is tuinarchitect en bezeten door planten en bloemen, terwijl Dietmar kunstgeschiedenis studeerde en met zijn man de lokale Standaardboekhandel runt. Samen baten ze ook het allermerkwaardigste Galant Hus uit, dat de bezoeker via een zeer enthousiast groeiende voortuin bereikt.

De eerste indruk is een beetje slordig, maar hoe dieper we in deze schattenkamer binnendringen, hoe intrigerender alles oogt. De heren betrokken het pand zo’n negen jaar geleden, één van de 24 rijtjeshuizen die werden opgetrokken met de overblijvende stenen nadat de oude kleiput en de bijbehorende veldoven toe gingen. Op de eerste verdieping betrekken we een kamer die wel zeer vol staat met spullen en meubilair die zo bij oma en opa lijken weggesleept. We ontdekken er oude klokken, etsen, bustes en een kruisbeeld, en slapen in een twijfelaar met gordijnen. Er staat ook een erg klein porseleinen lavabootje.

Omwille van die kleiputgeschiedenis ligt het achterste gedeelte van het huis drie meter lager dan de voorkant, en daardoor ligt de ontbijtruimte in het verlengde van de tuin, terwijl men aanvankelijk de indruk krijgt dat men in de kelder is aanbeland. Aanpalend bevindt zich het wintersalon, dat meer op een klein museum van Villeroy & Boch-aardewerk lijkt. Aan de andere zijde komen we via een deur in de wintertuin, waar we worden overweldigd door exotische planten. Er groeien zeven soorten bananenbomen, boomvarens en palmbomen, een mediterraan plantenfestijn.

Men kan veel zeggen over de aankleding van het Galant Hus, maar het is voor één keer geen interieur met spullen die zo uit de Flamantopslagplaatsen komen. Al is er wel één nadeel aan : de twee kamers op het eerste hebben geen eigen toilet of badkamer, zodat we ’s avonds laat in een wat kort uitgevallen wit-geel-blauw gestreepte badjas door het huis sluipen. Een kniesoor die daarom maalt.

Info

Galant Hus telt één kamer met eigen badkamer die tegen

60 euro wordt verhuurd, en twee kamers met een gemeenschappelijke douche en toilet op

de gang die 55 euro per nacht kosten, inclusief ontbijten.

Voor een table d’hôte betaalt men 19 euro (drie gangen) of 32 euro (vijf gangen),

inclusief drank.

Galant Hus

Krombekestraat 110, 8970 Poperinge, 0478 55 89 22,

users.pandora.be/

Galant-Hus/.

TIP

De abdij van Westvleteren en het Hopmuseum.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content