tafelen

Constantin Erinkoglou toont in restaurant Notos zijn liefde voor de landelijke Griekse keuken. Het raffinement van de smakelijke bereidingen zit in de eenvoud.

PIETER VAN DOVEREN FOTO’S TONY LE DUC

Het kan vreemd lopen. Neem de levenswandel van Constantin Erinkoglou: de Griek werd geboren in de streek tussen Saloniki en Constantinopel, studeerde sociologie en Europese zaken in Straatsburg en aan het Europa College in Brugge, en ging aan de slag bij de Europese Commissie. Na ruim tien jaar gooide de intellectueel het roer radicaal om: uit liefde voor de traditionele, landelijke keuken van zijn land opende hij samen met vriend Jivoyin Popovic het bescheiden minirestaurant Notos. De twee kwamen onbeslagen op het ijs: vennoot Popovic studeerde architectuur aan de universiteit van Belgrado en volgde in Leuven een vervolmakingscyclus ‘Conservatie van het architectuur- en stadspatrimonium’. Constantin Erinkoglou wierp zich op als de verdediger van de ware Griekse keuken en ging op zoek naar authentieke streekgerechten. Hij klopte aan bij moeders op boerderijen en raadpleegde oude kookboeken. Zo ontstond een gevarieerd repertoire van landelijke gerechten, waarbij heel wat stoofgerechten, die verbonden zijn met een bepaalde streek, met de seizoenen en met de religieuze kalender. De echte Griekse keuken is de keuken van het geduld met de versmolten smaken van suddergerechten die uren zachtjes op het fornuis pruttelen, terwijl de vrouw andere huishoudelijke taken verricht. De Griekse vrouwen slagen erin om met gewone, lokale producten eenvoudige gerechten met verbazend veel diepgang te bereiden. Bonen, in allerlei kleuren en maten, wortelen, rapen, uien, tomaten en artisjokken spelen een belangrijke rol en komen met de hulp van een goede olijfolie helemaal tot hun recht. De keuken van Notos viel onmiddellijk in de smaak en er was al snel gebrek aan plaats. Daarom verhuisde Notos recentelijk naar de Livornostraat, waar Jivoyin Popovic een garage uit de jaren ’40 met smaak en respect voor het verleden verbouwde tot een ruim en beschaafd eethuis. De inrichting is van een eerlijke soberheid: er is niets overtolligs, zodat men zich volledig kan wijden aan het eten.

Wij troffen een internationaal publiek van niveau en werden bediend door verzorgde jonge mannen. Op tafel kwam puree van amandelen, kappers, ansjovis, peterselie en olijfolie als heerlijke pasta om het brood mee te besmeren, en een hapje puree van paprika en aubergine.

Notos heeft een met zorg samengestelde wijnkaart, waarop uitsluitend Griekse kwaliteitswijnen prijken. Op aanraden van het huis ging de kurk van een Metochi van Tsantali, 1998 Mont Athos (29,50 euro). Deze elegante, warme, mondvullende rode wijn was modern gemaakt van cabernet sauvignon en limnio-druiven. Onze keuze viel op twee voorgerechten: fava van Santorini of uiterst smakelijke, zalvend zachte puree van spliterwten, olijfolie en oregano (8,50 euro) en inktvis Kapama met aubergine (14 euro): lekker hoeft echt niet ingewikkeld te zijn! Hoofdgerechten waren: ragout van melklam met lenteui, sla en avgolemono-saus met ei en limoen (17,40 euro) en skordostoumbi, wat stond voor gebakken en vervolgens in tomatensaus en witte wijn malsgestoofde kalfsfilet (17,10 euro). Velouté van yoghurt met gekonfijt fruit (7 euro) en karidopita of notentaart (7,50 euro) sloten deze uiterst smakelijke maaltijd af. Omdat de porties klein maar fijn zijn, raden wij mensen met grote honger aan om ook nog een tussengerecht te bestellen.

Grieks restaurant Notos: Livornostraat 154, 1050 Brussel, 02 513 29 59. ’s Avonds geopend, behalve op zondag en maandag.

Categorie: uitheems verfijnd.

BEOORDELING

Keuken: 8/10

Decor: 7/10

Sfeer: 8/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 6/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content