Philip Nobels en chef-kok Tom Van Der Borght zijn de stuwende krachten achter Willem Van Doornick: een knusse en degelijke brasserie op een onverwachte plaats.

In de rubriek Tafelen komen vernoemenswaardige restaurants aan bod, waar men, liefst voor een redelijke prijs, smakelijk en gezellig kan tafelen. Vaak zijn het terugkomende tips, van lezers, kennissen, toevallige contacten of specialisten ter zake, die aanzetten tot een anoniem bezoek, gevolgd door een verslag. Soms valt de belevenis negatief uit, zoals recentelijk in Charleroi, waar wij, op zoek naar ontluikend talent, het door een collega gesignaleerde eethuis La Machine bezochten. Het geheel was geen regel waard (avond verloren, geld kwijt).

Een andere keer valt het mee, zoals onlangs, toen een trouwe hobbykok ons Willem Van Doornick tipte. In het dorp Haasdonk waren wij nooit geweest en over de brasserie hadden wij nooit gehoord. Willem Van Doornick is gevestigd in een voormalige bruine kroeg in een hoekhuis. Achter het matglas van de ramen en het fluwelen tochtgordijn van het ingangssas gaat een stemmig ingerichte eetzaal schuil. Een oude cafétoog, muurbanken bekleed met rode pluche, schemerlampen met exotische kappen en leger-des-heils-design, zoals een oude radio en weegschaal, zorgen voor een nostalgisch-knusse sfeer. “Dit is een plaats om te blijven hangen”, zei mijn metgezel. Rond ons zat trendy publiek en wij schaamden ons dat wij Haasdonk niet kenden. Een vlotte wijsneus, die de broer van Ben Crabbé had kunnen zijn, bracht ons de spijskaart. Vriendelijk en efficiënt was zijn optreden en daar houden wij van. De man bleek eigenaar Philip Nobels te zijn. De doelbewuste aanpak vonden wij ook terug op de spijskaart, waarop de bereidingen bondig en duidelijk staan vermeld. De lijn wordt consequent doorgetrokken want het bestelde komt zonder poespas op het bord. De prijzen zijn van het kaliber dat men kwaliteit mag eisen. Van de wereldwijnkaart kwam, op aanraden van de baas, een Domaine de l’Arjolle Equinoxe als volle, complexe wijn uit de Languedoc (28 euro) en van het leien suggestiebord kwamen twee voorgerechten: gebakken paddestoelen bedekt met smeltende ganzenlever in jus van eend (14,25 euro) en in limoenolie gemarineerde jakobsschelpen met salade en broodsoldaatjes (15,50 euro). Beide bereidingen vielen in de smaak. Hoofdgerechten waren: Niçoise van tonijntournedos met prinsessenboontjes, tapenade, gekonfijte tomaat, gepocheerd ei, gefrituurde uiringen en tomatensaus (19 euro) en krokant gebakken zeewolf, gekruid met knolselderzout en opgediend met jus van kalf en truffel, schorseneren in roomsaus en gevulde ovenaardappel (22 euro). Ook deze gerechten wisten te behagen.

Omdat we de smaak te pakken hadden, kwam er nog taart van chocoladeganache (6,82 euro) en die was korstig van buiten en zacht van binnen en werd opgediend met mascarpone en reepjes sinaasschil. Chef-kok Tom Van Der Borght werkte zes jaar in Matelote, het beste visrestaurant van Antwerpen, en beschouwt het als een uitdaging om gewone producten samen te brengen met exclusieve ingrediënten. Wij ervaarden zijn gerechten als smakelijke, actuele, degelijke kookkunst.

Brasserie-restaurant Willem Van Doornick: Willem Van Doornyckstraat 2, 9120 Haasdonk. Tel. 03-755 85 89. Maandag, dinsdagmddag en zaterdagmiddag gesloten. In de weekends is reserveren aangeraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content