Deze nieuwe rubriek…..

Te midden van het Ardense heuvelland, op een steenworp van de Franse grens, bevindt zich het gehucht Oignies-en-Thiérache. Schuin tegenover de kerk ligt de dorpsherberg Au Sanglier des Ardennes (deze taverne met restaurant en eenvoudig hotel heeft niets te maken met het gelijknamige eethuis in Durbuy, nvdr). In het jachtseizoen is de met jachttrofeeën versierde eetzaal een verzamelplaats voor liefhebbers van een fijn stuk wildgebraad en een passend glas wijn. Het dorp wordt omgeven door meer dan 50.000 hectaren jachtgronden: geen wonder dat het wild dat hier op tafel komt van eerste keuze is. Au Sanglier des Ardennes is een echt familiebedrijf: grootmoeder opende tijdens de oorlog een slagerij en begon in de zaal achter de winkel op vraag van handelsreizigers eten te serveren. Bij de slagerij kwam een café-restaurant dat in 1976 door zoon JackyBuchet (foto) werd overgenomen. Kleinzoon Rudy ging in de leer in deftige Brusselse eethuizen zoals Bruneau. Zo werden vader en zoon kampioenen in het bereiden van ree, hert, wild zwijn, haas en vederwild. Kleinzoon Eddy is de knappe bol uit de familie. Hij studeerde economische wetenschappen, maar gaf er de voorkeur aan de oude aanpalende slagerij te heropenen. Bij hem ben je op het goede adres voor monumentale pasteien van wild zwijn, mousse van houtsnip en in huis gerookte ham van zelf grootgebrachte varkens.

Au Sanglier des Ardennes: 4 rue J.B. Périquet, 5670 Oignies-en-Thiérache. Tel. 060-39 90 89.

De Nijl is door de eeuwen heen de slagader van Egypte geweest. De buiten zijn oevers tredende stroom bevloeide het land en liet vruchtbaar slib achter, dat ervoor zorgde dat groenten en fruit goed gedijden. Dat de oude Egyptenaren goed leefden, tonen de beschilderde muren van de graftombes, de grafmaaltijden die de doden meekregen en de verhalen die de Griek Herodotos en andere reizigers mee naar huis brachten. In feite is er vandaag de dag weinig veranderd op culinair gebied. Wilt u meer weten over de kookkunst van het oude Egypte, dan is er het bescheiden uitgevoerde kookboekje Aan tafel met de farao’s van Michelle Berriedale-Johnson. Daarin staan een 40-tal smakelijke, klassieke recepten van eenvoudige gerechten op basis van honing, dadels, volkorengranen, knoflook, munt en limoen. De recepten zijn aangevuld met informatie over specifieke ingrediënten, bereidingswijzen en tips voor variatie. Het boekje is geïllustreerd met beelden van klassieke wandschilderingen.

Uitg.Tirion, 498 fr.

“Een terroir in stand houden, een smaak tot zijn recht laten komen, een oorsprong opeisen: dat stimuleert producenten om uitzonderlijke producten te maken”, zegt Olivier Baussan, die in 1996 Oliviers & Co oprichtte en startte met gespecialiseerde olijfolieboetieks. Om de diversiteit van de mediterrane olijfoliesoorten te ontdekken, presenteert hij het eerste ontdek-en-proef-koffertjeDécouverte et Dégustation. De etiketten van de flessen uit zijn boetieks geven informatie over de producent, de gebruikte olijfolievariëteit(en), de herkomst en natuurlijk het oogstjaar. O&Co heeft ook samenwerkingsverbanden gesloten met een aantal olijfolieproducenten die zich ertoe verbinden om te werken volgens een lastenboek dat het terroir respecteert. Er zijn 15 olijfolieboetieks in Frankrijk, twee in Londen en New York en één in Brussel (Boterstraat 28, Brussel 1000, Tel. 02-502 75 11).

Végétartare is een nieuw, vleesvervangend product dat qua smaak, textuur en kleur doet denken aan filet américain. Végétartare is niet gemaakt van vlees maar van gekookte, vezelrijke Haspengouwse groenten, die worden bereid volgens een nieuw technisch procédé en zijn gekruid als een filet américain préparé. Végétartare is te gebruiken met frieten, op een ’toast cannibale’, op brood of bij het aperitief (op minitoast of op witloofbladen). Het in België uitgevonden en gebrevetteerde product is te proeven in een vijftigtal bekende restaurants ( Roue d’Or, Guignol, Petit Boxeur enz.) en is in de winkel te koop in bakjes van 200 g met beschermingsgas (bewaart meer dan een maand). Aanbevolen prijs 75 fr.

Info: Bloké, Tel. 075-24 89 45.

De nieuwe editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content