Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

De Fair Trade Organisatie brengt dit voorjaar een kookboekje op de markt met (h)eerlijke exotische recepten. Fair Food neemt de lezer mee op culinaire wereldreis en presenteert gevarieerde gerechten die zijn gebaseerd op producten die een meerwaarde hebben voor anderen. Voor hetzelfde geld kan je met je aankopen vanuit een luxewereld goed doen voor anderen. Op 42 pagina’s worden producten uit arme landen en lekkere gerechten beschreven en weergegeven via kleurrijke foto’s. Het kookboekje kost slechts 100 fr. en is te koop in de meeste Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels en bij Fair Trade Organisatie, Hoogstraat 35 E. 3360 Bierbeek. Tel. 016/46.14.44 – E-mail: Brigiet@Fairtrade.be

Onlangs reikte De Objectieve Bierproevers, een Vlaamse vereniging van bierliefhebbers, haar OBP-Biertrofee 1999 uit. Die prijs gaat naar een persoon, brouwerij of organisatie die zich het voorbije jaar op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de Belgische biercultuur. Dit jaar is de trofee voor Brasserie Dupont, die o.m. het bekende Moinette-bier brouwt, waaronder een biologische versie. De Objectieve Bierproevers strijdt voor het behoud van onze biercultuur, organiseert talloze projecten en klaagt onregelmatigheden tegenover de consument aan.

Info: De Objectieve Bierproevers, Postbus 32, 2600 Berchem 5. Tel. (03) 232.45.38 (FV)

De Franse kok Marie-Pierre Moine bracht lichte, zuiders getinte gerechten bijeen waarin kruiden een primaire rol spelen. Kruiden brengen smaak, zijn gezond en genieten een groeiende populariteit. Voor mensen die tot op heden kruidenblind zijn gebleven is Koken met Kruiden een welkom boek. In het eerste gedeelte worden de belangrijkste kruiden en specerijen voorgesteld, compleet met receptideëen. In het tweede gedeelte zijn 75 gevarieerde recepten opgenomen. Uitg. Bosch & Keuning, 695 fr.(PVD)

Le Temps Délire is een sfeervol eethuis in een opengebroken Brussels hoekhuis, op de plaats waar de Charleroisesteenweg en de Nieuwburgstraat samenkomen (vlakbij het Paul Jansonplien). Je kan er voor een redelijke prijs royaal eten, gezeten aan kleine tafeljes te midden van een bijzonder interieur. Er zijn verschillende niveaus die door middel van openingen, tussenverdiepingen en balustrades met elkaar zijn verbonden. Onbewerkt baksteen, houten vloeren, spiegels, vergulde lijsten, tapijten en flakkerende kaarsjes zorgen voor de gepaste sfeer. Op de spijskaart zijn er afzonderlijke hoofdstukken met maaltijdsalades en populaire pastabereidingen. Succesgerechten zijn: bladerdeeg met spinazie en gerookte zalm (365 fr.), scampi’s met knoflook (390 fr.), salade black mountain met een halve lauwe camembert, peer en noten (420 fr.), Argentijnse ossenhaas (580 fr.) en een klassieke tournedos Rossini, zoals het hoort opgediend met ganzenlever (750 fr.). Er is een ruime keuze wijnen onder de 1000 fr., beginnende bij een Pays d’Oc voor 450 fr. per fles. Het restaurant bestaat nog niet zo lang en toch zijn er ’s avonds vaak plaatsen te weinig. Dus beter reserveren!

Le Temps Délire: Charleroisesteenweg 175-177, 1060 Brussel. Tel. 02/538.12.10. Gesloten op zaterdag- en zondagmiddag. Bediening in het Frans.

Met de gids Logis de France kunt u zich op de Franse wegen begeven om de tradities en gastronomie van het land ontdekken. De nieuwe editie omvat 3650 hotel-restaurants, verdeeld over meer dan 2700 dorpen en 92 departementen. De etablissementen bekroond met 1, 2 of 3 schoorstenen zijn allemaal gebonden aan een kwaliteitscharter. Ze garanderen een gezellig onthaal, een comfortabel verblijf en een heerlijke streekkeuken. Daarbij komt een gunstige prijs-kwaliteitverhouding: gemiddeld 86 tot 200 FF voor de menu’s, van 240 tot 350 FF voor de kamers. Nieuw is de indeling per thema: ‘logies met karakter’, ‘logies natuur-rust’ en ‘logies gezin-kinderen’. De nationale gids van de Logis de France is gratis verkrijgbaar bij Maison de la France: Gulden Vlieslaan 21, 1050 Brussel. Tel. 0902/88025, fax: 02/505.38.29.e-mail:presse@france-tourisme.be

BioVital is een nieuw gamma industrieel vervaardigde biologische producten voor tafel en keuken, waarin als eerste Biologisch Smeren (product met 64% vet), olijfolie vierge extra, zonnebloemolie, frituurvet en mayonaise op de markt komen. De grondstoffen voor deze producten zijn afkomstig uit biologische landbouw. Zowel de ingrediënten als de verwerking ervan worden streng gecontroleerd om na te gaan of zij voldoen aan de Belgische en Europese wetgeving omtrent de biologische productiemethode en de aanduiding ervan op levensmiddelen. Voor de aanmaak van de producten wordt een modern industrieel platform gebruikt. Voor het opstarten van de productie wordt de installatie ontsmet met natuurlijke middelen. Ook tijdens het productieproces worden op geen enkel punt chemische of onnatuurlijke producten toegepast. Er worden moderne technieken toegepast, die de zuiverheid van de grondstoffen in stand houden.

Het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter van Doveren m.m.v. Filip Verheyden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content