PIETER VAN DOVEREN

BESTE RECEPTEN

Zeg maar “Guy”, tegen chef-kok Van Cauteren van restaurant ’t Laurierblad in Berlare. In zijn nieuwe boek Koken met Guy presenteert hij de 80 beste recepten uit zijn gelijknamige dinsdagse kookprogramma’s op Vitaya Culinair. Deze chef-kok heeft de Belgische producten en de goede Vlaamse keuken nooit verloochend. Ook in Koken met Guy blijft hij trouw aan zijn principes. In het kleurrijk uitgevoerde boek treft men vooral smakelijke, traditionele gerechten, zoals kabeljauw met mosterd en peterselie, karnemelkse aardappel, waterzooi van Mechelse koekoek, lentestoofpot van lam met nieuwe groenten, kalfslever genageld met spekreepjes en flan in potjes. Zelfs de meer gepersonaliseerde hedendaagse bereidingen, zoals oesters en zee-egel met droge worst of Ileflottante met Earl Grey-thee ,blijven trouw aan de goede smaak. De recepten zijn duidelijk uitgelegd en voorzien van handige tips. Uitg. BMP, 19,50 euro.

GEAVANCEERD

AEG lanceert een multifunctionele stoomoven, die op het eerste gezicht niet verschilt van andere inbouwovens. Achter de voorkant van inox en een panoramisch ovenvenster van de Competence B8920 gaan acht functies schuil, waaronder een afzonderlijk regelbare boven- en onderverwarming, traploos regelbare infraroodgrill, warme lucht, speciale ontdooifunctie en twee specifieke stoomfuncties. Het geavanceerde toestel laat de keuze tussen continu stoomkoken of combinatievan stoom (25%) en warme lucht (75%). Omdat de stoom niet onder druk staat, verandert de celstructuur van het voedsel niet en blijven zowel de knapperigheid als de kleur bewaard. De combinatie van stoom en warme lucht is bijzonder geschikt voor het opwarmen van koud en diepgevroren voedsel. Aanbevolen verkoopprijs: 1924 euro. Info: 02 363 04 44 of www.aeg-home.be.

TV-KOKS AF

Koks krijgen op de Engelse tv veel belangstelling en groeiden uit tot ware sterren. Het ziet er echter naar uit dat het ‘showkoken’ zijn beste tijd heeft gehad. Onlangs kwam een jury van prominenten uit de voedsel- en drankindustrie bijeen om de kandidaten te selecteren voor de felbegeerde Glenfiddich Food and Drink Media Award en werd er gezamenlijk besloten dat er geen enkele televisiekok in aanmerking kwam. Ook publiekslievelingen als Jamie Oliver en Delia Smith werden genegeerd, omdat zij, net als de rest van de tv-koks, tekortschoten qua inspiratie, opvoeding en amusement. De beslissing viel niet in goede aarde bij de productiebedrijven maar werd toegejuicht door vooraanstaande Britse koks, die vinden dat er in de tv-programma’s slecht wordt gekookt en veel onzin wordt verkocht. Dat neemt niet weg dat liefhebbers van Jamie Oliver (die van The Naked Chef) hun stoel toch weer voor de tv kunnen zetten. Jamie is aan een nieuwe reeks uitzendingen begonnen, die binnenkort op de buis komen, niet op de BBC doch op Channel 4. De tv-kok geraakte namelijk in onmin met de nationale omroep omdat hij een job aannam als raadsman voor de Sainsbury-warenhuizen. De nieuwe programma’s worden ’s avonds laat uitgezonden. In de uitzending kookt Jamie Oliver samen met jonge koks en in de hitte van de strijd vallen er wel eens grove woorden.

WINEBAR

Pazzo, het non-conformistische eethuis van wijnentertainer William Wouters, is op de eerste verdieping uitgebreid met een winebar. De ruimte met pakhuissfeer biedt 24 zitplaatsen en 30 plaatsen aan de toog en dient ook als wachtzaal van het drukbezochte restaurant. Het gamma wijnen dat per glas is te proeven, is afgestemd op de nieuwe-wereldwijnen, die er beneden in het restaurant worden geschonken, en op enkele klassiekers, die William uit de kelder van het ouderlijk restaurant heeft bovengehaald. William Wouters stamt uit een horecafamilie: overgrootvader begon met een dokwerkerscafé, grootvader opende de Locarno aan de De Keyserlei en vader is bekend van Hulstkamp aan dezelfde lei en Carême in Kontich, waar soms meer dan 1000 wijnen op de kaart stonden. Winebar Pazzo mikt niet alleen op wijnkenners. Iedereen die zich wil amuseren, is welkom en de piano staat klaar.

Pazzo Winebar: Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen. 03 232.86.82.

www.pazzo.be

SORRY

Op de pagina spijs&drank van Weekend Knack van 24 april 2002 verscheen bij het artikel Visbistro over Le Bistro M’Alain de la Mer abusievelijk een foto van de eetzaal van het Brusselse restaurant A la Recherche du Temps Perdu. Dit romantische eethuisje voor nostalgische Vlamingen ligt op een steenworp van de Brusselse Grote Markt en onderscheidt zich door de knusse sfeer met de warmte van antiek en kaarslicht, het persoonlijk onthaal van de sierlijke Cathy Peleman en rijke bereidingen, waarin seizoenproducten als asperges, morieljen en truffel een belangrijke rol spelen.

A la Recherche du Temps Perdu: Lombardstraat 25, 1000 Brussel. 02 513 78 84.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content