Er zijn van die plaatsen waar je, als je niet uit de buurt bent, niet toevallig langskomt. Geraardsbergen en Ronse zijn daar twee voorbeelden van. Omdat je er als buitenstaander slechts zelden komt, lijkt het alsof er weinig gebeurt. ?Dat is niet waar”, zullen de inwoners verontwaardigd zeggen. Die van Ronse geven we meteen gelijk, want de stad werd gastronomisch ontsloten met de opening van Maison D. Dat was in december vorig jaar. Wij gaven de eigenaars de tijd om zich in te werken en bezochten het restaurant in het prille nieuwe jaar.

Plaats van gebeuren is een voornaam doktershuis van begin vorige eeuw. De benedenverdieping werd, met respect voor het verleden, door succesarchitect Lieven Musschoot gerenoveerd. Het resultaat mag gezien worden : de stijlvolle inrichting in beige en bruin past bij het statige huis en bij Ronse. De entree, de lijsten met marmerplakwerk, de tegels, de hoge houten en robuuste stalen deuren, de toiletten, de lusters van Catellani & Smith, de stoelen in moderne barok en de chesterfieldmuurbank : het is allemaal best indrukwekkend !

Eigenaar en chef-kok Didier Bourdeaux is jong en heeft een visie. Hij kiest in de opstartfase voor bereidingen die niet te vergezocht zijn en waarin eersteklasproducten spreken. Omdat ze maar met twee in de keuken staan, is het repertoire beknopt en worden de menu’s gepromoot via aantrekkelijke prijzen. Met een driegangenmenu voor 35 euro en een viergangenmenu voor 45 euro is het in Maison D mogelijk hedendaags verfijnd te eten in een mooie omgeving en voor een redelijke prijs. Delfine zorgt voor een innemende ontvangst en verontschuldigt zich voor de te lage chesterfieldbank die fout is geleverd. Het euvel zal in de loop van de week verholpen worden. De gasten in de eetzaal spreken Frans en Vlaams door elkaar. Er is een dame met een hondje in haar handtas, die iedereen vriendelijk goeiedag zegt.

Wij kozen het driegangenmenu en werden vergast op delicate welkomsthapjes. Voorgerecht was makreel, ontdaan van vel, graat en doorsmakend bruin vetlaagje, een nacht gezouten, vervolgens gemarineerd in sushiazijn en opgediend met bonbon van gerookte makreel, gepekelde pompoen, guacamole, groene appel met kerrie en quinoa. Dit voorgerecht was mooi en bijzonder lekker en ook het hoofdgerecht viel helemaal in de smaak ! Mechelse koekoek was op lage temperatuur gegaard en kort op de tep-panyakiplaat gekorst. Bij het sappige vlees kwam gekonfijte pastinaak, crème van pastinaak, gel van gedroogde pruimen met armagnac, rauw en gebraiseerd witloof, en een smakelijke jus met port en cognac. Het nagerecht was een compositie van bonbon van gianduja-chocolade met pralinesmaak en bespoten met cacao, gekonfijte peer, gelei en jus van peer, sorbet van peer, chocoladecrumble met nootjes en ijs van gianduja-chocolade. Voor bij de koffie waren er nog huisbereide snoeperijen. Wij betaalden 101 euro voor twee, inclusief de vier glaasjes prima huiswijn en een fles water, en dat vonden wij een superprijs !

Restaurant Maison D

Charles Vandendooren- straat 10

9600 Ronse

055 60 74 65

www.maison-d.be

Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.

In het weekend is reserveren aangeraden.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content