Een verademing. Helmut Lotti gaat nog eens een keer niét klassiek. Op “Romantic” mag hij ouderwets croonen. Op het calorierijke menu: veelal evergreens, soms door de jonge Gentenaar zelf bewerkt, aangevuld met enkele eigen composities. Het ruikt naar overhaast werk en dat is jammer. Hoogtepunten “Another Lonely Night” en “Benjamin” bewijzen immers dat minder brave en meer doordachte arrangementen kleine wonderen kunnen doen.

Veel geblaat, weinig wol. Er wordt veel stampij gemaakt rond “VH1 Divas Live”, de cd-registratie van het concert dat Céline Dion, Gloria Estefan, Aretha Franklin, Shania Twain en Mariah Carey in april dit jaar in New York weggaven, in een organisatie van de Amerikaanse muziekzender VH1. Het rumoer staat niet in verhouding tot het middelmatige niveau van de prestaties van deze dames. Enkel Aretha, Carole King (twee keer als speciale gaste te horen) en Shania in “You’re Still the One” proberen het tevergeefs op te trekken. Wat zij in dat gezelschap stonden te doen, is mij dan ook een groot raadsel.

De eerste cd met muziek uit de serie “Windkracht 10” behaalde goud. Maar dat zal dan toch wel meer aan het succes van de tv-reeks dan aan de sterkte van de nummers hebben gelegen. Niet dat ik twijfel aan de zangkwaliteiten van Andrea Croonenberghs. Ook over de pleiade gastzangers op het tweede album – Viktor Lazlo, Roland, Barbara Dex en Piet Van den Heuvel – kunnen we niet klagen. Maar de goedkope mainstream-productie, de steek-een-aansteker-in-de-lucht-song “I Believe in Friends” van het trio Ann Ceurvels, Koen De Bouw & Wim Stevens en het rap-uitstapje van de acteur-met-punkroots Gene Bervoets “S.A.R. Song” krijgen slechte punten.

De bekende filmregisseur David Lynch interpreteert samen met de jonge, door hem ontdekte zangeres Jocelyn Montgomery de muziek van Hildegard von Bingen, een visionair, religieuze en componiste uit de 12de eeuw. Hij is niet de eerste, want Richard Souther deed hem dit vier jaar geleden al voor op “Vision”. De Lynch-versie is mooi en daarmee te vergelijken. Maar eigenlijk hadden we van de man, die met Angelo Badalamenti “TwinPeaks” van een voortreffelijke score voorzag, toch een wat avontuurlijker aanpak verwacht.

Helmut Lotti, “Romantic” ( BMG). V/A, “Divas Live” ( Epic). V/A, “Windkracht 10” ( Epic). Jocelyn Montgomery & David Lynch, “Lux Vivens” ( Mammoth Rec.).

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content