Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

LEZEN

Drie nieuwe reistijdschriften vielen in de bus. Escapade is een maandblad dat alleen via een abonnement wordt bezorgd en dus niet in de kiosk te vinden is. In elk nummer worden drie bestemmingen beschreven, kompleet met praktische informatie. In het meinummer (24 bladzijden dun) zijn dat Praag, Flevoland en Zimbabwe, volgende maand Honfleur, Amsterdam en La Rioja (Spanje). Een abonnement voor tien nummers kost 1750 fr., maar Weekend Knack-lezers kunnen mits bronvermelding alvast een gratis proefnummer bestellen op dit adres : Marc De Vos, Afinas Publicaties, Asterdreef 30 in 9040 Gent.

Het tijdschrift Globe is een uitgave van de Geïllustreerde Pers in Amsterdam en valt op door zijn fraaie vormgeving en fotografie. Het aprilnummer (124 pagina’s, 150 fr.) behandelt uitvoerig Frankrijk naast kortere artikels over Venezuela, Finland, Jersey, Oostende en een reeks over aktieve vakanties. Het volgende nummer verschijnt pas in september.

Bestemming moet vier keer per jaar verschijnen en wordt gerealizeerd door het team van De Facto, het tijdschrift voor Kunstgeschiedenis en Archeologie. Op de 100 zware bladzijden van het eerste nummer ontdekten we reportages over onder meer Argentinië, Yunnan en Mali van een zeer wisselende kwaliteit en nagenoeg zonder praktische informatie. Een abonnement van vier nummers kost 700 fr., de prijs per nummer viel niet te ontdekken. Inlichtingen bij Daniëlle Tans, tel. : (02) 245.22.72.

GALLIERS

Het Parc Astérix, dat automobilisten uit België die via de snelweg naar Parijs reizen zo’n 30 km voor ze de Franse hoofdstad bereiken voorbijrijden, is door de publiciteit rondom EuroDisney wat in de vergetelheid geraakt. Toch biedt het park dat aan zijn zevende seizoen begint en tot 15 oktober open blijft een originele en speelse kijk op het leven van de Galliërs aan het begin van onze tijdrekening geheel in de geest van de beroemde beeldverhalen van Goscinny en Uderzo. Volwassenen vanaf 12 jaar betalen 910 fr. entree, kinderen van 3 tot 11 jaar 640 fr., baby’s mogen gratis binnen. Voor bezoekers die iets langer willen blijven, biedt All Air de mogelijkheid om een hotel te reserveren voor 980 fr. (Fimotel Garonor) of 1810 fr. (Mercure) per persoon. Een ticket voor een tweede bezoekdag kost dan 380 frank. In Hotel Mercure kunnen kinderen tot 15 jaar de kamer delen met hun ouders of met een alleenreizende volwassene en krijgen ze gratis ontbijt.

– Info : All Air-brochure, bij de reisagent.

IERLAND

Wie belangstelling heeft voor Ierland kan nu gratis de algemene brochure Ierland, eiland voor elk seizoen aanvragen waarin een overzicht wordt gegeven van de vakantiemogelijkheden, naast talrijke adressen en verwijzingen naar gespecializeerde organizaties. Zo kan men Gaelic leren ; kursussen volgen in pottenbakken, weven en schilderen ; en leren waterskiën, zeilvliegen, duiken of bergbeklimmen. Wie minder sportief aangelegd is, vindt in Ierland talrijke musea, grootse kastelen, schitterend aangelegde tuinen en vele literaire verwijzingen naar James Joyce, Samuell Beckett, Oscar Wilde of Bram Stoker. In de brochure werden verschillende suggesties voor autoroutes uitgewerkt en vindt men ook een lijst van alle boot- en vliegtuigverbindingen.

– Info : Iers nationaal bureau voor toerisme, de Beaulieulaan 25 in 1160 Brussel, (02) 673.99.40. Fax : (02) 672.10.66.

JONG EN AVONTUURLIJK

Anders Reizen, de Vlaamse touroperator die zich al dertien jaar toelegt op wandelreizen en trekkings, brengt een kleine brochure “Avontuurlijke jongerenreizen” op de markt, bestemd voor 18- tot 28-jarigen. De reizen worden in groepen van maximum 13 deelnemers opgezet, worden begeleid door een ervaren wandelgids en werden bestudeerd met het oog op een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Men vindt er een mengsel van bergwandelen en mountainbiken in de Tatras, gekombineerd met een bezoek aan Praag (11 dagen, 19.500 frank, bus, volpension) ; een twaalfdaagse trekking met de rugzak door Schotland (12 dagen, 26.900 frank, all in) ; vijftien dagen trekken door drie van de Cycladen-eilanden in Griekenland (33.500 frank, vluchten, volpension) ; of een vijftiendaagse trekking door de Hoge Atlas in Marokko, met overnachtingen in hotels, bij de Berbers thuis of in berghutten (27.900 frank, vluchten, alle logies, alle maaltijden).

– Info : brochure bij de reisagent of bij Anders Reizen, Refugiestraat 15 in 3290 Diest, (013) 33.40.40. Fax : (013) 32.16.08.

PIERRE DARGE

Gevarieerd leesaanbod : drie nieuwe reistijdschriften.

Parc Astérix : ten onrechte in de vergeethoek geraakt.

Partner Content