Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

FRANKRIJK (1)

De zomerbrochure “Autovakanties Frankrijk” van Touralp biedt de keuze uit zo’n 200 bestemmingen met erg verschillende verblijfsformules. Ruim een derde daarvan (71) is gelegen aan de 3000 kilometer lange kustlijn, maar ook Corsica komt in het aanbod voor, naast de zogenaamde “binnenlanden” (Champagne/Ardennen, Lotharingen, de Elzas, de Limousin, Auvergne en de Pyreneeën).

In de meeste gevallen gaat het om huurvakanties waarbij zowel appartementen en studio’s als vakantiedorpen worden aangeboden. Nieuw zijn de Gîtes de France in de Calvados, Haute Marne, Haute Saône en Yonne, evenals de volledig ingerichte bungalowtenten. In Parijs worden studio’s en appartementen per nacht (van 17 tot 10 uur) verhuurd. Voor een vierpersoonsappartement betaalt men 3540 tot 4250 frank, voor een tweepersoonsstudio 2950 tot 3400 frank, afhankelijk van de gekozen periode.

Bij de weekendarrangementen vonden we, bijvoorbeeld, het hotel Abbaye des Sept Fontaines, op vijf minuten van Charleville-Mezières, in de Franse Maasvallei. Een weekend (vrijdagavond tot zondagochtend) in halfpension, inclusief een gastronomisch diner, kost er 7770 frank per persoon.

– Info : brochure “Autovakanties Frankrijk” van Touralp, bij de reisagent.

FRANKRIJK (2)

Reli verhuurt sinds enkele jaren vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk en biedt dit jaar een keuze van zo’n 180 verblijven in de departementen Ardèche, Alpes de Haute Provence, Aude, Gard, Hérault, Lot en Var. De brochure brengt bij elk aanbod een foto, en een bondige beschrijving. In het laagseizoen moet men voor een verblijf voor vier personen op 7000 tot 15.000 frank per week rekenen, in het hoogseizoen op 17.000 tot 30.000 frank. Gedurende de zomermaanden vallen normaal geen toeslagen te betalen, daarbuiten kan wat extra worden gevraagd voor elektriciteit en gas.

– Info : Reli, Tervuursesteenweg 57 in 3060 Bertem, (016) 48.91.58. Fax : (016) 49.03.65.

ITALIE

Personal Tours specializeert zich sinds vijf jaar in Italië-reizen. De brochure “Droomvakanties” bevat alleen fraai geselekteerde huurvakanties in Toscane, waar men in het laagseizoen voor een vierpersoonsonderkomen op 15.000 tot 40.000 frank moet rekenen. In het hoogseizoen betaal je voor een week 20.000 tot 65.000 frank. Wie op een betaalbaar aanbod rekent, kan zich dus beter haasten.

De brochure “Italië in zijn oorspronkelijke kleur” brengt een veel bredere waaier van hotelvakanties zowel in de klassieke steden (Rome, Firenze, Venetië, Milaan) als in minder bekende plaatsen. Zo vindt men er hotels op het Venetiaanse platteland (vanaf 4440 frank voor twee overnachtingen met ontbijt), in Toscane, in Umbrië, in Sorrento, langs de Amalfitaanse baai, en in de omgeving van de grote meren (Lago Maggiore, Comomeer en Gardameer). De nadruk ligt op de hogere prijsklasse, al vonden we enkele betaalbare aanbiedingen : een verblijf van drie nachten in Sorrento in het viersterrenhotel Bellair, bijvoorbeeld, kan al vanaf 7380 frank en in het driesterrenhotel Girasole vanaf 4110 frank. Voor het arrangement met de Oriënt Express ligt dat wel een tikje anders. De treinrit Parijs-Venetië met overnachting aan boord, de transfert per boot naar het hotel in Venetië waar twee nachten wordt verbleven (kamer en ontbijt) én de terugvlucht met Alitalia kosten in het goedkoopste geval 72.120 frank. Elke bijkomende hotelnacht kost, afhankelijk van de periode en het gekozen hotel 3980 tot 10.730 frank.

– Info : brochures Personal Tours, bij de reisagent.

FIETSEN

In Noordwijk wordt een zesdaags arrangement “Fietsen op de Hollandse toer” opgezet, waarbij doorheen het Zuidhollandse watersportgebied en (in het voorjaar) langs de kleurrijke bollenvelden wordt gereden. De tweede dag staat Gouda op het programma, daarna komen het Hollandse rivierengebied, het zilverstadje Schoonhoven, kastelen en buitenplaatsen aan de Utrechtse Vecht en zelfs Amsterdam aan de beurt. De tocht eindigt met een mooie duinenrit. Het dagelijkse trajekt varieert van 40 tot 65 km, het arrangement (vijf nachten in halfpension, inclusief kaarten, fietshuur en reparatieset) kost 675 gulden (12.500 frank) per persoon. De toeslag voor het nabrengen van bagage bedraagt 375 gulden (6945 frank) voor maximaal zes personen.

Info : VVV Noordwijk, Postbus 1508 in 2200 BE Noordwijk, Nederland. Tel. : (00-31) 17.19.19.321.

PIERRE DARGE

Italië : uitzonderlijke lokaties bij Personal Tours.

Betaalbaar en ontspannend : fietsen door Holland.

Partner Content