Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

WEDSTRIJD (1)

Anders Reizen en de buitensportwinkels Avventura zetten een wedstrijd op rond verantwoord reizen, onder de titel Voetspoor 95. De bedoeling is de groeiende schade die door het toerisme wordt toegebracht aan natuur en milieu een beetje in te dijken door de reizigers te laten nadenken over hun gedrag. Men verwacht dus originele reisprojekten waarin de nadruk wordt gelegd op zoveel mogelijk aspekten van “verantwoord reizen” (ekologisch, socio-ekonomisch, rol van het openbaar ervoer). Het projekt gaat uit van minstens drie reizigers en het centrale tema voor dit jaar is “eilanden”. De inzendingen worden tegen 15 februari ingewacht en voor de winnaars zijn voor 400.000 frank aan prijzen in de vorm van reischeques en -uitrusting weggelegd. De laureaten worden op de Reismarkt ’95 door publiek en jury gekozen.

– Info : Avventura, (09) 223.37.94. Of Anders Reizen, (013) 33.40.40.

WEDSTRIJD (2)

Ter gelegenheid van haar eeuwfeest zet Touring Club een gewijzigde versie van haar reisbeurzenwedstrijd op. Onder de benaming “De nooit gemaakte reis” wil men dit keer liefst één miljoen frank verdelen, met twee hoofdprijzen van minimum 250.000 frank. Deelnemers zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die een origineel reisprojekt uitwerken van een nooit gemaakte, maar realizeerbare reis die afwijkt van de platgetreden paden en uniek is door haar ongewoon karakter. De totale kostprijs mag niet boven de 150.000 frank per persoon uitkomen, de omschrijving ervan mag maximaal vijftig pagina’s beslaan en het voorstel moet gecommercializeerd kunnen worden door een reisorganizator hetzij op individuele basis, hetzij in een groep van maximum 50 deelnemers. De ontwerpen worden uiterlijk op 31 mei 1995 ingewacht.

– Info : Touring Club, Commissie voor Jeugdtoerisme, Wetstraat 44 in 1040 Brussel, (02) 233.24.72.

MAURITIUS

Het eiland Mauritius, in de Indische Oceaan, werd in 1505 door de Portugese zeevaarder Pedro Mascarenna ontdekt. Het werd in de loop van de geschiedenis bezet door Portugezen, Hollanders, Fransen en Engelsen, tot het in 1968 onafhankelijk werd. Sindsdien is het dank zij zijn warme, maar milde klimaat en vooral dank zij zijn koraalpracht, zijn stranden en zijn bossen (waar de zeldzaamste vogels ter wereld huizen) uitgegroeid tot een paradijselijke bestemming. Bezoekers kunnen er van een Indische, Chinese of lokale keuken proeven terwijl de Beachcomber-hotelgroep, die er al in 1952 het eerste hotel opende, er voor een veelsterrenakkommodatie zorgt. Toch hoeft een verblijf op Mauritius niet onbetaalbaar te zijn.

Odysseus biedt een tiendaagse (zeven nachten) op Mauritius aan vanaf 57.580 frank (vluchten, halfpension in Le Tropical, gelegen aan een zandstrand op 45 km van de hoofdstad Port Louis). Wil men de ultieme luxe, dan moet men voor de Royal Palm kiezen, een gesofistikeerd hotel voor wie van een formele stijl houdt. Reken op minstens 96.170 frank voor tien dagen/zeven nachten (logies en ontbijt), inclusief de vluchten.

Rainbow, dat zich op Mauritius specializeert, brengt van 1 mei tot 30 juni en van 16 augustus tot 25 september twee interessante promoties, waarbij men twee weken kan overnachten voor de prijs van één. Die promoties lopen wel op halfpensionbasis en de maaltijden van de tweede week dienen wél betaald te worden. Samengevat kosten twee weken op basis van halfpension in het Hotel Mauricia (vier sterren) uiteindelijk 69.945 frank, inclusief de vluchten en transferts. Twee weken halfpension in dezelfde periode met verblijf in het vijfsterrenhotel Shandrani kost 85.300 frank, inclusief de vluchten.

– Info : Odysseus-brochures via de reisagent. Rainbow-brochures bij Rainbow, (02) 332.10.90.

NOORD-ENGELAND

De brochure “Tarieven, afvaarten en mini-trips 1995” van North Sea Ferries, dat dagelijks de verbinding tussen Zeebrugge en Hull verzekert, biedt enkele aantrekkelijke arrangementen in Noord-Engeland en Wales aan. Het basispakket omvat een overtocht heen en terug, twee overnachtingen aan boord en één overnachting aan land. Daarvoor wordt 6490 frank per persoon gevraagd, terwijl het vervoer van de wagen vanaf twee of drie deelnemers (afhankelijk van de bestemming) gratis is. Een zesdaagse naar Yorkshire (drie overnachtingen in Engeland, twee overnachtingen aan boord met ontbijt en diner, inclusief overtochten, en gratis overtocht voor de auto vanaf drie betalende volwassenen) kost niet meer dan 9160 frank per persoon.

De voordeel- en familietarieven werden op het niveau van 1994 gehouden, in sommige gevallen zelfs verlaagd. Kombinatietarieven bestaan voor verbindingen naar Ierland of voor wie via de zuidelijke routes reist.

– Info : bij de reisagent, of bij North Sea Ferries, (050) 54.34.30.

PIERRE DARGE

Noord-Engeland : voordeeltarieven voor korte reizen bij North Sea Ferries.

Mauritius : aantrekkelijke aanbiedingen in mei, junien september.

Partner Content