Reis naar Rioja

Als je Rioja niet kent, ken je Spanje niet. Hier is de Spaanse wijn ontstaan. En hij is nog altijd springlevend.

Oud en nieuw

Rioja, in het noordoosten van Spanje, is dé historische wijnstreek van dit land, met eeuwenoude bodega’s die al vele generaties eigendom van dezelfde familie zijn, en blijven zweren bij traditionele wijnmaakmethodes. Maar er is ook een jongere generatie aangetreden, met nieuwe ideeën.

Druiven

Dé druif van Rioja is tempranillo, een typisch Spaanse druif die verleidelijke wijnen oplevert met een fruitige smaak, zachte tannines en kruidige toetsen. Tempranillo gaat goed samen met charcuterie, stoofschotels en geroosterd vlees. In Rioja worden ook goede witte wijnen gemaakt, onder meer van de lokale druif viura.

Fijn en zacht

Rioja ligt in een relatief koeler deel van Spanje dat door de Sierra de Cantabria beschut wordt tegen regen en wind van de Atlantische Oceaan. Dat gematigde, weldadige klimaat zorgt voor een fijne, zachte, harmonische wijnstijl.

TIP Twee toppers

De rijke historie en traditie van Rioja heeft wijnmakers er niet van weerhouden om een nieuwe generatie van wijnen op de markt te brengen die zich kunnen meten met andere topstreken in Europa, zoals Bordeaux en Toscane. Twee van die voortrekkers zijn Bodegas Roda en Abel Mendoza.

Bodegas Roda (vanaf 19,97 euro) en Abel Mendoza (vanaf 20,93 euro), labuenavida.be

Reis naar Rioja
Reis naar Rioja

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content