Wie dezer dagen in Aix-en-Provence aankomt – en daar zijn in het Cézannejaar alle redenen toe -, vindt op nauwelijks drie kilometer van het stadscentrum een onvergetelijk onderkomen. In de vallei van Les Pinchinats, een langwerpige oase van groen, torent La Pauline op een heuveltje boven het landschap uit. Het huis lijkt meer op een kleine tempel of een originele villa, en werd in 1796 voor Pauline Bonaparte opgetrokken, Napoleons zus. Die beleefde er, zoals in de omgeving gefluisterd wordt, ses amours provençales.

De dépendences achter het huis maakten vroeger deel uit van de boerderij, die wat ouder is dan het paleisje. Daar hebben Régis en Ita vier kamers ondergebracht en een suite. Ze zijn niet groot maar stralen wel klasse uit, hebben een ruime badkamer met ligbad en beschikken vooral over een eigen terrasje met ouderwets metalen tuinmeubilair, ideaal voor een laat romantisch ontbijt. Vandaar hebben de gasten uitzicht op weer een ander gebouwtje, waar zich de ruime suite bevindt met een kamer met een dubbelbed en een andere met twee eenpersoonsbedden. Evenals een allercharmantst breed terras in het groen.

We betrekken Les Cigales, die geheel in het blauw werd gezet en van een uitstekend bed is voorzien. Het ontwaken op een domein van acht hectare met tuinen, bloemen, heesters en die onweerstaanbare historische charme is op zich al een verademing.

“Mijn man Régis had het domein al jaren in de gaten en is sinds twintig jaar een liefhebber van Les Pinchinats”, zegt de charmante Ita in de koelte van de villa. “Tien jaar geleden kon hij het domein kopen, en omdat mijn moeder thuis in Engeland zelf een B&B runde, lag de keuze een beetje voor de hand. Vooral omdat we geen echt hotel wilden, en tuk waren op enige discretie. En het werd een reuzemeevaller : we krijgen hier de wonderlijkste gasten over de vloer en wat meer is, ze blijven terugkeren en sturen ons hun vrienden.”

De prijs voor een nachtje is niet mis, maar gezien het kader wel aannemelijk. Jammer dat voor dat mooie geld het sinaasappelsap uit de doos komt en we het prachtige zwembad leeg vinden, wegens een lek. Dat ligt aan de beroemde Franse slag, nemen we aan. Jammer toch, want ook het uitzicht van op het terras is een hoogvlieger.

Ligging: op het platteland

Sfeer: historisch

Reistijd: vijf kwartier vliegen naar Marseille, een half uur rijden met de auto

Prijsklasse: niet goedkoop

TIP

Alle festiviteiten voor de Paul Cézanneviering in Aix-en-Provence.

PRAKTISCH

La Pauline, Les Pinchinats, Chemin de la Fontaine des Tuiles, F-13100 Aix-en-Provence, Frankrijk, +33 442 17 02 60, www.la-pauline.com.

Het adres telt 4 kamers die tegen 200 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten, en een suite waarvoor 380 euro wordt gevraagd, exclusief ontbijten à 10 euro per man.

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content