Belgische merken en ontwerpers zien Interieur 08 als de ideale gelegenheid om uit te pakken met gloednieuw werk.

De Biënnale van Kortrijk ontvangt dit jaar meer dan 300 exposanten van over de hele wereld. Waaronder ook een pak Belgen, 135 om precies te zijn, voor wie de beurs extra interessant is. Eerst en vooral omdat elke exposant – net als de grote namen uit de sector – langs een selectiecommissie moeten passeren. “Dat garandeert een zekere geloofwaardigheid”, vindt Dieter Van Den Storm, projectcoördinator van Interieur 08. “Want elk jaar opnieuw moet een exposant de procedure doorlopen. Op die manier willen we het niveau van de Biënnale hoog houden.” Ondanks het feit dat de beurs een internationaal karakter heeft (zeventig procent van de exposanten komt niet uit België), is het een van de weinige designevenementen waar zowel het grote publiek als professionelen welkom zijn. “Voor de merken is dat een goede zaak”, vervolgt Dieter Van Den Storm. “Want de bezoekers geven commentaar op wat ze te zien krijgen, ook al kunnen ze er niets kopen. De meubelmerken krijgen zo een goed idee van hoe de nieuwigheden het zullen doen in de winkel.” Een levensechte test. Ook voor de Belgische merken. Een overzicht van hun beursprimeurs.

Aluci-Bis Lighting

De fusie tussen de twee Belgische verlichtingsproducenten Aluci en Bis Lighting is al een feit sinds eind vorig jaar, maar op Interieur 08 treedt de jonge groep voor het eerst naar buiten. Ze presenteren hun lampen onder twee merknamen : Aluci en Moonlight.

Dark

De Klik Armatuur van Crepain Binst Architecture is “een dynamische lichtinstallatie : driehoekige lamellen vormen een rok van draaibare strips in spiegel en goud of zwarte lak.” De Couture collection van Alain Berteau “in S, M, L en XL. Om thuis een lamp te maken, volstaat het om drie stukken textiel aan elkaar te ritsen. Kleuren en patronen kunnen aangepast worden.” En er is La Cage van Stefan Schöning : “een reservaat van de gloeilamp, die op het punt staat om te verdwijnen.”

Arte

“Het is de allereerste keer dat ik een behangcollectie maak”, zegt textielontwerpster Marie Mees. Met haar bureau Maison Marie Mees – Cathérine Biasino vond ze een partner in Arte. Samen lanceren ze nu een tiental producten : een nieuw soort behang uit cellulose, papier en kunsthars en een textielcollectie. Telkens in twee patronen : Hexagon en Loop.

Deknudt Decora

De West-Vlaamse spiegelfabrikant lanceert niet alleen een samenwerking met de Weense designer Franz Maurer (een draaiende spiegel), maar ook met Bieke Hoet en met het behangbedrijf Arte. Samen brengen ze Decowall uit, waar spiegel, console en behang één geheel vormen.

Aquamass

Voor de gelegenheid geeft Jean-Pol Piron een nieuwe luxelook aan zijn bestseller, het bad Stone One. De baden in de collectie Gold Line zijn bedekt met geel, roze en wit bladgoud dat met de hand ingelegd werd.

Delta Light

Verschillende nieuwe modellen waaronder Plasma, een lamp met doek als lichtdoorlatend scherm. “Voor optimaal licht, kies je best het witte doek, maar je kan er ook iets op laten printen voor een extra persoonlijke verlichting.”

Bart Lens

De Limburgse architect stelt twee indrukwekkende lampen voor : Mobius, waar twee gedraaide vlakken verkleurende LED banen omhullen, en de lamp XXXL, met een doorsnede van 4 meter. Ook Plissé wordt voorgesteld, een zitelement dat Bart Lens ontwierp voor Wolters. “Door het plooien van een lintvormige plaat, bekomen we een schijnbaar herkenbaar zitelement. Bovendien kan het in alle richtingen draaien.”

Durlet

Mingus is een elegante fauteuil van de Designer van het jaar 2008, Stefan Schöning.

Bulo

De kantoormeubelfabrikant zet haar intern ontwerpteam in de bloemen. In de Kei-collectie stellen ze een in hoogte regelbare tafel voor en volgt er een update van het model M2.

Extremis

“We stellen een kruising tussen ons eerste en ons laatste product voor”, verduidelijkt Dirk Wynants, ” tussen Gargantua en BeHive. Gargantua geeft een actieve zit, in BeHive heb je een passievere houding. Dit nieuwe ontwerp biedt een comfortabele zetel-relax-zithouding, met tafel. De tafel is in hoogte verstelbaar. In de laagste positie met een extra kussen vormt ze een volledig effen oppervlak, zoals een bed.”

Bic Carpets

Als trouwe exposant op Interieur, brengt Bic Carpets ook deze keer verschillende nieuwigheden. Bijvoorbeeld deze Dusk, van ontwerper Bart Goderis, “speelt perfect in op de trend dat alles mag blinken”, aldus een begeleidende tekst.

Casalis

Flink wat nieuwigheden bij deze tapijtenspecialist : een honderd procent mohair tapijt, drie tapijten van de Nederlander Onno Raadersma en vier nieuwe patronen van Marie Mees in de Raja-collectie.

Feek

Frederik van Heereveld tekent voor de chique Diamond poefs. Ludieker is de tweekleurige Split Chair van Karim Rashid. Deze is te combineren in kleuren naar keuze, want eenvoudig in elkaar te klikken met een metalen structuur.

Gispen

Voor deze Nederlandse specialist in werkomgevingen bedacht Crepain Binst Architecture de Worklounge, “een nieuwe biotoop van het ‘anders werken’, met meer dan twintig diverse uitvoeringen met stof, lak en prints.” Alain Berteau op zijn beurt stelt er een nieuw bureau voor met geïntegreerde rek.

Colect

Voor de tiende verjaardag van het meubelmerk hebben Katrien van Hulle en Siegfried De Buck beslist om een beperkte oplage van hun belangrijkste stuk, Table for Tools, uit te brengen. De tafel, met discreet ingewerkte lades, wordt uitgevoerd in bladgoud onder de naam Midas en zal te zien zijn op de expo Limited vs Unlimited, die gewijd is aan eenmalige uitgaven.

Crepain Binst Architecture

Het bureau pakt uit met de collectie Binst to wear. “Een statement en label van 13 conceptuele T-shirts met verschillende prints. Allen made in Belgium en design registered in een plexiglazen box, een symbiose van architectuur en mode.”

Indera

Naast de Flow van Xavier Lust, die eerder al in Milaan gepresenteerd werd, brengt Indera nu de Fadozitbank uit, van Wim Segers. Modules klikken met magneten aan elkaar, waardoor zitcombinaties makkelijk veranderd kunnen worden.

Limited Edition

Tapijtenspecialist LE stelt zijn nieuwe stalen voor het komende jaar voor : pure zijde en wilde, getufte tapijten. Maar ook een nieuwe generatie vloerbedekking, de 2tec2, ontwikkeld door het bedrijf Le Tissage d’Arcade, een traditionele weeftechniek met een synthetisch materiaal.

Juventa

“De Nu-collectie is een industriële kast- en meubelcollectie waar een persoonlijke touch aan kan gegeven worden.”

Ovo Editions

Dat Corian de Brusselse ontwerper Pol Quadens inspireert, was in september al te zien op een expo bij veilinghuis Pierre Bergé & Associés in Brussel. Nu stelt hij zijn stoel 03 SS voor en het kamerscherm Trains, een spel van knipwerk en transparantie.

Modular

Izar werd ontwikkeld voor een exclusieve bar in Knokke, maar is nu ook als product op de markt. Fijn is de unieke puzzelmogelijkheid, waardoor de lampen zowel op het plafond als op de muur goed tot hun recht komen.

Roel Vandebeek

Zijn Soft Seat ziet er inderdaad erg zacht uit, maar is gemaakt van puur beton, door Urbastyle. Hij staat dan ook buiten de expohallen van Interieur 08 tentoongesteld.

Niko

Zo onzichtbaar mogelijk zijn, soms is het ook een uitdaging. Niko slaagde erin om een systeem te bedenken waardoor hun schakelaars slechts kleine cirkels zijn, volledig geïntegreerd in de omgeving.

Sywawa voor Symo

Het frisse jongere broertje van paraplumerk Symo haalde met Frou Frou, twee jaar geleden voorgesteld op Interieur, pas nog een iF Product Design Award binnen. Deze editie lanceren ze een – denk aan witte zakdoeken aan de waslijn – Breezer, ook van Davy Grosemans.

Obumex

De keukenspecialist heeft dit jaar oog voor al die kleine details die een keuken persoonlijk en levendig maken. Daarvoor kiest ze traditioneel hoogwaardige materialen en artisanaal vakmanschap. Kortom : Obumex toont wat het in huis heeft. Ook stellen ze een nieuwe tafel voor, ontworpen door Nedda El-Asmar.

TossB

Het Belgische verlichtingsmerk TossB brengt maar liefst vier nieuwigheden mee : Bryce en Disk zijn eerder koele en zakelijke armaturen, de vloerlamp Hat en de opgespannen Stretch zijn speelser.

Tribù

Het is architect Vincent Van Duysen die een deel van de zomercollectie voor 2009 van buitenmeubelmerk Tribù ontwierp. Neutra is een elegante, sobere en luxueuze lijn met een fauteuil, een stoel, een chaise longue en twee bijpassende tafels.

Van Marcke

Ze mogen dan wel de distributeur zijn van verschillende merken uit de badkamer- en keukensector, Van Marcke lanceert ook exclusieve, eigen collecties. En die presenteren ze nu dus op Interieur. Met onder andere Tune, een badkamersysteem van Alain Berteau. En Wosh, een nieuwe kraan van architect William Sawaya.

Vasco

De Zenradiator van Wim Segers in aluminium. “Een goede geleider, dus een optimale warmteafgifte, licht en volledig recycleerbaar”, aldus fabrikant Vasco.

Wever&Ducré

Ook deze verlichtingsspecialist brengt nieuwe lampen mee, waaronder deze Jalousie met hoogglans lamellen, ontworpen door de Zweedse ontwerpster Lina Lundberg, en Semaphore, een lamp van Alain Berteau.

Door Leen Creve en Isabelle Willot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content