Prijsbeesten

Excellent experiment © GF

Deze designlabels wisten een plek op het podium te bemachtigen.

1. Excellent experiment

Met de BKRK-award zet Bokrijk jaarlijks een authentiek ambacht in de kijker waarna het op zoek gaat naar talent dat er op een innovatieve manier mee aan de slag gaat. Na een hobbelig coronajaar wist het Limburgse duo KuyckxMeers de jury voor zich te winnen. En wel met glasstromen, een gelimiteerde oplage vazen ontstaan door te experimenteren met poeder van onrecycleerbaar glas en kalk. Het resultaat lijkt verrassend genoeg op lavasteen. ” Foam glass bestaat al als bouwmateriaal. We wilden er een massief meubel mee creëren, maar in de glasoven zakten onze volumes telkens weer in. We besloten iets te maken met wat het materiaal ons gaf.” Door de verhouding tussen glas en kalk opnieuw aan te passen ontstond een geglazuurde koker in het hart van de objecten. De vazen danken hun vorm aan grote voedingsblikken die ze wisten te recupereren. Want recyclage en zero waste staan altijd centraal in hun werk.

Thomas en Anouck, het Limburgse duo achter KuyckxMeers.
Thomas en Anouck, het Limburgse duo achter KuyckxMeers.© GF

Meer weten over KuyckxMeers? Op weekend.be/bkrkglas lees je een uitgebreid interview met het duo. De vazen zelf zijn te koop via kuyckxmeers.com

2. Geen gebakken lucht

Het bleek niet overmoedig toen het Zwitserse keukentoestellenbedrijf V-ZUG zijn nieuwste generatie ovens en stoomkokers de Excellence Line doopte. Het merk haalde met de collectie een Red Dot Award binnen voor productdesign vanwege zijn gebruiksgemak. De keukenapparaten zijn nog tot en met mei te bezichtigen in het Red Dot Design Museum in Essen.

vzug.com

3. Prijs voor Paula

Nadat Sofacompany al een Red Dot Award in de wacht sleepte met de zetel Paula, werd diezelfde sofa opnieuw bekroond met een European Product Design Award in de categorie interieur. De curvy driezit van ontwerper Line Nevers Krabbenhøft past perfect in een tijdgeest waarin natuurlijke vormen weer zegevieren.

1099 euro, be.sofacompany.com

Geen gebakken lucht
Geen gebakken lucht© GF
Prijs voor Paula
Prijs voor Paula© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content