Reis Weekend Knack reisde met ‘Neckermann’ en ‘Iberia’.

Verblijf Neckermann biedt 12 hotels aan in Madrid, in verschillende prijsklassen en wijken. Wij verbleven in het driesterrenhotel ‘Opera’, vlak bij het historische en commerciële stadscentrum. Overnachting met ontbijt vanaf 57 euro. Meer info : 070 233 966, www.neckermann.be of in de brochure ‘Citytrips Europa Zomer 2003’ bij uw reisagent.

Eten en drinken Restaurants openen vaak pas na 12.30 uur, terwijl de avond start rond 20.30 uur. Calle Cava Baja is de eetstraat, vlak bij Plaza Mayor. Tot de betere adressen behoren de mediterrane keuken van ‘Los Huevos de Lucio’ (huisnr. 30, +34 91 366 29 84) en het Baskische ‘Lãmiak’ (huisnr. 42, +34 91 365 52 12). In ‘La Solea’ (huisnr. 34, +34 91 366 05 34) worden de ‘copas’ begeleid door live flamenco. Chueca en La Latina herbergen moderne designrestaurants. De populairste hap is echter een bord gedroogde serranoham in het ‘Museo del Jamón’ (Calle Alcalá 155). In de lokale keten hangen vleesspecialiteiten boven de bar.

(In Chueca) :

‘Lémao’, Calle Infantas 6, +34 91 521 67 92 : Chueca’s beste, betaalbare designrestaurant.

‘Acuarela’, Calle Gravina 10 : romantisch én rokerig praatcafé, ideaal op zondagmiddag.

(In La Latina) :

‘El Viajero’, Plaza de la Cebada 11 : het groene dakterras is ideaal voor een vroege cocktail.

‘El Palacio de Anglona’, Calle de Segovia 13, +34 91 366 37 53 : mediterrane keuken en helverlicht design.

‘San Lucar’, San Isidro Labrador 14 : Andalusische tapas.

‘El Bonanno’, Plaza del Humilladero 4 : eenvoudige tapas en lokale kunstenaars.

‘Delic’, Plaza de la Paja 14, +34 91 364 54 50 : mediterrane bistro.

‘La Buena Mezcla’, Calle Redondilla 9, +34 91 365 11 06 : Jordaanse keuken in Arabisch geïnspireerde kelder.

(Elders) :

‘Círculo de Bellas Artes’, Marqués de Casa Riera 2 : eetsalon in een art-decokunstmuseum bij ‘Banco de España’, voor de lunch of gewoon koffie en de krant.

‘Arrocería Gala’, Calle Moratín 22, +34 91 429 25 62 : paella, in een achterhuis in de Sevilla-wijk. Reserveer.

‘Chocolatería San Ginés’, Pasadizo San Ginés 5 : na het uitgaan eten Spanjaarden ‘churros’ (in olie gebakken deegslierten) en drinken chocolade, ook hier tot in de vroege ochtenduren.

Winkelen Madrid is een winkelparadijs met openingsuren tot 20 à 21 uur. In Calle Fuencarral, Calle Hortaleza en rond Plaza de Chueca vindt u vrijetijdskledingshops, afgewisseld met interieurzaken en kunstgaleries, terwijl Calle Figueroa een dozijn trendy schoenenzaken telt. Het aanbod omvat vele Spaanse en Italiaanse labels. Tot de betere kledingwinkels behoren ‘Doble A’ (Calle Fuencarral 31), ‘Jungle’ (Calle Hernan Cortés 18), ‘L’Habilleur’ (Plaza de Chueca 8) en ‘Trilogia’ (Calle Gravina 17). De echte luxenamen bevinden zich in de Salamanca-wijk, een winkelwandelwijk bij het Retiro-park.

Tussen de metrostations Tribunal, San Bernardo en Plaza España liggen eigentijdse antiek- en designwinkels verspreid. U vindt er ook house, strips en vintagemode.

Het echte commerciële centrum, met het ‘El Corte Inglès’-warenhuis, ‘Fnac’, een ‘Zara’-superstore en andere Europese kledingketens, strekt van Gran Vía tot de Puerta del Sol. Kijk uit voor zakkenrollers.

Niet te missen De toeristische trekpleisters zijn het ‘Museo del Prado’, met meesters als Goya, Velázquez en Rubens, en de privé-collectie van het ‘Museo Thyssen-Bornemisza’. Net als het op moderne kunst gerichte ‘Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia’, breiden de Madrileense kunsttempels volop uit.

Wandelen is de boodschap : reken op twee dagen om de belangrijkste wijken te verkennen : Chueca, Puerta del Sol, Plaza Mayor en La Latina. Geen nood, er zijn pleinen en groenzones : in het ‘Parque de El Retiro’ lijkt de stad, behalve op zondag, erg veraf. De ‘Jardines de las Vestillas’, met uitzicht op het ‘Palacio Real’ en de ‘Catedral de Nuestra Señora de La Almudena’, of de romantische ‘Jardines de Sabatini’ liggen vlak bij La Latina, evenals ‘El Rastro’, een kilometerslange en drukbezochte zondagmarkt.

Met de nieuwe ‘Madrid Card’ kunt u 40 musea en monumenten bezoeken, op het openbaar vervoer en de rondrit ‘Madrid Visíon’ springen en korting krijgen in horecazaken en winkels. Een kaart voor één, twee of drie dagen (tussen 28 en 55 euro) is verkrijgbaar in het lokale toerismebureau (zie Info). Een tienrittenkaart voor de metro kost 5,50 euro.

Info

Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, 02 280 19 26.

Oficina de Información Turística, Plaza Mayor 3. De maandelijkse brochure ‘Madrid What’s On’ vermeldt alle culturele evenementen en bezienswaardigheden.

Noemenswaardige winkels en horecazaken zijn te vinden via gratis publicaties zoals ‘mapasbestof’ (www.mapasbestof.com) en ‘El Dibuk’ (www.eldibuk.com).

Tekst en foto’s Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content