Praktisch

Info : Uxo Lao, PO Box 345, Vientiane, Lao PDR.

e-mail : uxolao@laotel.com

website : http://www.uxolao.org

Reis : deze reis kwam tot stand in samenwerking met Joker. Joker organiseert rondreizen van 24 dagen in Laos. Prijzen vanaf 1799 euro. Meer info in een van de Joker-kantoren of op www.joker.be

Documenten : paspoort en visum zijn noodzakelijk. De Ambassade du République Démocratique Populaire du Laos (Brabançonnelaan 19-21, 1000 Brussel, 02 734 16 66, fax 02 734 16 66) levert vlot het nodige visum.

Klimaat : Laos heeft een tropisch klimaat met een hoge vochtigheidsgraad. Er zijn koelere dagen in het bergachtige noorden, vooral tijdens het regenseizoen, van juni tot oktober. Dat is meteen het mooiste seizoen, maar het onvoorspelbare weer kan het transport in de bergen bemoeilijken. Riviertransport is dan aanbevolen. Beste reistijd is november en februari.

Munt : na de dollar is ook de euro doorgebroken. Neem kleine coupures mee. Travellercheques zijn alleen in de grote steden inwisselbaar. De officiële munteenheid van Laos is de New Kip ; 1 euro is ongeveer 10.000 kip waard.

Gezondheid : maatregelen tegen malaria, tyfus, DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A worden geadviseerd. Info en gezondheidsadviezen : www.itg.be of bij het Tropisch Instituut in Antwerpen (0900 101 10).

Verblijf : vooral in de dorpen in het noorden kan logeren eenvoudig tot rudimentair zijn. In Luang Prabang vind je logies voor elke beurs, van basic tot koloniale charmehotels.

Reisgidsen : ‘Laos Handbook’, Footprint.

‘Laos’, Lonely Planet.

‘Laos’, Novib-Landenreeks, Koninklijk Instituut voor de Tropen.

‘Laos-Cambodge’, Guide du Routard.

‘Langs de Mekong’ van Sjon Hauser, Nijgh & Van Ditmar.

Ontmijning : het onderzoek van het ‘Lao National Unexploded Ordnance Programme’ uit 1997 toonde aan dat in een kwart van alle dorpen onontplofte munitie of mijnen zijn achtergebleven. Sinds het einde van de oorlog, in 1975, werden 11.000 ongevallen gerapporteerd met bommen, mortieren, granaten of landmijnen. Ruim de helft van de slachtoffers overlijdt dadelijk, de overlevenden zijn zwaar verminkt. De gemiddelde leeftijd bedraagt 26 jaar, maar de laatste jaren worden almaar meer kinderen het slachtoffer. De achtergebleven munitie legt een zware hypotheek op de ontwikkeling van het land. Het ‘Uxo Lao’-programma geniet steun van diverse ngo’s en enkele ontmijners van het Belgisch leger.

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content