KEIZER- EN BOEKENSTAD

Na Aken werd Frankfurt in 1562 zetel van het Heilige Roomse Rijk en (tot 1792) kroningsstad van de Duitse keizers. Na de opstanden van 1848 werd de handelsstad de eerste zetel van een parlement, dat de (mislukte) eenmaking van de Duitse natie beoogde. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad zwaar werd beschadigd, werd Bonn en niet Frankfurt verkozen tot hoofdstad van de West-Duitse Bondsrepubliek. Vandaag is de metropool aan de Main de vijfde stad van Duitsland in deelstaat Hessen. Met de hoofdzetel van de Europese Centrale Bank is ze met de bijnaam Mainhattan het financiële hart van Europa, maar ook befaamd voor zijn handelsbeurzen, conferenties en Buchmesse.

DOEN

Musea langs de Museumsufer en in de Altstadt vooral het Museum für Moderne Kunst.

Historisch centrum met Römerberg en Paulskirche, terrassen en restaurants, de Kaiserdom als kroningskerk.

Het geboortehuis van Goethe, Grosser Hirschgraben 23-25.

Het Bankenviertel, de wijk met hoogbouw, parken en kunst.

Uitzicht over de stad van op het dak van de Main Tower, 200 meter hoog.

De zuidelijke wijk Sachsenhausen met Kneipen, Apfelweinlokale en restaurants.

Riviercruise op de Main.

Shopping op de Zeil, voor exclusieve boetieks : de Goethestrasse en Schillerstrasse.

ADRESSEN

Voor lokale keuken : Stube Wertheym, vlak bij de Römerberg.

Voor Apfelwein in Sachsenhausen : Zum Feuerrädchen, Kanonesteppel en de binnentuin van Zur Germania.

VERVOER

De Frankfurt Card biedt naast gratis gebruik van het openbaar vervoer kortingen in de culturele en recreatieve sector, in gastronomie en winkelen.

OVERNACHTEN

Villa Kennedy, verkozen tot beste zakenhotel van Europa, is een negentiende-eeuwse villa. Kennedyallee 70, + 49 69 717 120, www.roccofortecollection.com. Een alternatief in het centrum is het luxueuze The Westin Grand, Konrad-Adenauer Strasse 7, + 49 69 298 10 en www.westin.com/grandfrankfurt

ERHEEN

Met de ICE, de Duitse hogesnelheidstrein, is Frankfurt dichtbij : in drie uur reist de trein van Brussel-Zuid drie keer per dag naar Frankfurt Hauptbahnhof. Tickets in NMBS-stations met internationale verkoop en door de NMBS erkende reisbureaus. Ook via Contact Center op 070 79 79 79 en www.nmbs-europe.com

INFO

Ter plaatse wacht een toerismebureau in het Hauptbahnhof, + 49 69 21 23 88 00, www.frankfurt-tourismus.de. Op diezelfde site hotel- en restaurantinformatie.

Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel, 02 245 97 00,

www.duitsland-vakantieland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content